係米香港人真係冇定企

作者: KOOKOO 發表于 2011-7-25 14:51:30
2308 25
話說昨天一家人去行街 行到倦大家想入M記休息下 食野同飲杯野 點知M記好多人呀 兵分2路我等位 佢地去買野食
見到有張台 賓賓食完唔走係到傾計 我米等囉 點知事情開始發生啦 佢地見有另一班賓賓入黎 即刻招手叫入緊門口的賓賓過黎並讓位俾佢地
呢個咩世界呀 好多外族人話俾香港人歧視 我唔覺得囉
香港政府唔睇香港人 香港人要靠自己....
孖吉 發表於 2011-7-25 15:08:41 |顯示全部樓層
我反而覺得响 m 記打 dun 的都係弱勢社群居多,好似啲婆婆公公呀咁。

由 m 記被人打 dun,說香港人冇定企,真係好上綱上線。我明白你冇位坐好唔開心,但係好明顯你係種族歧視。
回復

KOOKOO 發表於 2011-7-25 15:32:39 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-25 15:08
我反而覺得响 m 記打 dun 的都係弱勢社群居多,好似啲婆婆公公呀咁。

由 m 記被人打 dun,說香港人冇定企 ...

我唔係歧視 係因為尋日好多人等位 佢地已經食完係到傾計 我只係企張台旁邊等位 好明顯佢地一見自己鄉理就叫佢地埋黎 走時仲望左我一眼
補充: 可能話係我俾人用歧視眼光望左一眼
回復

孖吉 發表於 2011-7-25 15:45:49 |顯示全部樓層
KOOKOO 發表於 2011-7-25 15:32
我唔係歧視 係因為尋日好多人等位 佢地已經食完係到傾計 我只係企張台旁邊等位 好明顯佢地一見自己鄉理就 ...

個分別係:就算佢好唔禮貎咁睥你一眼,咁你只係俾一個冇禮貎的人睥咗一眼,唔係俾成個種族睥咗一眼啵~
回復

KOOKOO 發表於 2011-7-25 15:48:42 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-25 15:45
個分別係:就算佢好唔禮貎咁睥你一眼,咁你只係俾一個冇禮貎的人睥咗一眼,唔係俾成個種族睥咗一眼啵~  ...

個位等唔到 我走左去另一張台等 冇必要咁做 只係覺得我地身為本地人 而俾外人睇唔起 係因為政府唔理我地至會咁
回復

孖吉 發表於 2011-7-25 15:51:25 |顯示全部樓層
KOOKOO 發表於 2011-7-25 15:48
個位等唔到 我走左去另一張台等 冇必要咁做 只係覺得我地身為本地人 而俾外人睇唔起 係因為政府唔理我地 ...

我想知道政府點樣唔理你法呢?我找不到你的羅輯在哪裏 ...
回復

claudiatang 發表於 2011-7-25 15:55:47 |顯示全部樓層
如果那幾位賓賓可以申請到做永久居民,那時就真的是夠瞧了﹗政府真的要停一停,諗一諗。不是岐視問題。而是.....往後真的很多問題跟著來﹗
回復

KOOKOO 發表於 2011-7-25 15:56:50 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-25 15:51
我想知道政府點樣唔理你法呢?我找不到你的羅輯在哪裏 ...

唔係唔理我 係唔理香港人  攪唔好香港 做事唔係以香港人民生為大前題
回復

Monk's 發表於 2011-7-25 16:08:04 |顯示全部樓層
可是政府的施政,與上述事件的關係是...?
回復

孖吉 發表於 2011-7-25 16:12:51 |顯示全部樓層
KOOKOO 發表於 2011-7-25 15:56
唔係唔理我 係唔理香港人  攪唔好香港 做事唔係以香港人民生為大前題

咁你太自悲喇~ 香港呢幾年施政係差,但係點都唔差得過 菲律賓,如果你覺得連菲傭都睇唔起你,可能你要去看看醫生。我是說認真的,我身邊都有親戚和朋友有類似情況,早日尋求幫助對自身好有幫助。
回復

比得大帝 發表於 2011-7-25 16:15:13 |顯示全部樓層
在M記搵唔到位, 可以話係香港特式, 點解:

1. 香港最多賓賓, 我地去外國打工, 星期六日唔想去街, 可以留响屋企, 平日唔夠瞓, 可以趁假日瞓番夠本.  而香港嘅賓賓係冇屋企嘅, 佢地一定要留在街上到晚上才可以回家, 佢地唔响M記, 只可以MOU街, 哩點我地以心比心, 要同情佢地.

