Low B 田~~開幕喇~~~(#81更新)

作者: lowb_kayee 發表于 2011-7-16 23:23:13
6089 80
lowb_kayee 發表於 2011-7-22 14:51:45 |顯示全部樓層
new1  一程車到?  

MTR + 小巴~~~
都叫唔多洗行~~~
回復

puffycream 發表於 2011-7-22 15:13:23 |顯示全部樓層
lowb_kayee 發表於 2011-7-22 14:51
咁遠...咁點解唔去租田?

其實主要係我唔識去邊度揾田嚟租,所以想試住4個月先,再參考下大家係邊度種
回復

lowb_kayee 發表於 2011-7-22 23:07:23 |顯示全部樓層
估計係"指天椒"出左真葉喇, 佢地真係指天椒嗎?
明天應該落田嗎?? 定係等多一個星期先??

另外有豆角星期一落種~~~我無估到佢咁快生到咁高~~~
點算好? E家落田好似冒險左D ?

過多個星期先啦, 真葉未生穏, 生多對出嚟先都仲未遲  發表於 2011-7-23 01:14
真係大得快~你一個人咪好辛苦囉, 要拎咁多由TKO去到塊田度~  發表於 2011-7-22 23:10
回復

lowb_kayee 發表於 2011-7-22 23:13:29 |顯示全部樓層

babycherry  真係大得快~你一個人咪好辛苦囉, 要拎咁多由TKO去到塊田度~

用個盒裝住唔難架~~~但真係太高了, 如果拎去, 我會打橫佢一陣先~~
打直拎死緊~~~

下次要拉喼 XDD  發表於 2011-7-22 23:20
回復

lowb_kayee 發表於 2011-7-24 22:35:26 |顯示全部樓層
7月23日~~大暑~~走左去耕田~~真係熱鬼死我~~~返屋企即刻煲冬瓜水飲~~~

首先update下我家中的豆角~~~
佢係咁高高高~~~朝早同夜晚次次見佢都唔同樣~~~
咁我只好加支竹籤俾佢地~~~

仲有發左芽幾日的"綠胡瓜" (其實等唔等於青瓜呢?)

好失望~~~向田到培育D苗, 0%生存同發芽~~~衰過屋企果D好多囉

甜羅勒~~我唔覺佢有大到

農莊上星期贈送的秋葵

有新葉喎

通菜真係唔洗理都可以生長

呢棵最大

插枝蕃薯葉仲堅~~~
回復

zoeyuhk 發表於 2011-7-24 22:44:03 |顯示全部樓層
好快有得食啦...haha...
屋企啲苗係時候要落田啦...
回復

jessicayip31 發表於 2011-7-24 22:51:26 |顯示全部樓層
租田種野都真係唔係甘簡單啊! 加油!
回復

aazz1234 發表於 2011-7-25 14:17:13 |顯示全部樓層
通菜多水多陽,隔幾日就有餐食嫁啦!!!
回復

lok_1980 發表於 2011-7-27 10:22:09 |顯示全部樓層
加油,好快有收成
回復

new1 發表於 2011-7-27 20:22:42 |顯示全部樓層
puffycream 發表於 2011-7-22 15:13
其實主要係我唔識去邊度揾田嚟租,所以想試住4個月先,再參考下大家係邊度種 ...

你在那區?
要一定是認証有機農場?
或不一定要有機?

農場(有些是認証有機, 有些是沒有認証 - 即是無機或沒有認証的有機)(如要租田, 要你聯絡問園主肯不肯出租):
http://www.fedvmcs.org/farm_index.php

已取消認証有機:
http://www.hkgardenfarm.org/inde ... egory&Itemid=93

已獲認証單位名冊(有限期及有部份農場是某部分轉型中):
http://www.hkorc-cert.org/clist.htm

好多謝你阿! 我會慢慢研究你提供既資料 ^^ 其實我要求係唔好太貴,weekday人代淋水,& 唔好要轉n咁次車先去到塊田  發表於 2011-7-27 22:18
回復

new1 發表於 2011-7-27 22:45:56 |顯示全部樓層
puffycream  好多謝你阿! 我會慢慢研究你提供既資料 ^^ 其實我要求係唔好太貴,weekday人代淋水,& 唔好要轉n咁次車先去到塊田  發表於 21 分鐘前

1. you've to ask whether the owner of the farm is willing to let you rent a piece of field
2. you ask how much, service, transportation, whether let anyone use anything (include inorganic fertilizers, inorganic insect killers...) if you've to make sure the whole farm to be organic farming
3. go to the farm & see the environment
回復

lowb_kayee 發表於 2011-8-19 15:02:13 |顯示全部樓層
各位久等了~~~要你地掛住, 真係過意不去~~~(其實已經無人記得我了)

過去2-3週進行了廿幾年來第一次追星~~~那就是蕭老大~~~

你們認識他嗎?

未睇相前~~~有無人可以話我知邊到有綠薄荷賣? 我向花墟只係見到檸檬薄荷~~~

話說我呀媽知道我租左田~~~佢就係咁叫我種綠薄荷俾佢滾湯~~~本來想由種子種起~~~但~~~太耐了~~~~

係入返正題~~~8月14日~~~我到農莊插秧去~~~照片有機會後補吧~~~

這天我也沒多影相~~~

但~~~第一次有收成~~~~仲收成左2樣~~~去片~~~

這是我田中的秋葵~~~食得喇~~~

都幾長架~~~

有成24G 重

第二收成~~通菜

有成293G重~~~~嘩~~~老到飛起左~~~

仲有莊主贈送的豆角~~~好好好鮮甜~~~
當時佢俾我地試"生AU AU"咁食~~~我地半信半疑~~
真係估佢唔到~~~好甜好FRESH

同場加影~~~
FOCUS唔到的露荀~~
但E家唔係季節~~~

農莊種的秋葵~~~
更大條

莊主又係叫我地"生AU AU"咁食~~~又幾好味WO~~~
咁大個女第一次咁食秋葵~~

無喇~~~係咁多~~~

收獲都唔錯woo, 辛苦都值得!  發表於 2011-8-19 15:15
哇~ 甘巨形既秋葵! 勁啊!  發表於 2011-8-19 15:13
自己努力既成果一定係特別好食架^^  發表於 2011-8-19 15:08
種子種啦....出面啲野太多農葯啦  發表於 2011-8-19 15:06
回復

