卷卷列陣・爛心霸王復活 20May#83

作者: 11223300 發表于 2020-11-10 12:22:08
4772 116

更新83# 20May2021, 爛心霸王復活   

一開始都是由小型開始, 買得多, 死得多,
慢慢遠離養不到都品種, 好怕細隻的, 在我手上變枯草機會甚高,
看似合適的, 越玩越大, 越買越貴, 越養越靚, 希望是這樣!

T.xerographica 霸王 - 1# 13# #83
T.capitata orange x streptophylla 卡橙捲 - 50#
T.capitata 'Silver Rose' 卡比銀玫瑰 - 70#
慘!開花 - 63#

卷卷列陣, 不過已是9月20影, 現在已經多了幾隻....

卷卷列陣

卷卷列陣

同場加影, 暫時最巨最貴3隻, 其他遲下出場

最愛的 T.xerographica 霸王

T.xerographica

T.xerographica

最大的 T.chiapensis X T.xerographica 香檳霸王

T.chiapensis X T.xerographica

T.chiapensis X T.xerographica

T.capitata 'Silver Rose' 卡比銀玫瑰

銀孔雀

銀孔雀

waiting 發表於 2020-11-10 12:43:03 來自手機 |顯示全部樓層
嘩!嘩!嘩!
回復

erwong 發表於 2020-11-10 12:58:22 來自手機 |顯示全部樓層
堅呀!
呀拉c十咁大隻
回復

taxitang 發表於 2020-11-10 13:08:35 |顯示全部樓層
霸氣出場,果然有氣勢!
回復

哈哈哈根大師 發表於 2020-11-10 13:22:48 |顯示全部樓層
大佬 西利
回復

chuyat10 發表於 2020-11-10 13:27:19 來自手機 |顯示全部樓層
勁!勁!勁!
回復

freddywongdy 發表於 2020-11-10 13:33:28 |顯示全部樓層
數字大 你真係發霸王癲仲癲過我喎!
回復

lc1201 發表於 2020-11-10 15:14:41 |顯示全部樓層
嘩勁正! 葡萄阿
回復

己己另 發表於 2020-11-10 16:04:07 來自手機 |顯示全部樓層
成棵龍舌蘭咁大!
回復

11223300 發表於 2020-11-10 19:19:57 來自手機 |顯示全部樓層
Reply all, 等我再講一下最隻大最愛的霸王,
8月尾時入手, 無啦啦入左鯨丸, 就一見鐘情, 又圓又大, 損傷又唔多覺,
葉邊其實有少少紅邊發色, 現時還未退, 超靚!
三舊水, 可遇不可求, 沒有多想就科水買了

其實同場有另一隻細的, 經過一個周末, 打算仍在的話就買埋佢,
點知放了隻新出來, 就一樣沒有之前買的大隻, 有損傷,
不過都是買了, 放了在公司, 所以冇得擺埋一齊影相

香檳霸王, 就同Fred大嗰隻一齊返的,
拎返來時收晒水, 冇話特別討好, 吸胞水散開晒, 即醒神晒,
可講是現時第二最愛, 夠晒大隻, 就顯氣勢!
回復

小雷子 發表於 2020-11-10 19:40:41 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-11-10 19:19
Reply all, 等我再講一下最隻大最愛的霸王,
8月尾時入手, 無啦啦入左鯨丸, 就一見鐘情, 又圓又大, 損傷又唔 ...

你隻霸王真係好靚,我今日原本都打算入隻小霸王,可惜揾唔到一隻合眼緣,大部份都有爛葉,最後冇買!
回復

11223300 發表於 2020-11-10 22:30:53 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-10 19:40
你隻霸王真係好靚,我今日原本都打算入隻小霸王,可惜揾唔到一隻合眼緣,大部份都有爛葉,最後冇買! ...

我多數都係買88嗰隻霸王, 揀重身少少, patpat唔好歪,
合眼緣買下買下就咁多隻
我覺得佢D霸王賣好快,  好快又一批新,
你每次去都睇下, 應該都可睇到隻合眼緣的!
回復

11223300 發表於 2020-12-7 13:09:11 |顯示全部樓層
又是霸王, 多手又買, 前後幾分鍾就決定入手,
唔完美, 但可接受, 貪夠大隻, 比1#最愛霸王, 平50,
中間葉生得好靚整齊, 底下D葉就有青苔,
希望新葉生快D, 到時就會好靚好靚, 雖然現時都唔差

霸王

霸王
回復

小雷子 發表於 2020-12-7 13:27:30 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-12-7 13:09
唔完美, 但可接受, 貪夠大隻, 比1#最愛霸王, 平50,
中間葉生得 ...

好大隻,而且好白好滑!
呢隻葉會唔會捲埋?
回復

lc1201 發表於 2020-12-7 13:54:11 |顯示全部樓層
中間葉生得 ...

霸王真係數字大的真愛 呢隻好靚阿!
回復

11223300 發表於 2020-12-7 17:35:59 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-12-7 13:27
好大隻,而且好白好滑!
呢隻葉會唔會捲埋?

會唔會捲我都唔清楚, 買左幾日
不過現時都幾好睇, 捲唔捲隨緣, ha!
回復

11223300 發表於 2020-12-7 17:49:44 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-12-7 13:54
霸王真係數字大的真愛 呢隻好靚阿!

霸王多選擇, 啱心水就買下一隻又多一隻,
其實我更鍾意電捲, 不過唔係成日啱心水,
一年半載後, 個樣低一級的霸王, 可能送給親朋玩下,
我有隻卡比他他x電捲, 唔係好大隻, 不過易發色, 現時好靚
回復

taxitang 發表於 2020-12-7 18:38:59 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-12-7 17:49
霸王多選擇, 啱心水就買下一隻又多一隻,
其實我更鍾意電捲, 不過唔係成日啱心水,
一年半載後, 個樣低一 ...

好易發色,會否就是卡橙卷?
回復

freddywongdy 發表於 2020-12-7 18:49:19 |顯示全部樓層
中間葉生得 ...

哦!大霸王!
又真係幾大棵下喎!
快d谷多d葉生到成個罩咁會勁好睇!
回復

11223300 發表於 2020-12-7 22:13:13 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-12-7 18:38
好易發色,會否就是卡橙卷?

我的是Love Knot, 不是卡比橙電捲,
但我另有兩隻不知名細細隻, 都好似易發色,
唔知會唔會係卡橙捲, 等大左先易睇係咩品種,
其實我都唔鍾意買不知名, 但就係多手lor....
回復