返回列表 發新帖

糖球(01/06/2024蜜橘糖球)

作者: taxitang 發表于 2023-3-30 16:54:48
1654 32
taxitang 發表於 2024-6-2 14:31:11 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-6-2 14:10
你努力種出色彩,我等食糖!

我不只要種出色彩,我還要做糖果大王,如合價錢,可能入多一、兩株,或嘗試插枝繁殖
回復

lamkaicheung 發表於 2024-6-2 14:55:26 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-6-2 13:41
王子不妨考慮這品,如能發色,確是好吸引的。

暫抱住欣賞角度以審美眼光品嚐,總是覺得糖果類之物很容易在天台曬融
回復

taxitang 發表於 2024-6-2 15:08:15 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-6-2 14:55
暫抱住欣賞角度以審美眼光品嚐,總是覺得糖果類之物很容易在天台曬融 ...

啊!這品夏天確是不能曝曬,秋冬就可以盡情享受陽光之浴
回復

小雷子 發表於 2024-6-2 19:36:25 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-6-2 14:31
我不只要種出色彩,我還要做糖果大王,如合價錢,可能入多一、兩株,或嘗試插枝繁殖 ...

原來仲有其他款式,快啲入多啲品種,比我開吓眼界!
回復

taxitang 發表於 2024-6-2 20:03:27 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-6-2 19:36
原來仲有其他款式,快啲入多啲品種,比我開吓眼界!

師姐,我就真的唔識分辨,簡單打番杏枝干就已經出了冰晶、金桔、紅寶石和米粒等,還有好多品,但我就真的唔懂有何分別,大類感覺就是葉距較疏還是較密。
回復

waiting 發表於 2024-7-7 14:49:07 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-6-2 20:03
師姐,我就真的唔識分辨,簡單打番杏枝干就已經出了冰晶、金桔、紅寶石和米粒等,還有好多品,但我就真的 ...

taxi大,最近在淘淘見到有款叫“萊斯”,葉嘅形態又唔同,發色時都好靚,真係好多好多款。

琴日去花墟行一轉,賓賓有幾盆“紅寶石枝幹錦”做緊7折,我睇咗成15分鐘,終於忍唔住帶咗返屋企。
我睇嚟睇去都唔知“錦”在那裡,只係綠葉比其他冇“錦”的淺色d
回復

taxitang 發表於 2024-7-7 18:14:34 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2024-7-7 14:49
taxi大,最近在淘淘見到有款叫“萊斯”,葉嘅形態又唔同,發色時都好靚,真係好多好多款。

琴日去花墟行 ...

師姐你好,枝干糖球真的越來越多品種,但真實如何分辨,我估計真的不易分辨,純商家巧立名目,吸引買家,反而舊有的品種覺得確有多少差別。
我那盆養了差不多四個月,現在有新葉長出,控型圓球真的還不能掌握,但也有多少成功感,看看秋冬後,能否轉出果凍色。
回復

waiting 發表於 2024-7-7 18:31:34 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-7-7 18:14
師姐你好,枝干糖球真的越來越多品種,但真實如何分辨,我估計真的不易分辨,純商家巧立名目,吸引買家, ...

哈,就咁睇我都唔識分,但睇內哋花友介紹才知有乜細微分別。不過都係揀自己喜愛嘅型態就好了。
回復

taxitang 發表於 2024-7-7 19:14:18 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2024-7-7 18:31
哈,就咁睇我都唔識分,但睇內哋花友介紹才知有乜細微分別。不過都係揀自己喜愛嘅型態就好了。 ...

剛剛看看萊斯有什麼特別,真的唔懂分。
回復

waiting 發表於 2024-7-7 19:33:17 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2024-7-7 19:14
剛剛看看萊斯有什麼特別,真的唔懂分。

葉粒唔同糖球咁樣波波形,反而係扁扁哋。
如果冇徒長,每對葉睇落似心形。
最初我覺得似元寶
回復

taxitang 發表於 2024-7-7 21:00:05 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2024-7-7 19:33
最初我覺得似元寶

好嘢!果然真的有差別,長知識,如果今次我的密葉糖球能養活,不妨考慮添多一、兩品。
回復

小雷子 發表於 2024-7-7 21:38:35 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2024-7-7 19:33
最初我覺得似元寶

好有研究,要用放大鏡慢慢欣賞!
回復

waiting 發表於 2024-7-7 22:01:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-7-7 21:38
好有研究,要用放大鏡慢慢欣賞!

別人研究,我睇結論。
回復