返回列表 發新帖

百里香 夏日播種

作者: KKKK 發表于 2011-7-12 17:25:04
5487 36
KKKK 發表於 2011-8-5 07:16:36 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-8-4 22:47
真浪費............幾個月之後先適合

是嗎? 其實我家也沒那麼多空間種太多東西...哈!
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-5 17:10:51 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-8-5 07:16
是嗎? 其實我家也沒那麼多空間種太多東西...哈!

我上年夏天種死薰衣草
之後又落種子, 佢生一株死一株

不過今年我換左另一隻品種, 耐熱少炒, 同埋已經大個, 應該耐熱d
依家冇事, 因為我日日有幫佢降下溫
回復

KKKK 發表於 2011-8-10 10:47:02 |顯示全部樓層
依家最高嘅已經生到3寸高﹗發現有一個問題,就係佢唔夠力企﹗
於是我諗起 cklife 另一個 Post 同我講,如果水只係噴係表面,做令到啲根唔識向下生﹗可能就係因為咁啲百里香企唔穩﹗

於是係前幾日開始,我改用盆底給水嘅方法﹗等啲水係盆底嘅孔吸上去﹗咁啲根找水源的話就會向下生﹗我遲啲再 update 一下結果。
( 依個方法對我啲羅勒好明顯﹗因為佢地啲根已經生到出盆底個孔喇﹗)
回復

Kel 發表於 2011-8-10 13:04:23 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-8-10 10:47
依家最高嘅已經生到3寸高﹗發現有一個問題,就係佢唔夠力企﹗
於是我諗起 cklife 另一個 Post 同我講,如果 ...

百里香打橫瞓都唔緊要,因為本身枝條軟所以都係地上匍匐生長

遲些大左一樣會打蛇餅咁生,最重要比足夠陽光佢唔會徒長 :-)

係o架?佢依家長啲嘅,我放佢地係短啲嘅上面﹗佢地追太陽追得好得意﹗我放係窗台最多太陽嘅位置嘅﹗有太陽嘅日子,下午真係好鬼晒﹗  發表於 2011-8-10 13:27
回復

KKKK 發表於 2011-8-17 08:40:55 |顯示全部樓層
因為由見到啲小白蟲係泥啲爬爬走... 於是想用啲土法殺蟲... 學人地用 Organic 嘅洗潔精開水加 olive 油用噴水壺噴在泥土面... 結果,蟲未死... 百里香先死... 啲百里香最長已經長到有4寸... 又要由頭嚟過﹗
同樣做法,九層塔剛出啲苗都無問題﹗還是繼續生長﹗

都唔明啲小白蟲 (每粒細過0.5mm) 係邊度嚟... 之前就係因為佢地咁,我將所有植物都換泥..就係差依盆百里香因為當時無發現﹗結果... 其實係唔係我買啲花寶棓養土有問題,定係吉吉10蚊日本堆肥有問題?... 但盆盆都用佢地又唔係盆盆都有事... 係唔係真係要用啲泥之前要高溫焗吓佢地先?

回復

gunbuster363 發表於 2011-8-17 15:01:22 |顯示全部樓層
小白蟲唔識飛的? 響泥入面爬果d? 如果係, 你可以不用理會他們
回復

KKKK 發表於 2011-8-17 15:05:13 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-8-17 15:01
小白蟲唔識飛的? 響泥入面爬果d? 如果係, 你可以不用理會他們

之前試過有一次好鬼多架... 好嚇人架﹗都唔知係咩蟲...
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-17 16:49:07 |顯示全部樓層

係咪呢d呀
回復

KKKK 發表於 2011-8-17 17:03:36 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-8-17 16:49
係咪呢d呀

唔係... 好似唔係... 唔係長嘅,係圓圓地嘅﹗
回復

blud2433 發表於 2011-8-17 18:32:13 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-8-17 17:03
唔係... 好似唔係... 唔係長嘅,係圓圓地嘅﹗

係咪多數係泥入面,圓圓地個身前後都尖尖地果D?

頭先突然落雨,我收返d百里香黎睇,真係有隻好似你講既圓圓地前後尖尖既蟲係d泥度,點搞?  發表於 2011-8-29 19:11
好細粒,又唔係好覺尖尖地喎﹗或者要 Close up 睇吓﹗  發表於 2011-8-17 22:11
回復

rosetina 發表於 2011-8-17 20:16:17 |顯示全部樓層
果D可能系白粉蚤呀 !
回復

Kel 發表於 2011-8-17 20:59:16 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-8-17 08:40
因為由見到啲小白蟲係泥啲爬爬走... 於是想用啲土法殺蟲... 學人地用 Organic 嘅洗潔精開水加 olive 油用噴 ...

我聽花友講個啲叫 springtail 喎?

是一種生長在泥土吃腐植質的生物,基本上對植物無害

見花友流行用「包 KILL」,我又用,一噴真係死哂而棵花又無死喎,你可以試下 :-D

包 KILL ?Organic 架?邊樹有賣呀?我真係想試吓﹗屋企啲植物有蟲蟲,感覺都係唔係幾好﹗  發表於 2011-8-17 22:13
回復

Kel 發表於 2011-8-17 23:04:42 |顯示全部樓層
.

KKKK  包 KILL ?Organic 架?邊樹有賣呀?我真係想試吓﹗屋企啲植物有蟲蟲,感覺都係唔係幾好﹗

超市都有。

而家「病蟲害篇」都有人討論緊 :-D

噢... 你講嘅 包 Kill ... 原來係 "Bio 殺"... 超市賣得好貴﹗係葯材舖可以平到10蚊一支﹗  發表於 2011-8-18 09:22
回復

blud2433 發表於 2011-8-29 19:17:55 |顯示全部樓層
smilegirl  頭先突然落雨,我收返d百里香黎睇,真係有隻好似你講既圓圓地前後尖尖既蟲係d泥度,點搞?  發表於 40 秒前

我以前係仙人掌太濕都會有呢D虫,曬DRY D ,D 虫會少左,不過冇搞過藥最尾成棵冇左,佢地搞棵野既根架會!
唔識點請佢地走,,,不過睇C HING D POST有教好多種驅虫,蒜頭水 辣椒水 薄荷水 果D你或者可以試下
回復

blud2433 發表於 2011-8-29 19:22:55 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/thread-80196-1-1.html
去睇下呢個POST 可能有野岩用..
回復

smilegirl 發表於 2011-8-29 21:21:30 |顯示全部樓層

blud, 我d仲係苗黎,得6塊葉,如果噴你講個d怕唔怕?
回復

blud2433 發表於 2011-8-29 22:15:35 |顯示全部樓層
唔..真係未試過.....只可以講如果係我我會搏一搏,最多溝稀d,點試都要ko左d虫仔佢,苗仔咁脆弱...
回復