業餘農務系 桂味荔枝樹 16Jun#65

作者: 11223300 發表于 2020-7-10 17:37:26
8902 72

更新- 16 June 2021
咖啡樹 49#
可可樹 59#
桂味荔枝樹 65#

乜都養下種下, 專長就冇乜, 就係搞到一屋植物....
食蟲, 多肉, 空鳳, 都有玩下, 年資尚淺,
主打都是果樹, 比較喜歡多年生植物, 及特別品種,
種落之後, 可花少一點功夫心機, 其待每年都可有收成,
都種了好多不同種類的果樹, 暫時可豐收的種類不多,
最叻都是種咖啡樹, 菠蘿, 火龍果等.... 有些則是老豆傑作
有空更新!

長果桑

長果桑

長果桑

咖啡樹X蜜蜂

咖啡樹X蜜蜂

咖啡樹X蜜蜂

Ficus Carica Adam, 夠晒大

沉香種子X蜂

沉香種子X蜂

沉香種子X蜂

蓮霧

蓮霧

蓮霧

菠蘿

菠蘿

菠蘿

木瓜

木瓜

木瓜

甘蔗

甘蔗

甘蔗

前人種落, 應該起碼有幾十年

紅肉火龍果

紅肉火龍果

紅肉火龍果
freddywongdy 發表於 2020-7-10 18:06:48 |顯示全部樓層
數字大 屋企平時咪唔駛買生果囉!?
有時間post 下你其他植物去各版度比大家欣賞交流下吖!
回復

freddywongdy 發表於 2020-7-10 18:08:02 |顯示全部樓層
咖啡果其實係咪食得架?
回復

11223300 發表於 2020-7-10 22:41:38 |顯示全部樓層
Fred大, 蘋果香蕉之類種不到的, 都要買ge
大蕉就可以大量供應, 不過可惜食慣的都是香蕉....
菠蘿, 火龍果, 大樹菠蘿, 就真的不用買, 還可以分享其人, 打下關係咁, 哈哈

其他植物, 玩左唔係好耐, 多肉年半, 食蟲及空鳳就差不多同時期, 都未夠一年,
不過都已經交了很多學費, 有D品種真係種極都唔生, 要放棄XD
今個星期, 買了第一隻過二百$空鳳, 長莖精靈(群生勁多仔), 一見就愛上

至於咖啡呢, 我業餘熱衷農務, 都係由種咖啡樹開始,
咖啡果係可以食得, 不過我就冇食過, 裡面粒豆我就食唔少了,
由採咖啡果到去果皮>揀豆>曬豆>去殼>炒豆>磨豆>煮>咖啡
我全部都親身做過, 這些特別野, 就最鍾意種!
回復

freddywongdy 發表於 2020-7-11 17:16:38 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-7-10 22:41
菠蘿, 火龍果,  ...

好有趣嘅經驗呀!
點解大蕉種到香蕉種唔到呀?
有時間post下你d小盆栽上黎大家交流下種植心得啦!
回復

11223300 發表於 2020-7-12 00:35:04 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-7-11 17:16
好有趣嘅經驗呀!
點解大蕉種到香蕉種唔到呀?  
有時間post下你d小盆栽上黎大家交流下種植心得啦!:l ...

前人都是種大蕉, 我附近都是被大蕉包圍,
自己種都有少量牛奶蕉, 但好似都唔夠大蕉好生養....
其實香蕉可能都種到, 只是冇苗, 冇得種....

講農業植物經驗心得, 我就真係比小盆栽多好多啦,
小盆栽都是要跟你們指教
等我整理一下小盆栽, 未死的都可以post上來交流一下

話時話, 我都有一大舊鹿角蕨, 上年年尾帶返來時好靚仔
經放養日曬雨淋一排, 葉黃了, 又被蟲咬....
見你有玩鹿角蕨, 我今日先執返出來, 打理一下
營養葉, 收集葉, 都仍有新生長, 等我影個相post上去, 到時指教指教~
回復

freddywongdy 發表於 2020-7-12 09:40:40 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-7-12 00:35
前人都是種大蕉, 我附近都是被大蕉包圍,
自己種都有少量牛奶蕉, 但好似都唔夠大蕉好生養....
其實香蕉可 ...

