齊齊來發苗:你今日發左未~

作者: babycherry 發表于 2011-7-21 13:47:48
141219 1905
babycherry 發表於 2011-9-15 12:24:06 |顯示全部樓層

真係快!!!!!

zoeyuhk  係啦=.="" 我啲收成有咁快就好啦>.<"  發表於 52 秒前

好快喇! 好過我果d......................唉~

我失敗左好多你唔知啫haha....  發表於 2011-9-15 12:30
係啦=.="" 我啲收成有咁快就好啦>.<"  發表於 2011-9-15 12:26
回復

zoeyuhk 發表於 2011-9-15 12:42:32 |顯示全部樓層
所有未俾過地址我既參賽者,請pm地址俾我
回復

VIWET 發表於 2011-9-15 15:53:19 |顯示全部樓層

請先參觀我的豆苗陣,好開心呀

係呀~~浸得太多豆又唔想浪費,咁就玩大左

有的在泥下面

今次唔係,佢返左學

有收成時話給你地知

wa, 真係玩大左喎哈哈.. 但我果盆好多蚊之仔呢...已用蟲貼但都仲有好多..好煩惱@@  發表於 2011-9-16 14:11
好多豆豆, ,巧勁啊~~  發表於 2011-9-16 13:43
好壯觀喎!  發表於 2011-9-16 11:49
哇~~~~~~~~ 何其壯觀!!! 收成時可以來個豆苗宴! viwet 你請我地去你家食豆苗設宴啊? 哈...  發表於 2011-9-15 23:45
係咪全部都係你個孫仔排架???  發表於 2011-9-15 21:12
回復

csw_sylvia 發表於 2011-9-15 15:59:32 |顯示全部樓層

看見其他朋友的收成真是開心, 由於之發豆苗時發生溶豆事件, 所以只可間段地有很少的收成. 今次只可以做兩碟意粉的點綴.
以下是我失敗之作的其中一碟 (之前一次也是這麼少 )
PIC_0090 (Small).JPG

yes, 我都溶豆, 生還既得返1/4咋..........下次跟viwet做, 睇下有冇得炒豆苗食下 =P  發表於 2011-9-16 14:12
你不要浸好耐豆,5至六個鐘OK啦.落泥不要落好深,只是放上面然後軽輕落泥就得啦,再試下啦  發表於 2011-9-15 16:07
回復

zoeyuhk 發表於 2011-9-15 21:47:15 |顯示全部樓層

因為大家都好湧躍既關係, 次序有啲混亂啊~~漏左既我已經加返落去, 我退出讓個位出嚟, 因為我應該會好忙,今次發唔到陪唔到大家一齊玩
請再睇清楚自己個名有無漏啊~~~

1. JULIANA  ---- 已有地址
2. jessicayip31 (thx~)    ---- 已有地址
3. Ladyfafa (上次豆苗好好味, 今次要再接再厲 thx!)   ---- 已有地址
4. lola  ---- 已有地址
5. viwet   ---- 已有地址
6. SSL200507 ---TKO交收
7. DORA (thanks!)   ---- 已有地址
8. yen (見你哋玩得咁開心,我又試吓玩) --- 約九龍灣交收
9. mangosalad  ---- 已有地址
10. 蕃薯mo (如果種泥,請多多指教,未試過呀,thanks)  ---- 搵速嚟cwb 拎
11. appleapple   ---- 已有地址
12. mplc (thanks)   ---- 已有地址
13. springonions (thanks)  --- cwb交收
14. Lingling64(thanks)  --- cwb交收
15. 寧望月(3q)   ---- 已有地址
16. wai121   ---- 已有地址
17. 小Con子    ---- 已有地址
18. Joe0101    ---- 已有地址
19. ckathy29    ---- 已有地址

