請教是否薄荷

作者: hempseed 發表于 2011-7-25 12:16:14
1688 7
我上星期在花墟BUN BUN和木木木各買了一棵檸檬薄荷, 回家睇完書覺得BUN BUN個棵似檸檬香蜂草多D, 而木木木買的我也有一點懷疑,想麻煩大家幫我香香是薄荷嗎?

BUN BUN買的
木木木買的
thx
smilegirl 發表於 2011-8-5 01:13:33 |顯示全部樓層
我依家都種緊檸檬香蜂草,你個2棵睇落都唔係好似,應該都係薄荷黎,希望可以幫到你
回復

lscjohnny 發表於 2011-8-5 02:59:16 |顯示全部樓層
Bun Bun is hopeless in my opinion, and yeah its 檸檬香蜂草, Family:香蜂草, not mint
回復

hempseed 發表於 2011-8-5 10:19:59 |顯示全部樓層
唔該晒,我好想種薄荷,如果唔由種籽種起.想買下邊到會買到真薄荷?

街市生草藥檔可以買到新鮮本地薄荷  發表於 2011-8-6 13:02
薄荷極之粗生 睇邊開花友有, 就剪枝比你插啦  發表於 2011-8-5 10:28
回復

achima 發表於 2011-8-6 08:51:38 |顯示全部樓層
我都種緊薄荷,係好粗生, 你唔介意我可以可以分枝給你種下, 有興趣就pm我啦

我剛了買了包mint mix,打算先試試,如果都唔得再請教您:P  發表於 2011-8-8 23:38
回復

JR東日本 發表於 2011-8-9 23:38:27 |顯示全部樓層
achima 發表於 2011-8-6 08:51
我都種緊薄荷,係好粗生, 你唔介意我可以可以分枝給你種下, 有興趣就pm我啦
...

我都種緊薄荷, 但種極都無氣息, 每條分枝只有幾塊葉....
究竟種薄荷有什麼秘訣? 我放天台種的, 係未太熱和不可以太晒?
回復

achima 發表於 2011-8-10 08:58:26 |顯示全部樓層
我都係在天台種, 日日曬, 好粗生, 不過要多水, 都好易打理, 無什麼秘訣喎!
回復

露絲瑪莉愛薄荷 發表於 2011-8-26 09:07:59 |顯示全部樓層
請問我的薄荷有些白色的小飛蟲,我已用洋䓤水浸淋但作用不大,仲發現佢地好似响葉底產卵,點算好呢?平常都有曬佢地,泥干才淋水的。
回復