天空之花

作者: 小雷子 发表于 2023-3-15 10:54:30
585 12

行文具店都會中蕉,真係世紀大靠害,以為唔去花墟就冇事,真係隨時中蕉即比錢!
見到呢盒嘢包裝好鬼靚,拎上手一望就出事!What?盆栽?天空之花?有種子,有泥,有盆,一盒有齊晒,仲要come from Japan!

十一月落泥,一月出苗,努力種下種,有嘢出啦!非常期待啦!
20230314_155948.jpg 20230314_160016.jpg
小雷子 發表於 2023-3-16 16:33:02 來自手機 |顯示全部樓層
琴日先見到少少花冧,今日就急不及待出嚟同大家say Hi!實在太夢幻啦~天空之花 20230316_100837.jpg 20230316_160652.jpg
小雷子 發表於 2023-3-22 11:30:56 來自手機 |顯示全部樓層
雖然呢隻花仔花期唔長,只得幾日貨仔,但同時開幾朵效果好鬼靚! 20230322_112016.jpg 20230322_110106.jpg
小雷子 發表於 2023-3-23 15:41:44 來自手機 |顯示全部樓層
睇到呢張廣告相,真係好想衝去日本睇花!
有冇人親身去過睇一片藍色花海呢?
waiting 發表於 2023-4-10 19:41:15 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-3-22 11:30
雖然呢隻花仔花期唔長,只得幾日貨仔,但同時開幾朵效果好鬼靚! ...

估唔到真的開出花!
之前我見到驚伏唔敢買
Monica20171025 發表於 2023-4-10 21:02:57 來自手機 |顯示全部樓層
淺藍色真係好似晴朗天空,怪唔得佢叫做天空之花啦⋯⋯
小雷子 發表於 2023-4-10 22:08:46 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2023-4-10 19:41
估唔到真的開出花!
之前我見到驚伏唔敢買

我都怕中伏,但見日本出,質素應該有保証!
小雷子 發表於 2023-4-10 22:13:35 來自手機 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2023-4-10 21:02
淺藍色真係好似晴朗天空,怪唔得佢叫做天空之花啦⋯⋯

我被那藍色的花花吸引住,雙脚不受控地拎去比錢!
我覺得自己種得不太好,植株太高,陽光不足,所以花量比較少!
waiting 發表於 2023-4-10 22:24:38 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-4-10 22:08
我都怕中伏,但見日本出,質素應該有保証!

我試過買2隻日本盆景扭蛋,一隻全發,一隻完全冇動靜。
呢款天空之花過百唔敢試。
小雷子 發表於 2023-4-10 22:32:00 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2023-4-10 22:24
我試過買2隻日本盆景扭蛋,一隻全發,一隻完全冇動靜。
呢款天空之花過百唔敢試。 ...

扭蛋盆景咪好得意,有冇影相呀?我未見過!
waiting 發表於 2023-4-10 23:23:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-4-10 22:32
扭蛋盆景咪好得意,有冇影相呀?我未見過!

其實只係楓&赤松種子,發咗芽的後來中菌陣亡。
Monica20171025 發表於 2023-4-11 17:32:20 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-4-10 22:13
我被那藍色的花花吸引住,雙脚不受控地拎去比錢!
我覺得自己種得不太好,植株太高,陽光不足,所以花量 ...

唔好太謙虛呀,前排成日陰雨天。
能夠種到開花已經超勁~似乎呢類係一年生的草本植物。
小雷子 發表於 2023-4-11 20:38:58 來自手機 |顯示全部樓層
Monica20171025 發表於 2023-4-11 17:32
唔好太謙虛呀,前排成日陰雨天。
能夠種到開花已經超勁~似乎呢類係一年生的草本植物。 ...

第一次種,唔知可以種到幾耐!