Low B 田~~開幕喇~~~(#81更新)

作者: lowb_kayee 發表于 2011-7-16 23:23:13
6060 80
小蒜頭 發表於 2011-7-17 15:09:31 |顯示全部樓層
我都有租田種嘢,差不多3年啦,都只係幼稚園生。種到有收成真係好開心,你比咁多心機,一定會有好收穫。不過我地果度種青瓜、南瓜等的瓜類,好少直接播種落田度,通常都係先培苖。你可以試吓。
回復

new1 發表於 2011-7-17 15:19:48 |顯示全部樓層
lowb_kayee  打錯字TIM~~係種雜草  發表於 10 分鐘前

我建議你不要種雜草, 你害她時, 亦害了你自己; 因我的田, 之前附近有雜草, 所以不斷都要除草; 一下雨, 就好像沒有除過草一樣!!!

我建議你向場主說一聲, 叫她自律, 或者趁現在未有太多植物, 選過另一幅田; 因為有這種鄰居, 不知她會下一次做些什麼出來!
回復

cowcowpop 發表於 2011-7-17 20:41:31 |顯示全部樓層
咁正‥‥‥‥唔 low B la...
Welcome to our discussion la....
回復

jessicayip31 發表於 2011-7-17 23:27:53 |顯示全部樓層
好大膽啊自己一個女仔走去甘遠租田!! 俾我實叫多個人陪啦! 嘻... 見你好努力, 加油! 我係門口種野咋, 同你一樣全都係小苗, 一齊努力!!

我家住公屋~~~無地方可以住野呢~~之‵前有吊過向冷氣機下機~~俾房署警告呢  發表於 2011-7-18 10:09
回復

lowb_kayee 發表於 2011-7-18 10:06:25 |顯示全部樓層
小蒜頭 發表於 2011-7-17 15:09
我都有租田種嘢,差不多3年啦,都只係幼稚園生。種到有收成真係好開心,你比咁多心機,一定會有好收穫。 ...

你好~~
我都係向育苗盤到培左苗先架~~~
但因為係放向田邊。。。經過一個星期洗禮~~佢地已經升左天~~
菜就唔洗育苗喇麻?
回復

lowb_kayee 發表於 2011-7-18 10:08:19 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-7-17 15:19
lowb_kayee  打錯字TIM~~係種雜草  發表於 10 分鐘前

我建議你不要種雜草, 你害她時, 亦害了你自己; 因我 ...

我地唔想換田呀。。。因為花了3個星期才做好除草同翻田~~~
而且錯GE係佢地~~唔可能我地避佢地架麻~~~

唔知各位花友仲有咩好提議?
回復

KKKK 發表於 2011-7-18 11:00:24 |顯示全部樓層
lowb_kayee 發表於 2011-7-18 10:08
我地唔想換田呀。。。因為花了3個星期才做好除草同翻田~~~
而且錯GE係佢地~~唔可能我地避佢地架 ...

我無種過田,唔知可唔可以平時插個小籬笆到腳踝高提醒啲人唔好踩入去,到你落田時就抽出方便你做野﹗

幾好喎,你同男朋友嘅活動﹗

good idea  發表於 2011-7-18 13:40
贊成加欄杆呢個提議  發表於 2011-7-18 13:08
贊成加欄杆呢個提議  發表於 2011-7-18 13:08
回復

lowb_kayee 發表於 2011-7-18 11:10:34 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-7-18 11:00
我無種過田,唔知可唔可以平時插個小籬笆到腳踝高提醒啲人唔好踩入去,到你落田時就抽出方便你做野﹗

幾 ...

都係一個好主意WO...但唔知俾唔俾咁做~~~
等我下星期去睇下有無野俾人踩死先~~~

淨係加係你同佢塊田之間得唔得?  發表於 2011-7-18 13:09
回復

KKKK 發表於 2011-7-18 11:16:28 |顯示全部樓層
lowb_kayee 發表於 2011-7-18 11:10
都係一個好主意WO...但唔知俾唔俾咁做~~~
等我下星期去睇下有無野俾人踩死先~~~ ...

努力努力﹗我就係屋企窗台種試緊種唔同嘅香草... 希望成功後等我太太用嚟煮菜我食﹗哈哈﹗我期待緊我屋企嘅九層塔長大,可以做自家製青醬﹗

我怕多小昆蟲走入我家~~  發表於 2011-7-18 13:01
回復

jessicayip31 發表於 2011-7-18 12:18:07 |顯示全部樓層
你係上水租田貴唔貴啊?