好呀! 等你post!
回復

己己另 發表於 2020-7-12 12:05:45 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-7-10 22:41
菠蘿, 火龍果,  ...

咖啡真係做到from field to table!  犀利!  自己種嘅咖啡味道如何?
回復

11223300 發表於 2020-7-12 22:22:27 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-7-12 12:05
咖啡真係做到from field to table!  犀利!  自己種嘅咖啡味道如何?

咖啡味道, 我覺得可以去到拎去賣的級數XD
剛剛烘好的咖啡豆真的好香好香!

去了殼的咖啡豆, 烘前125grams

125g

125g

烘後97grams, 超香!

97g

97g

評分

查看全部評分

回復

freddywongdy 發表於 2020-7-13 15:25:22 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-7-12 22:22
咖啡味道, 我覺得可以去到拎去賣的級數XD
剛剛烘好的咖啡豆真的好香好香!

你可以生產本地咖啡啦數字大!
回復

11223300 發表於 2020-7-13 22:38:26 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-7-13 15:25
你可以生產本地咖啡啦數字大!

都係自己玩下就好, 大量好辛苦, 現在十幾廿棵, 一年比一年多,
一到10月開始採豆, 起碼玩足你兩個月, 粒粒皆辛苦

靜雞雞講你知, 約了己另大, 食蟲<>咖啡豆exchange
回復

freddywongdy 發表於 2020-7-14 06:53:14 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-7-13 22:38
都係自己玩下就好, 大量好辛苦, 現在十幾廿棵, 一年比一年多,
一到10月開始採豆, 起碼玩足你兩個月, 粒 ...

佢就好啦!有咖啡機可以試到你嘅量產手作!
回復

己己另 發表於 2020-7-14 13:14:46 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-7-13 22:38
一到10月開始採豆, 起碼玩足你兩個月, 粒 ...

Freddy大大有多好嘢嫁
回復

11223300 發表於 2020-7-14 17:06:24 |顯示全部樓層
總之兩位大大都特別多好野啦, 我唯有奉獻下D收成,
小苗我都有, 不過大左就不得了....
回復

freddywongdy 發表於 2020-7-15 12:05:15 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-7-14 13:14
Freddy大大有多好嘢嫁

另大,試左個手作咖啡記得比返個飲評黎睇下好喎!
回復

11223300 發表於 2020-7-16 17:56:43 |顯示全部樓層
多了幾款小盆栽, weekend有排玩了

不過另大咖啡飲評應該冇咁快有
咖啡豆狀況只去到曬乾 , 還要去殼>炒豆>磨豆>煮>咖啡

己另大的信物, 感謝
回復

己己另 發表於 2020-7-16 22:15:14 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-7-16 17:56

實在慚愧,幾件小盆栽換來一大包咖啡豆和三個木瓜。咖啡豆要研究一下如個處理;木瓜會留俾阿媽,老人家喜歡樹上熟。

經驗交流好開心。部分植物分盆中,遲D再交換。

回復

己己另 發表於 2020-7-16 22:17:51 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-7-15 12:05
另大,試左個手作咖啡記得比返個飲評黎睇下好喎!

整好左再沖杯你飲
回復

freddywongdy 發表於 2020-7-17 08:41:00 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-7-16 22:17
整好左再沖杯你飲

咁珍貴!你快d整好抽真空留返慢慢品嘗啦!
回復

freddywongdy 發表於 2020-7-17 08:42:58 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-7-16 17:56

正呀!收獲豐富!比心機種靚佢地啦!
回復

1234下一頁