我已將後補頭兩名插左入去啦, THX~ CHERRY 讓出嚟
改好晒
thx~hempseed

多謝大家咁合作, 所有種子會係星期日左右分好,星期一或二寄出,寄出後會再出通知, thx~

cherry , 我就嚟可以開種子舖啦
我開種子舖實蝕死啦, 係咁同人講"送啲俾你"

已pm地址, 謝謝  發表於 2011-9-16 20:54
各位參賽者加油 !! 食過一次以後都會好想種 XD  發表於 2011-9-16 17:38
都好丫,開多條血路~~ 種子唔阻訂,開櫃櫃仔放種子, d手飾擺埋一邊先喇  發表於 2011-9-16 16:00
各位今次玩得開心d~~~  發表於 2011-9-16 09:42
zoe 舖頭做左聚腳點 XD 散貨站 XDD  發表於 2011-9-15 23:39
回復

Juliana 發表於 2011-9-15 23:28:56 |顯示全部樓層

好唔開心好唔開心呀!!
今日撳完錢唔記得攞錢呀!! 仲要而家先醒起...........................................
:'(

呀雞老豆  吓....咁大鑊......@@  發表於 3 分鐘前

好傷心呀!!

zoeyuhk  你做咩咁唔小心呀?? 撳左好多呀??有無人排係你後面架?? 如果無, 部機會食返啲錢架~~  發表於 3 分鐘前

特登去過數比姐姐(出糧), 銀包又冇錢SO 再撳錢, 平時我撳錢係唔拎張RECEIPT, 但今日又冇啦啦要RECEIPT, 我估個刻既我, 應該攞RECEIPT 當攞錢!!
我冇留意呀!! 我一羅完就閃上車, 但附近有好多食店!!

babycherry  幾多?????? 乜咁呀!! 咁我老公好d, 佢只係入票後唔記得拎返張咭 x 2次... 你...唔好太傷心喇  發表於 4 分鐘前
唉...都幾多...就算100都係錢..更何況唔止呢....
我細個時, 排隊撳錢, 前面既人掛住講電話唔記得拎錢, 個度睇落有好多錢格張張金牛, 如果我走去叫佢 又要從新排隊, 當時我就好失禮咁, 好大聲大叫艾, 先生你未攞錢呀!!!!
個刻我真係冇諗過攞佢D 錢就走, 只係諗到, D 錢係度咁我點撳錢呢??

mirry  去報警, 因為個ATM 可能有細路電視, 可能就係下個撳錢既拎左; 點都一定要報警架~  發表於 12 分鐘前
係街邊, 對面係油站, 應該冇細路電視!!

打左去中銀, 跟本打去都費既, 咩都幫唔到我, 只係叫我落分行打薄睇下有冇存入呢筆數, 激X死

有CCTV, 如果其他人偷左都有機會拉到! 我都贊成報警先! 同埋唔係話30秒冇人拎就會自己吞返D $既咩? 我老公好耐之前試過唔記得拎, 後來CHECK返係冇少到$  發表於 2011-9-16 14:15
打電話去銀行問下先, 都有少少機會取得返d錢ma ~~  發表於 2011-9-16 13:40
報警先,跟住打俾銀行.  發表於 2011-9-16 11:55
我試過你咁. 即刻打俾銀行, 好采d錢退番入機, 拿得番. 你問左銀行先啦.  發表於 2011-9-16 11:19
我以前都試過, 去銀行問, 佢地只會幫你check數, 睇吓部atm有冇多咗錢, 有就退, 冇就關仁. 我朋友教我報警, 因為如果有人攞咗, 佢就係偷竊, 要坐監.  發表於 2011-9-16 11:14
回復

nekokaren 發表於 2011-9-15 23:32:57 |顯示全部樓層
豆苗種子排隊啦喂~~~~~~~~~~~~
每份200g
自己加數字啦
1.zoeyuhk
2 JULIANA
3. jessicayip31 (thx~)
4. Ladyfafa (上次豆苗好好味, 今次要再接再厲 thx!)
5.viwet
6.hempseed(thx)
7. DORA (thanks!)
8. yen (見你哋玩得咁開心,我又試吓玩)
9. babycherry (點少得我呀!!)
10.nekokaren
.
.

