山烏龜加龜甲龍(7/4加惠比須笑同埋沙漠玫瑰)

作者: chuyat10 發表于 2021-3-26 15:20:31
7751 166
chuyat10 發表於 2021-4-17 16:25:51 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2021-4-17 14:42
十兄我的龜甲龍生長ok 啊<span class="emoji emoji1f60a"></span>你的又如何呢?

你裡株好靚啊,我嗰只仲係定格唔郁,真係好擔心。
回復

zoka 發表於 2021-4-17 17:24:57 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-4-12 16:01
盆山烏龜真係好勁,生得好快。

十大大你呢盆好正你種乜都咁澎湃,真係無嘢難倒你
回復

chuyat10 發表於 2021-4-17 19:38:09 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-4-17 17:24
十大大你呢盆好正<span class="emoji emoji1f602"></span>你種乜都咁澎湃,真係無嘢難倒你

過獎啦,山烏龜唔錯,可惜龜甲龍同埋惠比須笑定左格啊,睇來我淨係可以玩cheap野。
回復

babyjon 發表於 2021-4-18 00:06:31 來自手機 |顯示全部樓層
植物無分貴賤的啦,養龜甲及恵比都是要有耐性的 !
回復

chuyat10 發表於 2021-4-18 18:35:58 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2021-4-18 00:06
植物無分貴賤的啦,養龜甲及恵比都是要有耐性的 !

南非龜係夏天休眠,据說四月開始葉就唔係好生長了,你泰國咁熱佢又生得好好,唔明點解。
回復

chuyat10 發表於 2021-4-18 18:47:15 來自手機 |顯示全部樓層
覺得之前盆太細,前日花墟買返兩只大D紅陶盆,今日手多多換左,植料換左大顆粒輕石為主,少量泥炭,積水肯定唔會發生。
回復

babyjon 發表於 2021-4-18 18:57:51 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-4-18 18:35
南非龜係夏天休眠,据說四月開始葉就唔係好生長了,你泰國咁熱佢又生得好好,唔明點解。 ...

因我種在室內,下午室內保特約25度。如放陽台可能熱死了。所以我想室內養和戶外養有春夏秋冬四季養是不同,更可況秦國長期也三十多度以上的,一月時才比較凉。我試過把肉露萬象放露台,曬到啡啡乾乾,所以放回室內用燈,就更適合了。
回復

babyjon 發表於 2021-4-18 19:07:45 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-4-18 18:47
覺得之前盆太細,前日花墟買返兩只大D紅陶盆,今日手多多換左,植料換左大顆粒輕石為主,少量泥炭,積水肯 ...

久不久換下盆也是樂趣啦十兄的龜甲龍葉子沒有枯黃應該沒事的。
回復

chuyat10 發表於 2021-4-18 19:25:14 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2021-4-18 18:57
因我種在室內,下午室內保特約25度。如放陽台可能熱死了。所以我想室內養和戶外養有春夏秋冬四季養是不同 ...

又勁又靚,燈光下植物好似珠寶店首飾櫃。
回復

babyjon 發表於 2021-4-18 22:28:34 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-4-18 19:25
又勁又靚,燈光下植物好似珠寶店首飾櫃。<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

下次十大大玩下泰國大葉山烏龜吧。我把大大的葉片剪了,要佢矮化 FEF1ECF8-614C-4A79-AE9E-F5888D825221.jpeg
回復

chuyat10 發表於 2021-4-18 22:47:47 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2021-4-18 22:28
下次十大大玩下泰國大葉山烏龜吧。我把大大的葉片剪了,要佢矮化<span class="emoji emoji1f61c"></span> ...

香港有冇啊?請教我只圓葉山烏龜係邊度出品啊?
回復

babyjon 發表於 2021-4-18 23:18:22 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-4-18 22:47
香港有冇啊?請教我只圓葉山烏龜係邊度出品啊?

圓葉山烏龜是原產於泰國的一種塊根類植物。
泰國大葉山烏龜要買香港買一定有,但可能貴。
回復

chuyat10 發表於 2021-4-19 09:25:08 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2021-4-18 23:18
圓葉山烏龜是原產於泰國的一種塊根類植物。
泰國大葉山烏龜要買香港買一定有,但可能貴。 ...

明白,買嗰時鋪頭都話係泰國圓葉山烏龜。
回復

babyjon 發表於 2021-4-28 14:18:29 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-4-17 16:25
你裡株好靚啊,我嗰只仲係定格唔郁,真係好擔心。

十兄你的龜甲龍醒了未我的 20210428_131638.jpg
回復

chuyat10 發表於 2021-4-28 18:39:10 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2021-4-28 14:18
十兄你的龜甲龍醒了未我的

唔該關心,我株還是冇動靜,不過葉色還健康。
你盆好靚啊!羨慕。
另外惠比都係冇動靜,恐怕要D時日適應。
回復

chuyat10 發表於 2021-5-20 11:24:34 來自手機 |顯示全部樓層
已經兩個月,山烏龜好靚好健康,龜甲龍仲係定格,不過硬身葉都保持健康綠,惠比須笑已經拜拜,(經驗不足買返就俾直曬傷左)。 20210520_111447.jpg 20210520_111825.jpg
回復

babyjon 發表於 2021-5-20 11:43:26 來自手機 |顯示全部樓層
其實龜甲龍啲葉子大塊佐的。
回復

chuyat10 發表於 2021-5-20 11:52:34 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2021-5-20 11:43
其實龜甲龍啲葉子大塊佐的。

唔係好覺,暫時都唔敢再買貴價塊根野。
回復

babyjon 發表於 2021-5-20 12:49:36 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-5-20 11:52
唔係好覺,暫時都唔敢再買貴價塊根野。

龍甲龍香港買也不太貴的,惠比BB我就不知道,7月的消費卷百達通可用啦(有些花鋪可用),可惜我冇份享用。
回復

chuyat10 發表於 2021-5-20 12:55:56 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2021-5-20 12:49
龍甲龍香港買也不太貴的,惠比BB我就不知道,7月的消費卷百達通可用啦(有些花鋪可用),可惜我冇份享用。 ...

想要墨西哥龜。
回復