山烏龜加龜甲龍(7/4加惠比須笑同埋沙漠玫瑰)

作者: chuyat10 發表于 2021-3-26 15:20:31
7819 166
babyjon 發表於 2021-3-29 13:25:09 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-3-29 13:14
我露臺陽光都唔錯,惠比喜曬應該都冇問題,你裡只有冇開過花啊?
好多棒槌類啊!羨慕。 ...

惠比又出土又入土又飛來飛去,要養定定先,開花是否要老身些?因都是第一次養也不太了解!重要是不C 呀
回復

chuyat10 發表於 2021-3-29 13:41:05 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2021-3-29 13:25
惠比又出土又入土又飛來飛去,要養定定先,開花是否要老身些?因都是第一次養也不太了解!重要是不C 呀 ...

你裡舊都唔細,養定左實有花睇。
回復

小雷子 發表於 2021-3-29 13:55:22 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2021-3-29 13:25
惠比又出土又入土又飛來飛去,要養定定先,開花是否要老身些?因都是第一次養也不太了解!重要是不C 呀 ...

你個花架都開始滿囉!
回復

小雷子 發表於 2021-3-29 13:56:10 來自手機 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2021-3-29 10:24
休眠緊真係同粉葛好似XD我久唔久會篤吓佢睇吓有無發軟

佢再唔醒,拎到煲湯囉!

HAHA 啱晒春天飲!  發表於 2021-3-29 14:38
回復

babyjon 發表於 2021-3-29 14:19:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-3-29 13:55
你個花架都開始滿囉!<span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>

希望十月份朋友能飛來泰國,到時又帶一批肉肉到泰國。我這裡好多位置啦。
回復

chuyat10 發表於 2021-3-29 15:12:29 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2021-3-29 14:19
希望十月份朋友能飛來泰國,到時又帶一批肉肉到泰國。我這裡好多位置啦。 ...

你有冇種沙漠玫瑰啊?心思思又想多樣野,種得好開花好靚啊!
回復

babyjon 發表於 2021-3-29 16:27:09 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-3-29 15:12

C0ECC7C7-B804-4FA6-8A13-D394A9B58D22.jpeg FE422985-030A-4BFA-BE37-19F0D56E954A.jpeg 30948D38-5191-4F08-B88D-AA2ECDCADA4D.jpeg
回復

chuyat10 發表於 2021-3-29 16:36:47 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2021-3-29 16:27
<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

勁啊,乜都有。
下次行花墟要搵搵,唔知有冇,又唔知乜價位,太貴玩唔起,惠比須笑都好貴價。
回復

babyjon 發表於 2021-3-29 20:29:46 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-3-29 15:12

師兄人好,今天你一説沙漠玫瑰,剛晚上去噴下水,見一羊角有好像花霖的 FB61B90E-45FF-4C19-97EB-93395F8A0F5B.jpeg 288A52E5-3A0B-4C27-971D-4806EC0EB5FF.jpeg

今天29/3/2021 又記錄下先
回復

chuyat10 發表於 2021-3-29 22:27:34 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2021-3-29 20:29
師兄人好,今天你一説沙漠玫瑰,剛晚上去噴下水,見一羊角有好像花霖的<span class="emoji emoji1f600"></span>

今天29/3/2021 ...

哈哈!睇來真係可以俾到好運人。
睇下開唔開到你心中所想嗰個色。
回復

freddywongdy 發表於 2021-3-30 07:11:35 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-3-29 10:52
fred大有冇種惠比須笑啊?裡兩粒種一年冇事下一步再諗惠比。

我果兩粒種左兩年啦!
買粒細玩下啦!唔難種!
上網買啦!由180至280咁上下啦!
鋪頭實貴買要三四百!
回復

chuyat10 發表於 2021-3-30 10:00:55 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-3-30 07:11
我果兩粒種左兩年啦!
買粒細玩下啦!唔難種!
上網買啦!由180至280咁上下啦!

龜甲龍淘寶反而貴過花墟。我粒度左5.5cm。
回復

freddywongdy 發表於 2021-3-31 06:24:57 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-3-30 10:00
龜甲龍淘寶反而貴過花墟。我粒度左5.5cm。

貨比三家呀十郎兄!
回復

chuyat10 發表於 2021-4-5 07:01:17 來自手機 |顯示全部樓層

領返來十天了,山烏龜好快服盆,生得好快,只龜甲龍完全冇郁過,有D難,唔知佢想點。
回復

babyjon 發表於 2021-4-5 15:40:46 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-4-5 07:01
領返來十天了,山烏龜好快服盆,生得好快,只龜甲龍完全冇郁過,有D難,唔知佢想點。 ...

龜甲龍是比較複雜的
回復

yunge0 發表於 2021-4-6 13:03:27 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-3-29 16:36
勁啊,乜都有。<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>
下次行花墟要搵搵,唔知有冇,又唔知乜價位, ...

放假前,我見花墟瓊X有售沙漠玫瑰。
回復

babyjon 發表於 2021-4-6 19:28:42 來自手機 |顯示全部樓層
大大我今天整兩舊圓葉山烏龜30B@ 1
回復

chuyat10 發表於 2021-4-6 19:51:17 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2021-4-6 13:03
放假前,我見花墟瓊X有售沙漠玫瑰。

謝謝師姐報料,過兩日去睇睇。
回復

chuyat10 發表於 2021-4-6 19:54:16 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2021-4-6 19:28
大大我今天整兩舊圓葉山烏龜30B@ 1<span class="emoji emoji1f61b"></span>

嘩,真係好平。
你地方大冇所謂,我樣樣野種一粒就夠,所以唔中意太會繁殖的品種,空鳳霸王,電捲就好,精靈太多側芽好煩。
回復

babyjon 發表於 2021-4-6 20:06:11 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-4-6 19:54
嘩,真係好平。<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>
你地方大冇所謂,我樣樣野種一粒就夠,所以唔 ...

這也是今天買的墨西哥ZERO 20210406_190509.jpg
回復