oh~~~係唔係又遲咗????  發表於 2011-9-16 02:25
e...你睇漏左成頁喎=.="" 我分好晒有多就俾你啦好嘛?? 你入waiting啦  發表於 2011-9-15 23:43
係咪之前漏左架???  發表於 2011-9-15 23:41
full 左喇meow~~~  發表於 2011-9-15 23:37
回復

jessicayip31 發表於 2011-9-16 00:40:50 |顯示全部樓層

請問幾時開始發豆苗? 同埋用泥種係咪要放出去晒太陽?

哦~ 甘我都係放係窗邊試下先~

原來太晒會多soso架, 唔怪之得上次我放在露台泥種, 生左咁多soso啦~~  發表於 2011-9-16 13:42
mplc, 兩樣都得呀~ 水或泥~ 或者你每樣一半試下  發表於 2011-9-16 13:21
今次係用泥種?  發表於 2011-9-16 13:05
我一入泥之後就放窗台喇~太猛太陽又唔得喎, 有soso ...  發表於 2011-9-16 00:51
回復

mangosalad 發表於 2011-9-16 08:02:55 |顯示全部樓層
9. mangosalad ( 已 pm 了地址 )

收到~  發表於 2011-9-16 09:24
回復

babycherry 發表於 2011-9-16 09:21:32 |顯示全部樓層
renupu  oh~~~係唔係又遲咗????  發表於 6 小時前

係呀! 遲左呀!! 要排 waiting 喇,你多d上黎喎,唔係有好野又遲架喇
回復

SSL200507 發表於 2011-9-16 09:37:08 |顯示全部樓層
zoeyuhk 發表於 2011-9-15 21:47
因為大家都好湧躍既關係, 次序有啲混亂啊~~漏左既我已經加返落去, 我退出讓個位出嚟, 因為我應該會好忙,今 ...

Thank you hempseed.     My first time to join you all.  Waiting to start.  

最緊要大家種得開心,比心機, 豆苗好好食  發表於 2011-9-16 10:23
你都要多d上黎緊貼下大家喇!! 哈哈~  發表於 2011-9-16 09:47
回復

SSL200507 發表於 2011-9-16 09:52:13 |顯示全部樓層
SSL200507 發表於 2011-9-16 09:37
Thank you hempseed.     My first time to join you all.  Waiting to start.

Then I have to take time to study from Page 1.  

但 page 1 唔係教豆苗喎 XDD  發表於 2011-9-16 13:22
回復

Joe0101 發表於 2011-9-16 09:55:32 |顯示全部樓層
我都唔識點種 ,其實係未種過 係唔係 d 豆用水浸幾個鐘, 跟住就落泥到就 ok
回復

SSL200507 發表於 2011-9-16 10:54:51 |顯示全部樓層
SSL200507 發表於 2011-9-16 09:37
Thank you hempseed.     My first time to join you all.  Waiting to start.