個人接受到~~~  發表於 2011-7-18 13:00
回復

波波 發表於 2011-7-18 12:20:59 |顯示全部樓層
一個人種
我真係好佩服你~!

其實唔太辛苦架~~  發表於 2011-7-18 13:00
回復

cklife 發表於 2011-7-18 12:44:15 |顯示全部樓層
lowb_kayee 發表於 2011-7-17 14:55
我今日同男朋友仔入去呀~~~~
好嬲囉, 隔離田個女仔踩左上我其中一條田到, 仲要向到散步...
好彩我喝住左佢. ...

我直覺係個女人自私,近來一直落雨,踏上田D泥實D..又無咁多水,好行D嘛...

我建議你執D樹枝既野...插係你塊田既範圍度,畫出個框...當籬笆用囉....
回復

lowb_kayee 發表於 2011-7-18 13:00:07 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-18 12:44
我直覺係個女人自私,近來一直落雨,踏上田D泥實D..又無咁多水,好行D嘛...

我建議你執D樹枝既野...插係 ...

咁我同男朋友商量下好唔好插D野分隔佢地同我地先~~~

踏上田D泥實D..又無咁多水,好行D嘛 <-- 我都係咁認為...
因為我男朋友一見佢地出現...就問我~~咁多水~~佢地會唔會踩我地塊田入去架??
我果一刻話~~點會呀~~~有路入架~~同我地田上面有野

點知~~我地去拎培育泥時~~~
好彩我早一步行返過去.....
就遠處大叫 " 小姐, 你可唔可以唔好向我塊田到行呀~有種野架"

我已經忍住無走過去媽X佢....

佢去田散步架咋?佢自己塊田無野攪架咩?落完雨應該都大把野要執喎  發表於 2011-7-18 13:14
回復

lowb_kayee 發表於 2011-7-18 13:24:39 |顯示全部樓層
zoeyuhk  佢去田散步架咋?佢自己塊田無野攪架咩?落完雨應該都大把野要執喎

佢都未開始種...只係培育左d苗~~~
我聽到佢地話分唔到邊d係種的植物邊d係雜草....
仲有....其他令人o咀野....但唔知人地會唔會入黎呢到...我都係廢事講喇...
哈哈

我種之前都爬左帖好耐架....佢應該學下先諗清楚先...  發表於 2011-7-18 18:14
回復

jessicayip31 發表於 2011-7-18 14:59:05 |顯示全部樓層
真係一樣米養百樣人啊! 咩人都有!
回復

奶爸 發表於 2011-7-18 17:20:48 |顯示全部樓層
一個人去種野,真係要比個服字你~~ 如果天氣太熱我建可以買啲寶礦力沖劑,會好好多。
種野係一個好大學問黎,所以慢慢學啦~~加油啦

oh~~奈何我極之討厭飲寶礦力呢~~  發表於 2011-7-18 21:19
回復

lowb_kayee 發表於 2011-7-18 21:07:49 |顯示全部樓層
麻煩有無師兄師姐可以話我知以下係咩苗?

呢個碗我1個月前放左1堆意大利生菜種子落去~~~但過左3個星期咩反應都無

咁又基於我懶, 1星期前直接放左指天椒籽落去....

我E家唔知佢地係生菜定指天椒呀~~~我打算星期日放落田喇~~

回復

小野貓 發表於 2011-7-18 21:13:45 |顯示全部樓層
lowb_kayee 發表於 2011-7-18 21:07
麻煩有無師兄師姐可以話我知以下係咩苗?

呢個碗我1個月前放左1堆意大利生菜種子落去~~~但過左3個星期咩反 ...

辣椒黎丫...我果d都係咁樣架~
回復

lowb_kayee 發表於 2011-7-18 21:17:17 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2011-7-18 21:13
辣椒黎丫...我果d都係咁樣架~

講漏左樣好重要GE野.....
我之所以有呢個Q,係因為我只係放左5粒籽,但E家有7棵苗出,出GE位置又係1周前我放指天椒個位....

咁我即係唔係思覺失調啦....我差d要去睇醫生~><....  發表於 2011-7-20 23:23
我稔你記錯左,放左7粒椒,或者你男朋友幫你放多兩粒=目  發表於 2011-7-18 23:14
咁....我唔識答你啦...我係咪恩覺失調...喵~  發表於 2011-7-18 21:20
回復

zoeyuhk 發表於 2011-7-18 22:13:01 |顯示全部樓層
呢d葉一定唔係生菜囉
回復