2. 在M記霸位成風, 亦係香港特式, 唔單係賓賓, 還有大陸旅客, 香港後生仔, 人人都霸位.  在外國, M記就係快餐店, 買完嘢食才去搵位, 從未擔心搵唔到位, 食完就走, 亦唔會有人先霸位後買嘢食.  個場轉得快, 等於多咗位.  

有時鬧M記冇位, 其實自己都係令M記冇位的因素.

回復

KOOKOO 發表於 2011-7-25 16:18:29 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-25 16:12
咁你太自悲喇~ 香港呢幾年施政係差,但係點都唔差得過 菲律賓,如果你覺得連菲僱都睇唔起你,可能你要去 ...

睇醫生??????
你覺得我有病?
我覺得香港冇得救!
香港只係特區, 唔係獨立個體政府, 有D事唔係由香港人自己話事.
如果可以照自己意思管治, 攪死香港都冇得怨!
回復

KOOKOO 發表於 2011-7-25 16:22:05 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-25 16:15
在M記搵唔到位, 可以話係香港特式, 點解:

1. 香港最多賓賓, 我地去外國打工, 星期六日唔想去街, 可以留响 ...

好少去M記食野 多數買返屋企食 尋日出左街至會遇到咁情形 仲要係星期日
回復

孖吉 發表於 2011-7-25 16:35:20 |顯示全部樓層
KOOKOO 發表於 2011-7-25 16:18
睇醫生??????
你覺得我有病?
我覺得香港冇得救!

雖然我同意香港在一國兩制方面好被動,甚至係違返一國兩制,但我唔同意 "自己意思管治, 攪死香港都冇得怨。" 呢句說話 - 講到每一個城巿都要觸立咁。

我認為一國兩制係最好的,而且一國兩制係基本法賦予的,所以我們會爭取,但唔代表冇一國兩制就會差過菲律賓,就算最差情況,香港得返一國一制,或者 2049 後,香港係中國其中一個城巿,掂都唔會衰過菲律賓。
回復

KOOKOO 發表於 2011-7-25 16:38:12 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-25 16:35
雖然我同意香港在一國兩制方面好被動,甚至係違返一國兩制,但我唔同意 "自己意思管治, 攪死香港都冇得怨 ...

比如D仔女要試做某些事 如果佢地未試過係唔會知道得唔得 衰左唔怨自己可以怨邊個
回復

八王爺 發表於 2011-7-25 16:43:40 |顯示全部樓層
岐視或者被輕視又者者被藐視。
付出同樣代價,有人企有人坐,咁叫乜嘢?
哩啲成日都喺公共交通工具上發生。
等位喺人口多地方少嘅常發性情況,何來跟政策民生掛勾。

我大腦痳痺,冧唔到。

你唔好諗呢d嘞,出多幾個為食帖益吓我地啦~ ^^  發表於 2011-7-25 16:52
回復

孖吉 發表於 2011-7-25 16:43:44 |顯示全部樓層
KOOKOO 發表於 2011-7-25 16:38
比如D仔女要試做某些事 如果佢地未試過係唔會知道得唔得 衰左唔怨自己可以怨邊個 ...

子曰:修身 齊家 治國 平天下

我唔同意用香港嚟試呢個比諭,要中國落實一國兩制是肯定的,但一國兩制絶對唔係試。

回復

KOOKOO 發表於 2011-7-25 16:49:23 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-25 16:43
子曰:修身 齊家 治國 平天下

我唔同意用香港嚟試呢個比諭,要中國落實一國兩制是肯定的,但一國兩制絶 ...

講清楚D 試係自己去決定事情 唔係試一國二制  
回復

KOOKOO 發表於 2011-7-25 16:52:23 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-7-25 16:43
岐視或者被輕視又者者被藐視。
付出同樣代價,有人企有人坐,咁叫乜嘢?
哩啲成日都喺公共交通工具上發生。 ...

香港好 = 香港人好
香港人好 = 生活好
生活好 = 冇怨氣
冇怨氣 = 天下太平
回復

孖吉 發表於 2011-7-25 17:03:05 |顯示全部樓層
KOOKOO 發表於 2011-7-25 16:52
香港好 = 香港人好
香港人好 = 生活好
生活好 = 冇怨氣

可惜 ...
香港好 =/= 香港人好
香港人好 =/= 生活好
生活好 =/= 冇怨氣
冇怨氣 =/= 天下太平

如果政治民生真係 1+1=2 咁簡單,世界真係會和平好多。

Like ~  發表於 2011-7-25 22:34
回復

12下一頁