鹿苗記~#60 更新女王鹿

作者: lamkaicheung 發表于 2020-9-26 11:22:22
6799 61

#44 陳皮仔
#48 陳皮有身紀
#49 BB女王鹿
#54 鹿角有毒
#60 更新女王鹿

養鹿苗

在之前受過两次養鹿苗失敗,弱小心靈也受到少少打擊,好彩有頑強嘅鬥志未因此而氣餒!
相反會更加令我積極去面對尋求失敗嘅原因,所以頻頻網上找尋呢方面資訊,為了盡快能再次實踐,就在上個月入咗幾隻小鹿返嚟再次試飼養,養咗幾隻小鹿一個月,都見唔倒佢哋有咩水土不服頭暈身興問題,就開翻個新帖記錄一下!

先來打頭陣嘅係隻普鹿,稱為二义鹿角或二歧鹿角,洋名叫做p.bifurcatum,搜羅咗資料佢都幾有個性,所以啱晒我呢啲新手養鹿人士學習,一來唔咪太貴,死咗就當交學費!
養呢隻鹿嘅適應力都幾强,返咗嚟一個月倒就已經生咗两片新葉,俾咗我一種快速成長感,唔錯唔錯!

另外一隻2號普鹿就冇呢種快感,返咗嚟一個月就呆足一個月,一啲反應都冇,於是乎我就嘗試用掛臘鴨方式上板高掛露養!
又估唔到掛咗幾日發現生長點有稍微動靜,真係又驚又喜…一字形容(爽)!
lamkaicheung 發表於 2020-9-26 11:44:03 來自手機 |顯示全部樓層
瓦氏鹿角蕨
“““““““”””””””
瓦氏鹿角又稱蝴蝶鹿角、洋名p.wallichii

新人士最鍾意新挑戰新嘗試乜鬼都走去試,所以又揀咗一隻剛戒咗奶冇耐鹿B返嚟飼養!

返咗嚟只有個零星期就已見出新葉,而家養咗成個月,仲係細細棵唔多起眼,如果養得大……我相信發起力上嚟應該都幾霸道,所以我都好鬼慶幸帶咗佢返嚟!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-9-26 12:14:10 來自手機 |顯示全部樓層
入手猴苗

就係上個月靜靜雞出去花街,兜咗一圈見到有間店舖售賣猴苗,貨量就唔多,求求其其就揀咗棵帶屋企試飼養!

返咗屋企一星期,葉開堅挺! 而家成個月,生長點開始見手仔伸出嚟,大啲先知係亞猴定亞皇!
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-26 18:35:10 |顯示全部樓層
啟大 你d五花大綁响邊學返黎架?
其實用魚絲會通爽d呢!
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-26 18:36:07 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-9-26 11:44
瓦氏鹿角蕨
“““““““”””””””

咁細隻蝴蝶响邊搵架?
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-26 18:37:35 |顯示全部樓層

我朋友果隻絕對係亞皇!
一定係花商撈亂左呢!
回復

yunge0 發表於 2020-9-26 19:54:18 來自手機 |顯示全部樓層
一次過入咁多鹿?欣賞你勇於嘗試的勇氣。
當我到它們長大會佔地方,便唔敢買。
回復

lamkaicheung 發表於 2020-9-27 08:36:08 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-9-26 18:35
啟大 你d五花大綁响邊學返黎架?
其實用魚絲會通爽d呢!

等我先講講係啲乜嘢嚟先,係啲紮紙箱尼龍繩,將佢解開變成寬面膠帶, 只要少少用力佢都會爛,加上質料是透明,可以望到入面!
我只係薄薄咁包咗一浸, 有好多疏氣罅縫位, 唔怕焗親佢呱!
freddy 大,其實我是做緊一個實驗,想話分析一下露養環境底下, 仿照營養葉包實,看看內裏情況,發現水苔两三日就乾, 只係殘留少量嘅水氣,等同日後營養葉包實塊木板一樣,所以揾咗呢隻鹿角做白老鼠!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-9-27 08:41:30 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-9-26 18:36
咁細隻蝴蝶响邊搵架?

咪係淘佬倒揾返嚟!
我都唔知對唔對板,見到咪試下買返嚟養大先算!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-9-27 08:45:43 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-9-26 19:54
一次過入咁多鹿?欣賞你勇於嘗試的勇氣。
當我到它們長大會佔地方,便唔敢買。 ...

我成日揾啲石頭揼自己隻腳!
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-27 10:26:30 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-9-27 08:36
等我先講講係啲乜嘢嚟先,係啲紮紙箱尼龍繩,將佢解開變成寬面膠帶, 只要少少用力佢都會爛,加上質料是 ...

原來係咁!其實佢地都好耐旱,
乾兩三日都唔會有事,最多d葉軟垂晒咁姐!
仲有,我怕你塊營養生出黎再包住你d尼龍繩,
裡面就唔夠通爽,營養葉太濕會好易焗爛唷!
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-27 10:28:19 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-9-27 08:41
咪係淘佬倒揾返嚟!
我都唔知對唔對板,見到咪試下買返嚟養大先算!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-9-27 11:26:23 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-9-27 10:26
原來係咁!其實佢地都好耐旱,
乾兩三日都唔會有事,最多d葉軟垂晒咁姐!
仲有,我怕你塊營養生出黎再包 ...

包尼龍繩前我已用幼鐵線纏住啲水苔,如果營養葉去到包邊咁上下,我再試試剪走啲尼龍繩,到時再影張相更新一不生長情況!
揾得佢做白老鼠,我都唔想犧牲佢!
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-27 16:20:26 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-9-27 11:26
包尼龍繩前我已用幼鐵線纏住啲水苔,如果營養葉去到包邊咁上下,我再試試剪走啲尼龍繩,到時再影張相更新 ...

鬆繩前要確定d根生到落板,
唔係成舊甩出黎就嘥心機lu!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-9-27 16:39:42 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-9-27 16:20
鬆繩前要確定d根生到落板,
唔係成舊甩出黎就嘥心機lu!

謝謝Friday 大提點,內裡已有幼鐵線纏實水苔打底,甩唔倒唔倒!
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-27 18:16:35 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-9-27 16:39
謝謝Friday 大提點,內裡已有幼鐵線纏實水苔打底,甩唔倒唔倒!

原來早有準備!咁就好啦!
因為大起上黎都會好重下呢!
回復

yunge0 發表於 2020-9-27 22:39:40 來自手機 |顯示全部樓層
自己覺得開心就好。
回復

11223300 發表於 2020-9-28 22:16:22 |顯示全部樓層
我都想要蝴蝶鹿,
我隻80蚊猴苗, 多數都是堅亞猴,
除了兩舊大普鹿, 我已買左10隻鹿, ha....
而且等緊Fred大唔知幾時才出世的側芽鹿仔
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-28 22:54:51 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-9-28 22:16
我都想要蝴蝶鹿,
我隻80蚊猴苗, 多數都是堅亞猴,
除了兩舊大普鹿, 我已買左10隻鹿, ha....

蝴蝶?掏佬啦!
回復

川流不息 發表於 2020-10-1 09:36:43 |顯示全部樓層

啟大你又入新坑喎~ (嘻嘻入得好! )

回復

1234下一頁