返回列表 發新帖

E家D細路係咁樣

作者: KOOKOO 發表于 2011-7-14 15:02:42
2971 36
KOOKOO 發表於 2011-7-15 00:23:27 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-7-15 00:11
乜當年d細路都講要死, 我以為近呢10年先有呢d事情發生

我朋友個女2年前(宜家約10歲)都有寫張字條 ...

我估有部份學返黎 有D係自細習慣 大人習慣用一樣野換來自己的安樂 D細路知道 久而久之原來咁係可以控制大人
但我果女唔同 我一向冇咁做 佢好細就反叛 歲幾就用唔食飯來反抗 事因我唔記得啦 佢唔食我米收碗囉
講明一陣佢肚餓有餅乾面包都唔會俾佢食 餓一餐又唔會死人 之後佢點都唔會用唔食飯黎玩反叛

ck, 朋友d仔女就係飯前零食唔停口, 到食飯就拖慢版嚟食. 仲有明明有湯飲, 但個個要放支水上枱面, d湯就唔願飲, 我忍唔住都出聲, 但父母就由得佢哋.  發表於 2011-7-15 10:19
因為知道有零食食...大人又怕佢地唔食飯...係籌碼黎架..  發表於 2011-7-15 07:48
係囉,唔知點解d小朋友咁唔中意食飯,,,  發表於 2011-7-15 00:48
幾好呀! 你呢種教法都好似我屋企人咁教法. 不過我真係唔會咁笨唔食飯.  發表於 2011-7-15 00:28
回復

KOOKOO 發表於 2011-7-15 00:32:49 |顯示全部樓層
講起我果女細果D事 一日一夜都講唔哂 幼稚園 小學 中學 年年有新野出 唔知D人以為我縱壞佢
回復

金盞花 發表於 2011-7-15 00:35:48 |顯示全部樓層

記得讀幼稚園時好多時放學會買嘢食, 當有一日唔買呢我就喺屋企樓下攬住條樓梯螺住喊住唔肯上樓, 但當我媽唔肯就範要上樓關門, 我咪驚死立即跟住上樓.  

自己都做過細路仔, 有時我都會想番自己細個點樣, 宜家就用嚟對付番朋友d仔女
回復

KOOKOO 發表於 2011-7-15 00:41:16 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-7-15 00:35
記得讀幼稚園時好多時放學會買嘢食, 當有一日唔買呢我就喺屋企樓下攬住條樓梯螺住喊住唔肯上樓, 但當我媽唔 ...

我就唔識樓計 屋企又冇錢 而且我係拉女又係獨女 好多野一定係俾我先

"樓計"我最叻, 不過我媽仲叻, 治到我  發表於 2011-7-15 00:48
回復

KOOKOO 發表於 2011-7-15 00:53:16 |顯示全部樓層
回  031504  係囉,唔知點解d小朋友咁唔中意食飯,,,  
可能佢地以為你驚餓親佢 D大人會心痛 因為佢地一出世就只係食同訓
回復

cookie20002005 發表於 2011-7-15 10:33:51 |顯示全部樓層
cookie20002005 發表於 2011-7-15 09:25
而家d小朋友就係知道d大人鍚佢哋,就算唔食飯都一定有其他野食,變相d小朋友未養成偏食囉,我識得有個 ...

我朋友都係咁架,不停食零食,正餐就食唔落,跟住10點幾又食過,涼都未沖,第日仲要返學,晚晚攪到過11點幾12點先瞓,第日返學唔願起身,仲要發大人脾氣架,你話死唔死得呀,成日仲要架校車等埋佢先開車走,放學返嚟第一時間就上網打機睇電視,仲叻到擺晒d功課係書檯,見d大人放工返嚟啦,就即刻衝入書房扮做功課,你話d小朋友幾叻呀
回復

cookie20002005 發表於 2011-7-15 09:25:49 |顯示全部樓層
KOOKOO 發表於 2011-7-15 00:53
回  031504  係囉,唔知點解d小朋友咁唔中意食飯,,,  
可能佢地以為你驚餓親佢 D大人會心痛 因為佢地一出世 ...

而家d小朋友就係知道d大人鍚佢哋,就算唔食飯都一定有其他野食,變相d小朋友未養成偏食囉,我識得有個朋友,佢個小朋友好多時正餐都食好少,一係就唔食,因為佢日日放學都會有個麥記餐,成4點幾先食,夜晚又點會食得落正餐呀,一係就因為偏食,d野唔啱食未唔食囉,但係佢唔洗驚架,因為自然會有其他人再整野佢食,放假就掛住上網打機/睇電視唔食野,叫佢出去食都懶去架,仲要d大人買埋返嚟比佢食架,佢咁樣縱d小朋友,點會唔變壞呀,真係遲早問題咋.

有日食店睇到兩公婆係度等位..隔一陣有個十幾歲妹妹仔黎到..一黎就鬧父母仲乜咁早叫佢落黎..都未有位坐....唉...你話香港D女仔點會無公主病呀...  發表於 2011-7-15 14:25
父母點教真係好緊要, 朋友家中零食好多, 晚上6點多仲任d仔女食零食, 之後又要話佢哋唔願食飯. 所以同佢哋食飯我都要忍忍忍~~~住唔發火  發表於 2011-7-15 10:24
回復

rrr888 發表於 2011-7-15 14:15:24 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-7-15 13:40
動物都能知道教牠什麼能做,什麼不能做。孩子是自己生出來的,怎麼可能教唔到﹗可惜現在社會全部都轉型。 ...

