齊齊來發苗:你今日發左未~

作者: babycherry 發表于 2011-7-21 13:47:48
142125 1902
meredo 發表於 2011-10-12 14:10:52 |顯示全部樓層
meredo 發表於 2011-10-11 23:40
浸左水之後, 層衣會甩左....就變番米白色咧~~~

下...咁種左出黎食唔食得架?
回復

mirry 發表於 2011-10-12 14:14:24 來自手機 |顯示全部樓層
我岩岩買左個10吋 x 7吋既長方形筲箕黎發苗,4蚊咋
回復

jessicayip31 發表於 2011-10-12 23:48:50 |顯示全部樓層

豆苗大家都食左啦! 甘跟住有咩玩啊?

hempseed  係咪玩一盆一棵小棠菜?  
<--- 一盆一棵?? 甘激~!! 點解唔種多幾棵?

zoeyuhk  未決定呀~~~~有咩提議???
<---- 玩.............  哈..... 就一齊種棠菜啦~ 蔥都幾易種, 幾好玩, 我依家都仲種緊! 其他人有咩意見呢?
回復

babycherry 發表於 2011-10-13 00:44:01 |顯示全部樓層
記錄下松柳苗
02 Oct 開始水浸 - 8 小時
03 Oct 早上落箕基
04 Oct 開始標根
05 Oct 根、芽齊出
06-8 Oct 不斷揀 d 溶豆出黎
09 Oct 溶豆太多, 忍唔住抽起哂生長中既松柳b出黎重新再排過
10 Oct 又有兩粒溶豆,其他平安大吉
11 Oct 唔知等幾時食好
12 Oct 忍唔住喇,是是旦旦抽左條出黎,好鬼長囉!留第二轉 (應該係無問題既) 老公話要飲粟米湯,就溝左落去煮

松柳苗好清爽,生吃豆苗味重,煮湯就草青味(我老公話),我估蒜炒好味好多囉,不過今次呢大半包實在太少,真係炒埋兩啖攪掂

建議下次可以發松柳,因為佢生得又長又直!抵過豌豆苗
回復

babycherry 發表於 2011-10-13 00:52:46 |顯示全部樓層

zoe> 真係幾 GOOD 架,生得長又挺,相信好多豆苗友會好鐘意!

佢同豌豆苗一樣可以收三次,佢比豌豆苗好就好在無鬚鬚!!都幾有咬口。

oOps, 多謝雞爸添呀~等我有機會試下松柳!

Jessica> 有呀,我唔覺太大陣草青味, 好清爽!! 生食好有豆味呀!!
回復

sheetaada 發表於 2011-10-13 01:32:46 |顯示全部樓層

各位師兄師姐:今日收工去左上環馬X記,係有豆苗種子(我地在街市見既)賣..要15元一兩...真係好貴..由於唔想行多次..於是我就照買左D.得好少...之後佢問我識唔識種..話要天氣好先浸及落泥土...我話種室內..冇咩陽光可不可以..佢話唔得..一定要有陽光....仲話當D葉有6-7塊時就要剪下來吃...最好味...同埋留番最底個2塊葉..咁佢就會再生過.......BUT聽佢咁講我室內米好難種囉..因冇咩陽光...究竟係米AR?
回復

llaus 發表於 2011-10-13 05:38:04 |顯示全部樓層
還有相思豆-紅豆
  黃豆
都好易種和有益呀   
回復

babycherry 發表於 2011-10-13 10:36:14 |顯示全部樓層
lok_1980  成尺長喎。  發表於 1 小時前

係呀!係咪睇到都開心先!!
回復

csw_sylvia 發表於 2011-10-13 11:24:37 |顯示全部樓層

等我都 update 吓 "松柳" 先, 因 9 月底去了旅行 (8 號颱風下出發 - 6 個傻瓜), 回來後又唔舒服了幾天, 所以要到 9/10 才開始發 "松柳" .