lowb_kayee 發表於 2011-8-19 15:11:54 |顯示全部樓層
zoeyuhk  自己努力既成果一定係特別好食架^^  <-- d通菜真係老到食唔到.....老到無朋友~~~但佢szie好細~~~

zoeyuhk  種子種啦....出面啲野太多農葯啦  <-- 咁咪好耐先種到可以食~~~我呀媽唔等得呀>_<

我都種緊通菜, 等我早啲收先hehe...  發表於 2011-8-19 15:19
回復

WingWing 發表於 2011-8-19 15:19:15 |顯示全部樓層
lowb, 你好叻! 响tko去到咁遠租田種嘢!
我都係住tko, 不過我只係玩社區園圃... 不過我都種得好開心呢!

我都想玩社區~~~但抽唔到~~~而且4個月一次要清~~我會覺得好對唔住D植物~~  發表於 2011-8-19 15:24
回復

WingWing 發表於 2011-8-19 15:36:05 |顯示全部樓層
lowb_kayee 發表於 2011-8-19 15:11
zoeyuhk  自己努力既成果一定係特別好食架^^

lowb_kayee  我都想玩社區~~~但抽唔到~~~而且4個月一次要清~~我會覺得好對唔住D植物~~

社區園圃真係有利有弊.... 難抽係一個最大問題.... 其次4個月清田一次又係一個大問題...

我都好想租田長玩, 但問題係... 地點多數好遠... 西貢區唔知有無田租呢?

西貢係有架~~~但都真係幾貴~~~  發表於 2011-8-19 15:44
西貢我記得有架, 好似仲有個姐姐幫手淋水架  發表於 2011-8-19 15:37
回復

WingWing 發表於 2011-8-19 15:43:02 |顯示全部樓層
WingWing 發表於 2011-8-19 15:36
lowb_kayee  我都想玩社區~~~但抽唔到~~~而且4個月一次要清~~我會覺得好對唔住D植物~~

社區園圃真係有利 ...

zoeyuhk  西貢我記得有架, 好似仲有個姐姐幫手淋水架

如果西貢有就真係好喇....

好貴哦~~  發表於 2011-8-19 17:18
西貢個個係海旁, 西貢得生綠洲隔離, 好似係利民會攪,一季$1000  發表於 2011-8-19 16:03
回復

WingWing 發表於 2011-8-19 16:30:15 |顯示全部樓層
hempseed  西貢個個係海旁, 西貢得生綠洲隔離, 好似係利民會攪,一季$1000

我search到另一個post 話田size係 4x8 (我估係呎) ... 一季$1000.... 都貴貴哋woo...
回復

hempseed 發表於 2011-8-19 16:49:10 |顯示全部樓層
WingWing 發表於 2011-8-19 16:30
hempseed  西貢個個係海旁, 西貢得生綠洲隔離, 好似係利民會攪,一季$1000

我之前都想租,不過因為去親西貢都係帶埋狗仔去,狗仔又唔入得所以打消咗呢個念頭. 我影底咗佢個電話,如果有興趣你可以打去問下

呢到我睇過~~~一塊田好細~~~  發表於 2011-8-22 10:45
謝謝你呀!有空入去西貢參觀吓!  發表於 2011-8-19 22:41
回復

lowb_kayee 發表於 2011-8-22 10:53:14 |顯示全部樓層
想發問~~~早前我落左D翠肉瓜種子~~~
之後..過左2個星期佢都唔發..我就撥開睇下啦...
發現有2樣好好好嘔心GE野...

1/ 有D好好好幼GE虫向粒種子裡面鑽出來...
2/ 我拎起一粒"無虫"的種子...一"必"....有D白色好杰ge野"必"左出黎....

點解會咁ge??? 係d種子有問題定係點呢??? 真係好好好嘔心架

俾虫食左haha.....再種過啦  發表於 2011-8-23 14:50
我上星期粒木瓜種子又係甘喔~ 我都想知係咪要種過?  發表於 2011-8-22 12:34
回復

lowb_kayee 發表於 2011-8-24 23:53:04 |顯示全部樓層

向屋企, 我都培緊苗架~~~
以下係成苗部份....仲有一堆係未見有動靜

最老一員, 羅勒~~佢地成3個月大架喇~~唔知點解唔識大

呢3粒種子係花友分享的南瓜~~~3星期大~~~我唔敢落田呀~~
因為之前落左田D瓜苗都俾虫虫食晒

呢一棵係豆角~~都係花友分享的~~3星期大~~
佢有2個兄弟上星期已經落左田~~但呢棵天生有缺憾
我希望可以養大佢

呢堆好似係青椒...但我真係唔記得自己落左咩~~2星期大

最年輕係粟米, 只有一天大~~~希望佢有多D兄弟姊妹啦~~
我打算種至少十棵架麻

多謝觀賞!!

Mirry~~
我今日仲去左買包栗米 (得10粒)....落曬育苗盆添....又要再去買過
多謝你告知~~~

粟米係要直播架!!!!  發表於 2011-8-24 23:55
回復