鹿苗記~#60 更新女王鹿

作者: lamkaicheung 發表于 2020-9-26 11:22:22
6794 61
lamkaicheung 發表於 2020-10-2 06:38:59 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2020-10-1 09:36
啟大你又入新坑喎~ (嘻嘻入得好! )

冇辦法啦川大,館內有太多誘惑,所以掘一坑有一坑!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-10-2 07:29:41 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-9-28 22:16
我都想要蝴蝶鹿,
我隻80蚊猴苗, 多數都是堅亞猴,
除了兩舊大普鹿, 我已買左10隻鹿, ha....

嘩…有咁多隻鹿,好想快啲有得睇數字大嘅集鹿記出街,講講養鹿過程!
回復

11223300 發表於 2020-10-3 01:43:42 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-10-2 07:29
嘩…有咁多隻鹿,好想快啲有得睇數字大嘅集鹿記出街,講講養鹿過程! ...

數字仍會繼續增加
不過就太多隻, 都要構思一下怎樣出Post才好,
借人地位Post, 又覺得幾好
回復

lamkaicheung 發表於 2020-10-3 08:00:46 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-10-3 01:43
數字仍會繼續增加
不過就太多隻, 都要構思一下怎樣出Post才好,
借人地位Post, 又覺得幾好  ...

無所謂啦數字大,只要玩得開心過隱去邊倒都得!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-3-4 16:45:10 來自手機 |顯示全部樓層
普鹿1號
經過6個月嚟一直都係盆仔倒困住唔識點大,都係時候要幫佢上板先得, 點解咁講,睇睇2號普鹿就知發生咩事㗎喇!

普鹿2號
自從2號普鹿俾我紮咗上板後,用掛臘鴨嘅方法放係露養環境底下,吸收咗日月精華足足大咗幾倍,營養葉都開始好大片,至於葉嘅表面都很明顯有白絨毛!

對比起上嚟2號好明顯大過普鹿1號,所以也盡快幫1號上板,唔咪就會影響佢嘅發育, 作為飼養員都唔想見到佢咁樣停滯不前!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-3-4 17:29:24 來自手機 |顯示全部樓層
綠葉芽

蝴蝶鹿角紥咗上板後也面臨咗一次大考驗,就是慢長嘅冬季,因這麼細小就要佢體驗在寒冬環境露養,好彩佢嘅適應能力都幾頑強,到了春節時分綠葉芽也開始長,葉也漸漸長大成形,希望日後會有更多時間來更新她的動向,暫且說到這裏,因為我又要去…另外一版啦!
回復

freddywongdy 發表於 2021-3-5 07:16:16 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-3-4 16:45
普鹿1號

經過6個月嚟一直都係盆仔倒困住唔識點大,都係時候要幫佢上板先得, 點解咁講,睇睇2號普鹿就知發 ...

真係好大分別呢!
上板要成日淋水,啟大天台打理好方便阿!
回復

freddywongdy 發表於 2021-3-5 07:19:22 |顯示全部樓層

應該都係營養葉呢!
不過哩隻生長勁快!
响你度好快變巨無霸啦!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-3-5 09:10:00 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-3-5 07:19
應該都係營養葉呢!
不過哩隻生長勁快!
响你度好快變巨無霸啦!

我都好想快啲種到佢變成巨獸!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-3-5 09:15:59 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-3-5 07:16
真係好大分別呢!
上板要成日淋水,啟大天台打理好方便阿!

開條水喉就咁淋濕晒是比較方便,最起碼唔洗抽出抽入!
回復

11223300 發表於 2021-3-5 11:54:33 |顯示全部樓層
反而我覺得盆/板, 只是型態上分別, 生長速度睇隻鹿本身狀態,
要生起上來的話, 就會生得好快,
等生出手手才上板較好, 易睇方向, 不是的話, 有機會上下倒轉,

蝴蝶鹿, 我前一個星期, 花墟見到$!*%, 之前要二佰五, 終於買了,
而且細細棵就有孢子, 可以試孵孢子, 哈哈
回復

lamkaicheung 發表於 2021-3-5 14:19:42 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2021-3-5 11:54
反而我覺得盆/板, 只是型態上分別, 生長速度睇隻鹿本身狀態,
要生起上來的話, 就會生得好快,
等生出手手才 ...

數字大你終於揾到隻蝴蝶鹿返嚟啦,仲有埋孢子咁好,真的戥你高興!
回復

freddywongdy 發表於 2021-3-5 21:07:39 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-3-5 09:15
開條水喉就咁淋濕晒是比較方便,最起碼唔洗抽出抽入!

係呀!淋下水就好快大架蝴蝶!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-6-2 19:53:08 來自手機 |顯示全部樓層

銀鹿×爪哇

今日出花墟兜咗個圈,入到啲店舖點都要周邊望望嘅,行咗幾間店舖終於俾我望到有樣想買嘅植物,當然又忍唔到手又帶咗返屋企啦,佢係一隻雜交品種,佢就... 係銀鹿× 爪哇嘅混合體!
回復

11223300 發表於 2021-6-2 23:11:33 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-6-2 19:53
銀鹿×爪哇

今日出花墟兜咗個圈,入到啲店舖點都要周邊望望嘅,行咗幾間店舖終於俾我望到有樣想買嘅植物, ...

銀鹿×爪哇, 都賣左兩個幾月啦, Fred大同我第一時間已經買左
今日下晝我收到風你都去左花墟, 不過緣慳一面, 前後腳,
其實我今日都入左兩款鹿, 深綠×女王, 非洲圓盾×象耳,
我依家多數去正官員買鹿, 都買得幾狠, 買左好多隻,
因為正官員前排返左好多特別鹿, 而且價錢正常過馬生,
仲有心水未買, 下星期又去買過
回復

lamkaicheung 發表於 2021-6-3 13:11:03 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2021-6-2 23:11
銀鹿×爪哇, 都賣左兩個幾月啦, Fred大同我第一時間已經買左
今日下晝我收到風你都去左花墟, 不過緣慳 ...

你我之間緣份未盡,實有機會相遇嘅!
回復

freddywongdy 發表於 2021-6-3 21:23:12 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-6-2 19:53
銀鹿×爪哇

今日出花墟兜咗個圈,入到啲店舖點都要周邊望望嘅,行咗幾間店舖終於俾我望到有樣想買嘅植物, ...

夏天呀!一乾即比水會生得快d架!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-6-6 19:24:32 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-6-3 21:23
夏天呀!一乾即比水會生得快d架!

回家當日已第一時間給水,過咗一晚手仔即刻彈翻起,而家等佢適應咗天台嘅環境先,下星期就會上板!
回復

lamkaicheung 發表於 2022-2-7 18:26:38 來自手機 |顯示全部樓層

銀鹿+爪哇

幾個月嚟雜鹿仔大咗好多,到咗而家終於有啲...睇頭 ,比較起幾個月前真係完全唔同晒,而家可以攞去掛喺牆上,美化一下家中都唔錯㗎!
回復

lamkaicheung 發表於 2022-2-7 18:59:53 來自手機 |顯示全部樓層

二义普鹿1號,最初bb苗時,以開始轉上板養殖,轉上板後覺得生長情況比盆種較為理想!

二义普鹿2號上板後一直呆呆滯滯,適應咗一段時間表面上都唔錯,如果攞1號普鹿同佢比較,1號放佢幾條街㗎!
回復