重新出發

作者: chuyat10 發表于 2024-4-25 06:55:38
362 42
各位好!好耐冇上來了,裡大半年因眼睛視力越來越差,手機whatsapp上字都睇唔清,醫生2022年尾開左轉介信到葛良洪眼科預約睇診,排期到2024年6月24日先有得睇,本想等的(窮)哈哈!可惜真係睇野越來越矇,終於等唔到去左私家睇,嚴重白內障,視力得返二成,再降一成同盲差唔多了,即刻做手術,兩只眼做左五萬,一天光曬,大半生近視眼鏡都唔洗帶了,好清好爽,再睇露臺損失慘重,重新整理重新出發。 20240425_063331.jpg 20240425_063041.jpg 20240425_063147.jpg 20240425_063048.jpg
chuyat10 發表於 2024-4-25 06:57:49 來自手機 |顯示全部樓層
20240425_063014.jpg 20240425_063021.jpg 20240425_063001.jpg
回復

chuyat10 發表於 2024-4-25 06:59:26 來自手機 |顯示全部樓層
20240425_063108.jpg 20240425_063056.jpg 20240425_063302.jpg 20240425_063256.jpg
回復

chuyat10 發表於 2024-4-25 07:00:36 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2024-4-25 06:59

剩返少少大命仔。🤭🤭
回復

waiting 發表於 2024-4-25 09:00:09 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2024-4-25 06:59

做咗手術都要小心!
遲d天氣好再行吓花墟入貨。
回復

chuyat10 發表於 2024-4-25 09:04:19 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2024-4-25 09:00
做咗手術都要小心!
遲d天氣好再行吓花墟入貨。

多謝師姐關心,上左年紀眼睛真係好緊要,宜家又可以種花好開心。苦科野全軍覆沒。
回復

小雷子 發表於 2024-4-25 09:24:49 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2024-4-25 09:04
多謝師姐關心,上左年紀眼睛真係好緊要,宜家又可以種花好開心。苦科野全軍覆沒。<span class="emoji emo ...

我地都好擔心你,見你咁耐無上館,一定有問題!手術後你都要好好休息,唔好操勞!
近日天氣唔好,出入要小心,慢慢行!
回復

babyjon 發表於 2024-4-25 09:32:07 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜晒健康身體就是人生最重要的
這一點我好明白
因為我在2022年在泰國暴瘦了30多磅
行路都是一個問題因為瘦了這麼多
而且失眠左一年有多
所以怎樣都好決定返香港
兩邊機場都有輪椅協助我
哈哈我都是第一次坐輪椅
唔想再有下一次這個情況
所以祝十兄你眼前明亮一片
心境最緊要健康
種多啲
人也開心的
回復

chuyat10 發表於 2024-4-25 09:32:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2024-4-25 09:24
我地都好擔心你,見你咁耐無上館,一定有問題!手術後你都要好好休息,唔好操勞!
近日天氣唔好,出入要 ...

唔該小雷子關心,原來白內障手術好得超快,手術第二日就拆除遮眼紗布,即時就睇得清了,之後點眼藥水每日四次共計點三個禮拜就可以了。手術分二次,每次一只眼,相隔一個禮拜。醫生話保持眼部清潔就可以,唔洗好好休息省用眼力的。
回復

chuyat10 發表於 2024-4-25 09:35:24 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2024-4-25 09:32
恭喜晒健康身體就是人生最重要的
這一點我好明白
因為我在2022年在泰國暴瘦了30多磅

多謝師兄關心。
回復

lamkaicheung 發表於 2024-4-25 09:38:38 來自手機 |顯示全部樓層
睇翻清楚就好啦,十郎兄,要種翻多啲綠植,對護眼有一定幫咗
回復

chuyat10 發表於 2024-4-25 09:47:02 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-4-25 09:38
睇翻清楚就好啦,十郎兄,要種翻多啲綠植,對護眼有一定幫咗

係啊!植物對眼係好,宜家枯木逢春出左微細芽仔都睇到了。 20240425_063126.jpg
回復

lamkaicheung 發表於 2024-4-25 10:10:10 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2024-4-25 09:47
係啊!植物對眼係好,宜家枯木逢春出左微細芽仔都睇到了。

生高芽非常好現象,枯木也逢春,寶刀還未老,十郎兄,咁就要趕快追回快心時光啦!
回復

chuyat10 發表於 2024-4-25 10:19:40 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-4-25 10:10
生高芽非常好現象,枯木也逢春,寶刀還未老,十郎兄,咁就要趕快追回快心時光啦!<span class="emoji emo ...

唔止裡只,整完眼重新整理露臺後,好多都開始出新芽,淨係苦科全軍覆沒。🤭🤭
回復

babyjon 發表於 2024-4-25 11:48:33 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2024-4-25 10:19
唔止裡只,整完眼重新整理露臺後,好多都開始出新芽,淨係苦科全軍覆沒。🤭🤭 ...

我在香港的家成日都無事忙啦整吓植物執拾執拾就是無事忙好鬼忙
回復

lamkaicheung 發表於 2024-4-25 12:23:19 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2024-4-25 10:19
唔止裡只,整完眼重新整理露臺後,好多都開始出新芽,淨係苦科全軍覆沒。🤭🤭 ...

不要擔心的,苦呢科是大科目,大把師兄師姐有係手,只要館一日不閉館,一定有好多分享的,多留意實有收獲!
回復

chuyat10 發表於 2024-4-25 12:33:26 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2024-4-25 11:48

係啊!種花草係退休生活最好消遣。
回復

chuyat10 發表於 2024-4-25 12:36:00 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-4-25 12:23
不要擔心的,苦呢科是大科目,大把師兄師姐有係手,只要館一日不閉館,一定有好多分享的,多留意實有收獲 ...

哈哈!想養返苦科植物真係唔擔心冇來源。館中好多好人。宜家先要服侍殘存D野,讓露臺青青綠綠有埋生機先
回復

lamkaicheung 發表於 2024-4-25 12:37:17 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2024-4-25 11:48

哈哈哈,認同師兄嘅講法,花草植物整下又停下,望下又執下,影下抖下,時間好快就過咗
回復

小雷子 發表於 2024-4-25 17:22:46 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2024-4-25 12:36
哈哈!想養返苦科植物真係唔擔心冇來源。館中好多好人。宜家先要服侍殘存D野,讓露臺青青綠綠有埋生機先
...

婦科呀!我可以滿足你需要,要咩開聲就得啦!
回復

123下一頁