作者: mimo 發表于 2010-8-30 17:44:11
2387 8
我想分享一個我自己覺得可令狗狗長壽既方法....

香港人好喜歡飲老火湯, 不過湯渣通常係倒掉的....
不如大家下次試試下鹽前把肉類湯渣拿起, 給寶貝狗狗開心一餐.
我最初咁做係唔想浪費食物, 後來發現寶貝狗狗身體好好, 又長命....
我屋企隻魔天使而家18歲, 仲行得,食得,訓得,痾得.... 只係無牙, 我要手撕湯渣比佢食.
兩年前過身的松鼠17歲走的, 我哭得死去活來, 想跟佢一齊走.... 家中一老(魔天使)一嫩(金毛x曲架)成為我繼續返工搵錢既動力, 因為我要offer最好的比佢地!

我好明白我地都想寶貝長命百歲, 我唔知其他人的狗狗多長命, 不過好多人都話我的狗狗長命, 我覺得係o的湯渣補身....

如果你地接受到狗狗食雜, 不防一試, 反正倒掉湯渣也是浪費....

希望大家的狗狗都身體健康, 長命百歲 !
prodorothyhkg 發表於 2010-8-30 17:46:50 |顯示全部樓層
我做左呢個動作十幾年啦
回復

juju0268 發表於 2010-9-8 12:45:02 |顯示全部樓層
我無狗但會請村口既流浪狗食湯渣
回復

bd_fan 發表於 2010-9-8 13:08:33 |顯示全部樓層
我屋企煲湯已經無落鹽好耐喇,目的都係比d湯同湯渣佢地分享 add10icon
回復

臭皮皮 發表於 2010-9-8 16:20:38 |顯示全部樓層
我屋企啲湯都係無落鹽好耐喇 ,又係因為可以比啲湯渣狗狗食
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-8 22:49:39 |顯示全部樓層
回復 5# 臭皮皮

平時返工好少煲湯, 通常都係放假時返亞媽度飲....
    但當我煲湯時都有咁做, 隻衰仔開心到C......
回復

臭皮皮 發表於 2010-9-8 22:54:06 |顯示全部樓層
回復 6# chanpyhilda
我都係放假先煲湯架,佢地有得食真係好開心架
回復

cklife 發表於 2010-10-18 20:26:31 |顯示全部樓層
唔怪得樓下隣居隻狗咁中意跟住我喇.....原來佢地中意食湯渣架....

我煲湯唔落鹽,D肉就會留起比隣居既狗仔食。佢見襯我都好HI  架...
回復

fanhoiyiu 發表於 2010-10-18 23:09:56 |顯示全部樓層
我果幾隻腸胃可能弱d,如果會葯材煲完既肉,佢地食左會痾架
回復