種植燈小測試

作者: hempseed 發表于 2011-9-8 11:09:48
2206 4

係網上面見到有人講種植燈,用藍同紅兩種令植物有光合作用. 忍唔住手買咗一個1:4, 個1:9嚟試下. 88粒LED. 3-4W.個人覺得個燈一般,同陽光差好遠
就用用剩咗嘅莧菜種籽進行嚟測試. 係屋企發咗芽,帶返公司放係枱底完全無陽光地方, 第一日照咗3個鐘
打算由第二日開始,每日照8個鐘, 正常淋水.星期六、日不停照,用滴灌比水.
第二日D苗苗生得唔錯
之後一直都無咩進展,到咗20日後好似大咗D
26日因為weekend個燈跌低咗,佢地彎晒
掛返好一日後又直返,終於開始有真葉施咗D粒粒有機肥
34日真葉大咗
40日大咗好多

待續......
孖吉 發表於 2011-9-8 11:16:58 |顯示全部樓層
咦~ 明明紅色 LED 多,點解紅光咁分散,去唔到遠o既??
回復

hempseed 發表於 2011-9-8 11:18:03 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-9-8 11:16
咦~ 明明紅色 LED 多,點解紅光咁分散,去唔到遠o既??

我打錯
回復

zoeyuhk 發表於 2011-9-8 12:15:23 |顯示全部樓層

如果20日仲係得兩塊葉就係生長得超級慢了
見到佢地咁長都証明唔夠光

同陽光下種差左三倍, 咁可能你要考慮用幾盞先得

我只係因為好奇買返嚟試下,其實玩完今次就唔再用嘅啦,都係天然好D  發表於 2011-9-8 12:27
回復

silicon 發表於 2011-9-8 22:03:45 |顯示全部樓層
用在需光度少的植物可能會有用,農作物始終需要的光度強很多
回復