最慘係自己唔捨得教. 人哋教吓/話吓佢個仔又唔鐘意. 所以真係呀, 有因必有果.

你講得啱架,嗰d家長覺得自己教得冇問題,覺得自己個小朋友好叻好醒,有小聰明...所以當佢聽刑有人話自己d仔女唔好嗰陣,佢哋一定係唔啱聽架.  發表於 2011-7-15 14:25
啱呀! 佢哋真係唔多鍾意我話, 仲幫佢哋搵籍口  發表於 2011-7-15 14:20
回復

claudiatang 發表於 2011-7-15 14:18:27 |顯示全部樓層
cookie20002005 發表於 2011-7-15 13:49
哩d家長我都見唔少呀,而家好多小朋友都唔識咩叫禮貌架,因為d大人都冇灌輸佢哋一d正確嘅觀念,剩係單單你話 ...

上樑不正下樑歪。
回復

KOOKOO 發表於 2011-7-15 14:22:47 |顯示全部樓層
性格係天生難改D  品行就後天可以補求 (人品)
人就好似草木 你打理得好自然有好花開 唔打理佢就亂草從生
回復

cookie20002005 發表於 2011-7-15 14:22:56 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-7-15 14:18
上樑不正下樑歪。

個大人教d乜,做d乜,個小朋友就會學到d乜,所以正確嘅教育觀念係好緊要架
回復

金盞花 發表於 2011-7-15 12:53:26 |顯示全部樓層
有次朋友帶2個6-8歲仔女上另一朋友家食飯, 晚飯時有d餸菜已上枱, 仲有餸菜主人家仲喺廚房煮緊, 但客人朋友已急不及待夾餸俾仔女叫食, 而主人家個女又食緊, 我就借機話佢等齊人等埋媽咪先,  起初都全部停手, 之後主人家拎埋d餸出嚟叫食唔駛等, 客人朋友話"係啦, 肚餓啦"~~~我會覺得人哋客氣, 你都要俾d禮貌.

試問一個人仔已食咗1個巴芙做下午茶, 又點會咁快肚餓

我呢個朋友喺教仔女上仲有好多問題, 真係怪獸家長
回復

claudiatang 發表於 2011-7-15 13:40:56 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2011-7-14 17:55
如果話唔听, 鬧唔听, 體罰係應該架. 但係大前題係, 嗰啲成日冇家長喺身邊教, 只係得工人湊, 俾人縱壞, 又或 ...

動物都能知道教牠什麼能做,什麼不能做。孩子是自己生出來的,怎麼可能教唔到﹗可惜現在社會全部都轉型。真是講到牙出血都講不完。總之一句,有因就有果...............
回復

cookie20002005 發表於 2011-7-15 13:49:58 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-7-15 12:53
有次朋友帶2個6-8歲仔女上另一朋友家食飯, 晚飯時有d餸菜已上枱, 仲有餸菜主人家仲喺廚房煮緊, 但客人朋友 ...

哩d家長我都見唔少呀,而家好多小朋友都唔識咩叫禮貌架,因為d大人都冇灌輸佢哋一d正確嘅觀念,剩係單單你話食飯唔等齊人哩樣野,我身邊大把朋友嘅仔女都係咁呀,我試過開口話過我朋友個仔,我話食飯要等齊人架,點可以自己食先架,個小朋友仲答我,平時佢哋都係咁架啦,你話聽到係唔係火都嚟埋呀,做錯野仲要駁咀,個大人仲覺得佢哋係小朋友啫,問題唔大,就係因為小朋友先要教,唔係等幾時教呀,等到佢哋大個仔大個女先教呀,到時彩你都傻啦

因為大人自己都無禮貌嘛...佢自己都唔識...咪唔識教囉....有個男人係街打仔..一路打一路鬧:[X你老X...唔準講粗口知唔X知...]....真係比佢吹脹...  發表於 2011-7-15 14:29
回復

andyman 發表於 2011-7-17 08:54:46 |顯示全部樓層
有個媽媽的言論," 我一日得幾個鐘見到啲仔女, 我唔想做魔鬼, 費事啲小朋友憎佢"
所以佢絶少打罵佢啲小朋友
回復

SSL200507 發表於 2011-7-17 18:05:44 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2011-7-17 08:54
有個媽媽的言論," 我一日得幾個鐘見到啲仔女, 我唔想做魔鬼, 費事啲小朋友憎佢"
所以佢絶少打罵佢啲小朋 ...

Then her kids will be DEVIL in future.  

幸好, 佢地爸爸願意扮魔鬼,肩負敎的責任>.<  發表於 2011-7-17 22:27
回復

SSL200507 發表於 2011-7-17 23:28:46 |顯示全部樓層
SSL200507 發表於 2011-7-17 18:05
Then her kids will be DEVIL in future.

Good luck for them.  
回復