卷卷列陣・爛心霸王復活 20May#83

作者: 11223300 發表于 2020-11-10 12:22:08
4778 116
11223300 發表於 2021-1-5 13:38:21 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-1-5 11:41
飲飽水真係成隻唔同晒

卷卷類型係吸引D, 制水給水易睇變化,
所以針葉類型, 我就麻麻地, 而且唔夠大隻
回復

zoka 發表於 2021-1-6 11:40:49 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2021-1-5 13:38
卷卷類型係吸引D, 制水給水易睇變化,
所以針葉類型, 我就麻麻地, 而且唔夠大隻 ...

卷卷啲攣毛又真係幾com睇~~
唔似針葉成日燒尖>_<
回復

11223300 發表於 2021-3-17 17:40:24 |顯示全部樓層
兩隻不幸的捲, 中間突然抽高,
睇佢衰樣, 逃不過今年開花期,
兩隻大概入手4個月ja, 想養大D拎去威都唔得了....
雖然現時都唔細, 唯有睇下, 花開得夠唔夠壯觀

回復

erwong 發表於 2021-3-17 19:30:29 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2021-3-17 17:40
兩隻大概入手4個月ja, 想養大D拎去威都唔得了. ...

DSC_0498.JPG 好快就成手都係咁

數字大
回復

waiting 發表於 2021-3-17 19:37:21 來自手機 |顯示全部樓層

oh… 卷卷開花… 唔知點解覺得有d肉赤…
回復

11223300 發表於 2021-3-17 22:05:39 |顯示全部樓層
erwong 發表於 2021-3-17 19:30
好快就成手都係咁

數字大

希望開花後可以生多幾隻側芽,
得一兩隻芽的話, 我唔接受lor, haha
回復

11223300 發表於 2021-3-17 22:10:23 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2021-3-17 19:37
oh… 卷卷開花… 唔知點解覺得有d肉赤…

就係lor, 呢兩隻都係二佰幾$系列,
咁快開花, 買時諗住生多幾個圈, 會好有睇頭的....
回復

lc1201 發表於 2021-3-19 14:18:55 |顯示全部樓層

可能你個環境太舒適,令到佢地好想傳宗接代
回復

11223300 發表於 2021-3-19 22:32:13 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2021-3-19 14:18
可能你個環境太舒適,令到佢地好想傳宗接代

相反就係環境太不堪, 要快D開花結果, 哈哈
咁唯有成全佢, 開花時, 去花墟平平地買D開花空鳳授粉
回復

11223300 發表於 2021-4-12 11:16:36 |顯示全部樓層
上星期見bunbun返貨, 見名牌叫銀孔雀,
又大隻, 又有側芽仔, 雖然有D貴, 見買大送細就買左....
點知上網左搵右揾, 都冇銀孔雀呢件野....
又中招啦, 又多隻不明空鳳....
希望越大越靚仔,  好好睇睇, 雖然現時都好睇

銀孔雀

銀孔雀

銀孔雀

銀孔雀

銀孔雀

銀孔雀
回復

lc1201 發表於 2021-4-12 14:27:04 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2021-4-12 11:16
又大隻, 又有側芽仔, 雖然有D貴, 見買大送細就買左....
點知上網左搵 ...

一個字,好型!
好有霸氣 羨慕有位可以養大隻鳳
回復

freddywongdy 發表於 2021-4-12 20:53:39 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2021-4-12 11:16
點知上網左搵 ...

大大棵都幾靚!
比心機揍大個仔啦!
回復

11223300 發表於 2021-4-12 22:01:42 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2021-4-12 14:27
一個字,好型!
好有霸氣 羨慕有位可以養大隻鳳

得閒出post ge, 都係一小部份,
正如我影相影到既背景, 都係佔我活動空間一小部份
我終於知道隻銀孔雀係乜東東, 下面post再講
回復

11223300 發表於 2021-4-12 22:29:22 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-4-12 20:53
大大棵都幾靚!
比心機揍大個仔啦!

去左呀姐度八, 見到隻野同隻銀孔雀一樣,
終於知道正身, 係 -卡比銀玫瑰- 上網睇下, 又真係呢個樣, 太好了!
不過呀姐個價係我隻x2+ lor 即刻覺得賺左, haha!
佢隻同我隻差唔多大(我隻好似大D), 都有側芽仔,
話本來隔離有另一隻, 俾個呀太買左
回復

小雷子 發表於 2021-4-12 22:56:16 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2021-4-12 22:29
終於知道正身, 係 -卡比銀玫瑰- 上網睇下, 又真係呢個樣, 太好了 ...

銀玫瑰BB我都有喎,但未聽過銀孔雀!空鳳好多都好似樣,好難分辨!
回復

freddywongdy 發表於 2021-4-13 06:51:18 |顯示全部樓層
終於知道正身, 係 -卡比銀玫瑰- 上網睇下, 又真係呢個樣, 太好了 ...

呀姐d野真係要知價先好買...
回復

lc1201 發表於 2021-4-13 09:08:48 |顯示全部樓層

長知識!等睇佢發色
回復

11223300 發表於 2021-4-13 12:20:16 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-12 22:56
銀玫瑰BB我都有喎,但未聽過銀孔雀!空鳳好多都好似樣,好難分辨!

通常大左先易睇分辨, 銀孔雀這個bunbun名, 全世界都唔會聽過
現在都幾確定我隻係卡比他他其中一個型態"銀玫瑰"
本來想喺你個post揾你隻銀玫瑰睇, 放棄太多頁,
可以一樓寫低邊隻品種喺第幾樓就好了
回復

小雷子 發表於 2021-4-13 13:15:25 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2021-4-13 12:20
通常大左先易睇分辨, 銀孔雀這個bunbun名, 全世界都唔會聽過
現在都幾確定我隻係卡比他他其中一個型態 ...

我都未放相,你邊可以揾到呢?
遲少少有時間我再放上嚟!
回復

小雷子 發表於 2021-4-13 15:24:03 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2021-4-13 12:20
現在都幾確定我隻係卡比他他其中一個型態 ...

已經加左係886樓!
回復