Yeah.  I like 豆苗 so much but it's very expensive at the market.
回復

babycherry 發表於 2011-9-16 13:48:51 |顯示全部樓層

我自己既種豆苗既經驗:
水發:-
1. 浸豆 12 hrs (zoe 話36hrs 會發得快d,但應該同天氣有關)
2. 清理一d壞既豆
3. 用一個乾淨筲箕 (最好係兩層既,筲箕當然係有窿,下面係筲箕底盆密窿既),平均舖平d豆,唔好重疊
4. 筲箕底盆盛少少水,兩個又合體,跟住面舖濕毛巾及遮光 (我係將個筲箕放入個獲度,再蓋上,或者可以唔入獲,係濕毛巾上用雜誌遮光)
5. 早晚噴水、換低盆水、洗毛巾,每次留意下d豆豆情況,會唔會有腐爛及發嗅 (我會將腐爛既豆棄掉之餘,仲要用水沖洗腐爛豆既位置,因為怕影響其他)
6. 等出芽及出根企定定就可以見光不用毛巾遮光(約四、五日),但都係keep住早晚噴水、換低盆水 (尤其最好水既深係係可以比d根吸到),都係每次留意下有無爛豆
7. 花友經驗:太猛太陽哂住豆苗會出根多鬚鬚,生長較快,但就比較"鞋口",所以可以放係一個太陽曬唔到但又有日光既位置
8. 生得咁上下長 (四節) 就可以收成 (zoe話最好低數上兩節先好界)
9. 繼續早晚噴水、換低盆水,收二、三輪都應該仲可以
10. 收第一輪應該夠你地玩半個月、第二、三輪就可能玩多你個半月,成個月就係係咁玩豆苗

泥種:-
1. 浸豆 12 hrs (zoe 話36hrs 會發得快d,但應該同天氣有關)
2. 清理一d壞既豆
3. 平均排係泥面,再用薄薄既泥舖面淋水
4. 花友經驗:太猛太陽哂住豆苗會出根多鬚鬚,生長較快,但就比較"鞋口",所以可以放係一個太陽曬唔到但又有日光既位置 (我屋企西斜同埋日光唔係好強,所以可以曬,只有三支有鬚鬚)
5. 生得咁上下長 (四節) 就可以收成 (zoe話最好低數上兩節先好界)
6. 我既第一輪由浸豆至收成用左 13 日,第二、三輪未食,唔知要幾耐

泥種比水種d葉大塊d,生長好似好d
建議得到豆既花友可以同時兩種,可以觀察下生長過程及所需時間
最好就每日 upload 一張相,至少一發現問題可以大家一齊解決~!
(p. 51 都有d花友既相同遇到問題,大家可以參考下)

(你地睇下岩唔岩,如果有唔岩就請更正我喇)

咁詳細既^^....出書都得喎^o^  發表於 2011-9-16 23:15
好詳盡啊...謝謝您! 好緊張啊...唔知我會唔會成功呢...  發表於 2011-9-16 20:29
好詳細, thanks~~  發表於 2011-9-16 17:27
多謝cherry老師賜教.>V<  發表於 2011-9-16 17:08
唔該哂你!  發表於 2011-9-16 16:02

評分

查看全部評分

回復

蕃薯mo 發表於 2011-9-16 14:46:37 |顯示全部樓層
zoe,
收到你d禮物,好多謝你同亞雞daddy.
另外, 已出速遞取件,請留意.

唔好客氣,我都只係中間人咋haha...  發表於 2011-9-17 00:33
回復

Joe0101 發表於 2011-9-16 16:59:17 |顯示全部樓層
babycherry 發表於 2011-9-16 13:48
我自己既種豆苗既經驗:
水發:-

好詳細, 好清楚, 明白晒 Thanks!
回復

babycherry 發表於 2011-9-16 19:22:37 |顯示全部樓層
蕃薯mo  多謝cherry老師賜教.>V<  發表於 2 小時前

玩野呀!

呀雞老豆  咁詳細既^^....出書都得喎^o^  發表於 24 秒前

我送個版權比你, 你去出喇~

appleapple  好詳盡啊...謝謝您! 好緊張啊...唔知我會唔會成功呢...  發表於 2 小時前

唔好緊張~ 好好玩架~ 一發愛上!
回復

babycherry 發表於 2011-9-16 20:44:22 |顯示全部樓層
水種的豆苗

出左好多根

出左好多根
回復

babycherry 發表於 2011-9-16 20:52:18 |顯示全部樓層
泥種的豆苗

cherry,今次有好多wor,有排食啦.  發表於 2011-9-17 00:21
回復