9/10 - 浸水 2 1/2 小時左右
12/10 - 出根, 有些有芽
20111012-01 (Small).JPG

13/10 - 今天根長了, 目前為止未發現有溶豆.
20111013-01 (Small).JPG
20111013-02 (Small).JPG

Thank you Zoe, 已改.
回復

llaus 發表於 2011-10-13 11:26:42 |顯示全部樓層
llaus 發表於 2011-10-13 05:38
還有相思豆-紅豆
  黃豆
都好易種和有益呀

蛙~~~~@@"~~~~玩Keroro 算la~
======================

玩Keroro   咁落伍,4S就差唔多  

回復

2020 發表於 2011-10-13 12:51:44 |顯示全部樓層

我都發左松柳, 用左上次驟會分享既,我要多謝邊個呀?
只是早晚噴DD水,都每日仲有水溶
照片 001.jpg

====================
佢D根爪住d紙呀~~
回復

ckathy29 發表於 2011-10-13 15:30:12 |顯示全部樓層
我d豆苗來緊要收第三次啦.. 琴晚見到佢d鬚好似比之前粗o左好多 係唔係因為收o左2次的關係?? 定係曬多o左?  收完第三次之後係唔係唔可以再食啦?
回復

2020 發表於 2011-10-13 15:50:33 |顯示全部樓層
2020 發表於 2011-10-13 12:51
zoeyuhk  多謝雞爸啦~~~  發表於 2 小時前
babycherry  雞爸叫ZOE分..  

普通話: ))))))))
回復

Springonions 發表於 2011-10-13 21:38:39 |顯示全部樓層

記得有人教過用泥種豆苗,但係揾唔返張帖。有冇人可以教吓我呀?上次元朗分咗三種豆:豆苗(我估係碗豆呱),蘿伯種子,銀柳(唔記得,係咁像吓音)。係唔係都用同一方法?

mirry, zoe講話可以發苗食,或種蘿伯都得。
回復

mirry 發表於 2011-10-13 23:24:03 |顯示全部樓層

我想話呢, 唔怪得D豌豆苗種落泥會成盆虫

我而家用筲箕水發, 次次打開個COME, 都係一JA 蚊滋嬲係度........
回復

Springonions 發表於 2011-10-14 11:20:42 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-10-13 21:38
記得有人教過用泥種豆苗,但係揾唔返張帖。有冇人可以教吓我呀?上次元朗分咗三種豆:豆苗(我估係碗豆呱) ...

點解仲係冇人可以教我點樣用泥種碗豆苗, 蘿伯苗, 松柳?  唔該, 唔該, 唔該, 做吓好心啦.   

hempseed, 你真係好心, 如果我有得食, 都係多得你囉.
回復

freda 發表於 2011-10-14 12:27:04 |顯示全部樓層
睇到你地d post好開心..太多追唔哂...想問下有咩豆可以發苗食家??
回復

freda 發表於 2011-10-14 13:49:14 |顯示全部樓層
freda 發表於 2011-10-14 12:27
睇到你地d post好開心..太多追唔哂...想問下有咩豆可以發苗食家??

我只係試過綠豆...種芽菜..但係好幼.....阿媽都唔願煮..
回復

freda 發表於 2011-10-14 16:03:51 |顯示全部樓層
freda 發表於 2011-10-14 13:49
我只係試過綠豆...種芽菜..但係好幼.....阿媽都唔願煮..

原來係咁..我之前玩都係睇書..佢仲教左種好多苗~~
佢教用樽口..用紗布包住個樽口日日換水..都唔知原來要搵野壓住佢
回復

jessicayip31 發表於 2011-10-14 23:57:11 |顯示全部樓層

我今日都玩松柳啊!! 由於怕溶豆, 所以40g豆浸左2小時試下~

Springonions  睇之前d帖,似乎松柳好容易溶。有冇方法可以唔溶呢?
<-----我都唔知啊~ 睇下保持通風d, 換水勤力d, 睇下好唔好d! 我都係第一次發咋~

zoeyuhk  springonions , 其實我覺得你不如親身體驗下先啦, 做左咪知下次點樣可以做好啲囉....hehe...唔失敗過又點知點樣去成功呢???!!!
<----無錯啊! 試下啦~ 我都係好認真甘玩發苗咋~ enjoy過程, 唔使俾太大壓力自己啦~

hempseed  我又覺得水種松柳無豆苗咁易溶wor
<----豆苗水種個次溶晒! 仲臭晒~ 之後泥種收成不錯! 今次其實都驚驚地~ 哈...不過玩下囉~ 反正仲有60g豆俾我試!!

um.. 我就覺得松柳比豌豆易溶d... springonions, 你快d試下先喇~  發表於 2011-10-17 09:33
豆苗我反而無咩溶豆喎=.="  發表於 2011-10-15 00:35
我又覺得水種松柳無豆苗咁易溶wor  發表於 2011-10-15 00:24
springonions , 其實我覺得你不如親身體驗下先啦, 做左咪知下次點樣可以做好啲囉....hehe...唔失敗過又點知點樣去成功呢???!!!  發表於 2011-10-15 00:16
睇之前d帖,似乎松柳好容易溶。有冇方法可以唔溶呢?  發表於 2011-10-15 00:12
回復