這是蚜蟲嗎, 怎麼辦

作者: lola 发表于 2011-7-24 08:08:20
9419 58

從花墟買了一盆鑽石玫瑰, 點知還帶來這些麥東東, 黑色一點點, 有時又綠色, 趴到我的士多啤梨去, 點算...
lola 發表於 2011-7-24 08:10:26 |顯示全部樓層
這就是它的玉照, 唔知清不清楚, 好細

不見玉照喎 ...  發表於 2011-7-24 08:23
lola 發表於 2011-7-24 08:24:31 |顯示全部樓層
upload failed

size 要 300K 以內喎, 超過要 resize  發表於 2011-7-24 08:28
avery 發表於 2011-7-24 08:29:58 |顯示全部樓層
Sorry should be 244K ...

Thank you, 我會再試, 謝謝  發表於 2011-7-24 08:39
avery 發表於 2011-7-24 08:42:39 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-7-24 08:24
upload failed

隨時响度問 ~ 唔得整到得 ~
lola 發表於 2011-7-24 08:55:44 |顯示全部樓層
好似upload 到啦
avery 發表於 2011-7-24 09:05:54 |顯示全部樓層
睇唔清楚 .. 如果真係芽蟲葉底應該會多D, 你反轉睇下 ~

影了  發表於 2011-7-24 10:05
lola 發表於 2011-7-24 09:08:26 |顯示全部樓層

這片葉有兩隻黑色
avery 發表於 2011-7-24 12:41:22 |顯示全部樓層

Take a look here:

http://zh.wikipedia.org/wiki/蚜蟲
avery 發表於 2011-7-24 12:45:51 |顯示全部樓層
辣椒水 could be a good way to kill them ~

As I did not grow vegetables and I use insecticide that is harmful to human, you'd better ask experts here who have experience treating with less harmful ways.

miffymary 發表於 2011-7-24 19:11:57 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-7-24 09:08
這片葉有兩隻黑色

我睇唔清/唔係好識你果d係唔係蚜蟲,不過我遇過蚜蟲用苦鍊油係ok work。如果辣椒水果類試過唔ok可以考慮,有機的,不過聽聞都毒毒地,d食嘢就要等幾日先好收。
silicon 發表於 2011-7-24 21:42:18 |顯示全部樓層
miffymary 發表於 2011-7-24 19:11
我睇唔清/唔係好識你果d係唔係蚜蟲,不過我遇過蚜蟲用苦鍊油係ok work。如果辣椒水果類試過唔ok可以考慮 ...

苦楝油要兩星期才可採收
mono 發表於 2011-7-24 23:25:13 |顯示全部樓層
如果數量少嘅話,可以逐隻捉走或可以用稀釋 1:1 嘅牛奶噴。
lola 發表於 2011-7-25 09:37:58 |顯示全部樓層
mono 發表於 2011-7-24 23:25
如果數量少嘅話,可以逐隻捉走或可以用稀釋 1:1 嘅牛奶噴。

謝謝, 我會試試.
如用鮮奶, 請問怎樣做善後工作, 如噴翻清水之類, 唔知會有其他昆蟲走黎?
mono 發表於 2011-7-25 10:27:06 |顯示全部樓層
可以過清水。你睇清楚係咪芽蟲先啦。
我見都好似唔係好多。用手拑死佢先啦。

知道了, 謝謝  發表於 2011-7-25 18:27
lola 發表於 2011-7-26 21:44:30 |顯示全部樓層

今天中午用了辣椒+蒜頭+醋+水, 晚上見到有師兄用高清拍攝了它們{的真身, 令我有嘔吐的感覺, 連忙拿了樽biokill, 同他們死過, 今次唔係你死就我忙,  唔想生到好似敢樣....

http://hkplants.com/forum.php?mo ... =%E8%9A%9C%E8%9F%B2
孖吉 發表於 2011-7-26 22:16:09 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-7-26 21:44
今天中午用了辣椒+蒜頭+醋+水, 晚上見到有師兄用高清拍攝了它們{的真身, 令我有嘔吐的感覺, 連忙拿了樽biok ...

使唔使咁激呀?!蚜蟲已經係最 "單純" 的昆蟲,食又食得慢,又唔會飛,又唔會走,又冇攻擊性,又唔咬人,又唔會上身 ... 又易死,你重想佢點?第時有 毛蟲,狗蝨仔,蠅蛆 ... 你點面對?

(上面話唔會飛,係 99% 情況,溫度高的時候都有個別遷移性的蚜蟲係會飛的,一啲都唔恐佈或者滋擾果種)

但喺繁殖量大咗就好有影響咧.  發表於 2012-4-4 03:36
你講到蚜虫好可愛haha....  發表於 2011-7-28 15:54
mono 發表於 2011-7-26 22:28:44 |顯示全部樓層
咁....你仲點繼續種野呢?
lola 發表於 2011-7-27 00:03:01 |顯示全部樓層
mono 發表於 2011-7-26 22:28
咁....你仲點繼續種野呢?

你知啦, 我盆士多啤梨係有段故, 我已經種了幾年, 我唔想它死....唯有犧牲小昆蟲
lola 發表於 2011-7-27 00:18:47 |顯示全部樓層
利盆士多啤梨係去日本工幹時, 買了一個勁香勁甜的品種, 拿回來挑出種子哂乾, 再用棉花發芽....這幾年每天在公司看著, 雖然只生葉, 我看見它長大已經很開心, 有一次公司有條友離職, 他的蟻仔全跑了過來, 攪到死淨少許, 我拿拿聲取回家種, 點知種得好好地, 開花了, 又...
123下一頁