新人報道+種植疑問 請各位前輩多多指教 10/8更新

作者: Haworthia 發表于 2020-7-31 18:45:44
5483 88
waiting 發表於 2020-8-3 12:17:41 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-3 10:44
小心呀!哩度D大大放毒放得好犀利架!

呢度嘅口頭禪︰買啦!買啦!種啦!種啦!

買左就有位XD  發表於 2020-8-3 14:02
回復

MasterTT 發表於 2020-8-3 12:25:07 |顯示全部樓層
Haworthia 發表於 2020-8-2 19:39
忙了一整天終於抽出時間能把兜和玉露上盆了

換完盆最好唔要淋水,更加唔好兜頭淋
應該浸盆引根,但又唔好浸到上面頭!
回復

Haworthia 發表於 2020-8-3 19:15:29 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-8-3 12:25
換完盆最好唔要淋水,更加唔好兜頭淋
應該浸盆引根,但又唔好浸到上面頭! ...

收到!wait大已經提醒了全日風扇服侍希望順利服盆
回復

Haworthia 發表於 2020-8-3 19:23:08 來自手機 |顯示全部樓層
3/8更新
知道火龍果是仙人掌的果實後一直想試種植一下,家裡有種了接近三個月的火龍果苗,打算秋天才換盆
然後今天看到街市的麒麟果這麼昂貴,心想不如自己嘗試播種,幾年後自給自足 有沒有花友對麒麟果苗有興趣?待我播種成功可以分享一下
回復

superbeginner 發表於 2020-8-3 19:49:10 來自手機 |顯示全部樓層
Haworthia 發表於 2020-8-3 19:23
3/8更新
知道火龍果是仙人掌的果實後一直想試種植一下,家裡有種了接近三個月的火龍果苗,打算秋天才換盆

之前見過呢啲果如果有連少少枝,可以試下插落泥睇下生唔生根

Btw, 買多啲做多啲功課就好快上手!
回復

11223300 發表於 2020-8-4 10:21:31 |顯示全部樓層
Haworthia 發表於 2020-8-3 19:23
3/8更新

火龍果, 麒麟果, 香港都可以種到開花結果的
不過由種子種起到結果要好多年
所以直接用火龍果枝條種, 快則一年就有花開了
回復

Haworthia 發表於 2020-8-4 11:49:56 來自手機 |顯示全部樓層
superbeginner 發表於 2020-8-3 19:49
之前見過呢啲果如果有連少少枝,可以試下插落泥睇下生唔生根

Btw, 買多啲做多啲功課就好快上手! ...

沒想到還能這樣做!由於已經放在冰箱裏,成功率應該不高,這次先由種子開始種吧,有機會再去買新鮮的試試。
回復

superbeginner 發表於 2020-8-4 11:50:49 來自手機 |顯示全部樓層
Haworthia 發表於 2020-8-4 11:49
沒想到還能這樣做!由於已經放在冰箱裏,成功率應該不高,這次先由種子開始種吧,有機會再去買新鮮的試試 ...

加油!

謝謝前輩!  發表於 2020-8-4 11:56
回復

Haworthia 發表於 2020-8-4 11:51:50 來自手機 |顯示全部樓層

回復

Haworthia 發表於 2020-8-4 11:55:01 來自手機 |顯示全部樓層
回復

Haworthia 發表於 2020-8-4 11:55:48 來自手機 |顯示全部樓層
好像被吃字了......地方小,種著也是練手而已,不過香港哪裡有賣火龍果枝條?
回復

freddywongdy 發表於 2020-8-4 11:59:37 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-8-3 12:17
呢度嘅口頭禪︰買啦!買啦!種啦!種啦!

仲有掏啦掏啦!
回復

freddywongdy 發表於 2020-8-4 12:03:16 |顯示全部樓層
Haworthia 發表於 2020-8-4 11:55
好像被吃字了......地方小,種著也是練手而已,不過香港哪裡有賣火龍果枝條? ...

花墟有d小點會有,
有時一d賣菜種地方又有,
什至街市花檔都見過有,
你行得密就有機會見到!
不過需家就緊係小出街為妙啦!
回復

Haworthia 發表於 2020-8-10 19:13:09 |顯示全部樓層
好久沒有更新了,最近試種麒麟果,當為星兜播種練習。

先把種子泡一夜,順帶說麒麟果感覺上比一般火龍果多了一股淡淡的清甜味,但個人認為不值得那麼貴⋯⋯
和火龍果種子(右)對比,同一屬但種子大小差異很大
播種~種火龍果等了三天出芽,不知道這個要等多久

順便網購的種子終於到了!馬上開箱~
各種種子
¥4.9 福袋,有3棵星兜和牡舟種子(有一棵忘拍了)

9.9 ⋯⋯生石花和冰風鈴種子,自從家中無數脫皮失敗的生石花還有燈泡和毛漢泥陣亡後個人對番杏科有份心理陰影

19.9 迷你海蔥和紅寶石毛漢尼種子,沒養過海蔥,網上查了下是根塊植物,有花友養過嗎?

本來是希望抽到布紋球和兜錦苗,不過店家包裝細心而且價格還可以(全部大約¥88)
回復

taxitang 發表於 2020-8-10 19:27:15 |顯示全部樓層
有排玩,慢慢玩,玩得開心最緊要。
回復

superbeginner 發表於 2020-8-10 19:53:24 來自手機 |顯示全部樓層
Haworthia 發表於 2020-8-10 19:13

啲苗全部細細粒好得意
回復

Haworthia 發表於 2020-8-10 19:56:52 |顯示全部樓層
superbeginner 發表於 2020-8-10 19:53
啲苗全部細細粒好得意

是呀很喜歡星兜圓滾滾的樣子,反而最便宜的福袋合我心意
回復

Haworthia 發表於 2020-8-10 19:59:04 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-8-10 19:27
有排玩,慢慢玩,玩得開心最緊要。

taxi大好,我還在別的店拍了十二卷套餐,可惜一分錢一分貨,不過真的能玩一個夏天
回復

freddywongdy 發表於 2020-8-10 19:59:20 |顯示全部樓層
Haworthia 發表於 2020-8-10 19:13

福袋?
迷你海蔥種响細棵粒,
半日照就得,好粗生的!
回復

Haworthia 發表於 2020-8-10 20:06:47 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-10 19:59
福袋?
迷你海蔥種响細棵粒,
半日照就得,好粗生的!

為了包郵買了3個福袋試試手氣  別人抽中了兜錦苗還有布紋球,不知道我的手氣算好還是壞呢
回復