誠徵豬仔/種子

作者: mimo 發表于 2011-8-11 11:48:26
4360 53
avery 發表於 2011-8-14 00:17:11 |顯示全部樓層

死 X 撐飯蓋 ... 嘥我口水 ~
回復

fatman 發表於 2011-8-14 00:24:43 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-8-14 00:17
死 X 撐飯蓋 ... 嘥我口水 ~

用時間去証明N.veitchii x lowii能否種活
種了約兩個月話唔得似太武斷?
種花要有耐性,多點觀察和檢討
回復

avery 發表於 2011-8-14 00:30:28 |顯示全部樓層
fatman 發表於 2011-8-14 00:24
用時間去証明N.veitchii x lowii能否種活
種了約兩個月話唔得似太武斷?
種花要有耐性,多點觀察和檢討: ...

多謝指導喎 ~

我種花又冇耐性,又唔識觀察同檢討 ~ 又未種過 lowii x veitchii ~~

靠你勒 ~

你一個月 update 一次相, 一年之後我地再講啦 ~
回復

fatman 發表於 2011-8-14 14:34:02 |顯示全部樓層
Monk's 發表於 2011-8-13 15:05
如果可以咁都OK喎,不過每天把盆栽搬出搬入都咪話唔困身

今日,我做多少少手腳.
没有冷氣和水冷下,放在露台魚缸內日溫可下降至24度.

為高地豬換上水苔,珍珠石,再加少少B-1活力素.

至於風鈴豬去除所有泥炭土.
回復

avery 發表於 2011-8-18 21:21:23 |顯示全部樓層
哈哈哈~ 杄插苗??!

再講多簡直就係教精你~ 要型你就繼續記住貼圖
回復

fatman 發表於 2011-8-18 20:02:10 |顯示全部樓層
http://www.ac.auone-net.jp/~thenepen/saibaihin.html
如果高地豬細分為四級,我棵高地豬屬於低中,這樣都唔係咁難種....
回復

fatman 發表於 2011-8-18 21:36:34 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-8-18 21:27
諗掂13-25 度先算吧

我夜間11~12度喎!
最大問題少根,我冰箱內入魚缸,魚缸內有風扇吹住植珠.
回復

池中之物 發表於 2011-8-18 21:34:56 |顯示全部樓層
fatman 發表於 2011-8-18 21:30
http://massmorels.com/images/Plants/Greenhouses/highland_greenhouse.htm
睇怕要做到這空間才能放下N. ...

我沒有問題呢.......預留了一間房..大約一百五十呎...
應該有足夠位置
回復

avery 發表於 2011-8-18 21:44:54 |顯示全部樓層
咁祝你成功~ 快 D 貼圖啦 ~ 仲魚咩缸吖 ~ 

不過提你一句, 啱 11-12 度既野唔係太多, 你俾心機種滿你果百五尺~ 我都好想睇下 ~ 
回復

fatman 發表於 2011-8-18 19:21:33 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-8-14 00:30
多謝指導喎 ~  

我種花又冇耐性,又唔識觀察同檢討 ~ 又未種過 lowii x veitchii ~~  

我冇話你唔識種高地豬呀!
不過豬籠草需要時間適應環境.
至於,你說一個月貼一次圖我會考慮.

N. lowii x veitchii買回來品質很差,敗壞的水苔,仟插貨很少根. 現在種植環境濕度維持約85%
如果植珠情況差點,我會考慮把T5燈放入冰箱,爆濕100%,不取出直到冬天.....
回復

池中之物 發表於 2011-8-18 21:55:21 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-8-18 21:44

不過提你一句, 啱 11-12 度既野唔係太多, 你俾心機種滿你果百 ...

打算再分間一半....一半種rajah另一半種其他品種的豬兒
回復

池中之物 發表於 2011-8-18 21:23:44 |顯示全部樓層
N. rajah超級巨物...小弟都有興趣入手

N.rajah is not a fast grower,besides it is not easy to grow in HK, so if you want a '超級巨物' N.rajah is not a good choice.  發表於 2011-8-20 03:21
回復

avery 發表於 2011-8-18 21:27:43 |顯示全部樓層
諗掂13-25 度先算吧
回復

fatman 發表於 2011-8-18 21:30:29 |顯示全部樓層
池中之物 發表於 2011-8-18 21:23
N. rajah超級巨物...小弟都有興趣入手

http://massmorels.com/images/Pla ... land_greenhouse.htm
睇怕要做到這空間才能放下N.rajah
回復

avery 發表於 2011-8-18 22:08:00 |顯示全部樓層
池中之物 發表於 2011-8-18 21:55
打算再分間一半....一半種rajah另一半種其他品種的豬兒

快手D 整吖嘛 ~ 諗到頭髮都白勒 ~
回復

池中之物 發表於 2011-8-18 22:18:18 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-8-18 22:08
快手D 整吖嘛 ~ 諗到頭髮都白勒 ~

仲未找到植物來源啊
回復

avery 發表於 2011-8-18 22:32:33 |顯示全部樓層
百五尺冷氣房~ 你咁型~ 冇奶油唔識入花喎 ~ 
回復

avery 發表於 2011-8-19 06:11:18 |顯示全部樓層
你睇佢既"規模", 棵棵鼻屎苗,搵棵似樣既貼下都冇就知信一成都死... 仲去學咩吖...

第二,好多歐美國家 D 人係可以隨便亂種高地豬,就好似我地亂種低地豬一樣... 一本通書可以睇到老咩... 自己睇多D料分析下吧啦...
回復

fatman 發表於 2011-8-19 05:16:01 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-8-18 21:44

不過提你一句, 啱 11-12 度既野唔係太多, 你俾心機種滿你果百 ...

http://book.geocities.jp/nybrq366/ekka2.html#haj
我從那裡學回來

http://book.geocities.jp/nybrq366/villosa.html
其中關於種N.villosa介紹,我唔明白為何日間不用冰箱種植?
回復

jerrymay 發表於 2011-8-20 03:16:44 |顯示全部樓層
fatman 發表於 2011-8-18 20:02
http://www.ac.auone-net.jp/~thenepen/saibaihin.html
如果高地豬細分為四級,我棵高地豬屬於低中,這樣都唔 ...

You seem not really understand how to plant pitcher plants.You should read a book call 'Pitcher Plants of the Old World' by Stewart McPherson, it really helps you to understand what you are planting now.
回復