新人報道+種植疑問 請各位前輩多多指教 10/8更新

作者: Haworthia 發表于 2020-7-31 18:45:44
5480 88
Haworthia 發表於 2020-8-1 13:09:59 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-8-1 00:13
白斑變小,是陽光不足的症狀。
但你露台直射光幾個鐘,對於仙人球是絕對足夠,你是不是有障礙物遮住? ...

之前翻查資料時得知星兜在原生地時身體大部份也是埋在土裡,因此以為直射光對星兜來說太強。
有段時間嘗試過放出窗口直射,但今年夏天異常酷熱,下午三時發現星兜表面非常燙,而且開始變得軟。還好收回室內後晚上回復正常。
回復

Haworthia 發表於 2020-8-1 13:16:37 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-1 07:47
養左幾次兜都爛晒根,
感覺佢對水份要求唔多,
但植科要疏水通爽比較安全,

最初不會種因此植料泥炭比例偏高,後來換了幾次盆增加顆粒士的比例,這次修根後會嘗試1:4泥炭顆粒,希望能把他養肥
回復

Haworthia 發表於 2020-8-1 13:18:18 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-8-1 12:03
粒兜脱盆前,係用乜嘢盆種?

一直使用紅陶盆,聽說是最透氣的盆栽,適合種多肉
回復

Haworthia 發表於 2020-8-1 13:20:34 來自手機 |顯示全部樓層
今天早上幫星兜修根,不敢修太深,請問這樣可以了嗎?還是要再修?
浸了多菌靈水
回復

MasterTT 發表於 2020-8-1 14:05:20 |顯示全部樓層
Haworthia 發表於 2020-8-1 13:09
之前翻查資料時得知星兜在原生地時身體大部份也是埋在土裡,因此以為直射光對星兜來說太強。
有段時間嘗 ...

隔住玻璃?
回復

chuyat10 發表於 2020-8-1 14:11:00 來自手機 |顯示全部樓層
Haworthia 發表於 2020-8-1 13:20
今天早上幫星兜修根,不敢修太深,請問這樣可以了嗎?還是要再修?

我覺得已經OK,吹二日就可以種返佢。

好的謝謝!希望能順利生根  發表於 2020-8-1 16:36
回復

Haworthia 發表於 2020-8-1 16:35:31 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-8-1 14:05
隔住玻璃?

放窗外養的時候沒有隔著
現在室內用植物燈(易美,24W,有UVB)養
回復

MasterTT 發表於 2020-8-1 16:51:15 |顯示全部樓層
Haworthia 發表於 2020-8-1 13:20

可以再修多啲
回復

MasterTT 發表於 2020-8-1 16:52:05 |顯示全部樓層
Haworthia 發表於 2020-8-1 16:35
放窗外養的時候沒有隔著
現在室內用植物燈(易美,24W,有UVB)養

咁光線嘅條件應該得勒,你係用咩植料?
回復

Haworthia 發表於 2020-8-1 17:43:49 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-8-1 16:52
咁光線嘅條件應該得勒,你係用咩植料?

以前~30%泥炭混~70%顆粒,有赤玉,珍珠岩,火山岩,沸石及鹿沼等等
下次上盆會試10%泥及90%喜多肉顆粒土
回復

Haworthia 發表於 2020-8-1 18:11:10 |顯示全部樓層
今天逛花墟時忍不著入手鬼切蘆薈了⋯⋯
很喜歡他胖胖的包起來的樣子,初次種植蘆薈請問有甚麼注意事項?現在能修根還是要等入秋?
E0BAB222-FF0A-48C8-B291-49C164A31FE0.jpeg 014DF19F-3150-42DF-995A-AD96DD78C66E.jpeg
9014AD03-5960-4EF0-9EBD-9B535C2D8444.jpeg 54799A51-E457-4021-96C6-13977C922E5F.jpeg 請問這些黑點是否曬傷?
回復

MasterTT 發表於 2020-8-1 18:30:13 |顯示全部樓層
Haworthia 發表於 2020-8-1 17:43
以前~30%泥炭混~70%顆粒,有赤玉,珍珠岩,火山岩,沸石及鹿沼等等
下次上盆會試10%泥及90%喜多肉顆粒 ...

顆粒量太多啦,70泥同30幼細顆粒啦。

謝謝提點!  發表於 2020-8-1 19:20
回復

BenLau 發表於 2020-8-1 23:15:11 |顯示全部樓層
Haworthia 發表於 2020-8-1 13:18
一直使用紅陶盆,聽說是最透氣的盆栽,適合種多肉

個人認為,兜不太適合用陶盆,好似特别容易出呢個問題,所以我問你用乜嘢盆種,你另一棵正常的好似係膠盆種的,可以参考一下意見。
回復

Haworthia 發表於 2020-8-2 00:11:52 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-8-1 23:15
個人認為,兜不太適合用陶盆,好似特别容易出呢個問題,所以我問你用乜嘢盆種,你另一棵正常的好似係膠盆 ...

謝謝大師的意見!另一棵確實是膠盆。兜是否與玉露一樣不太適合陶盆?看youtube有人把兜像玉露般悶養。我下次上盆時改用膠盆種,看看能否養胖。
回復

BenLau 發表於 2020-8-2 05:40:45 |顯示全部樓層
Haworthia 發表於 2020-8-2 00:11
謝謝大師的意見!另一棵確實是膠盆。兜是否與玉露一樣不太適合陶盆?看youtube有人把兜像玉露般悶養。我 ...

我只係花友一個Ja,好多嘢都通大家一樣摸索緊,有問題多d上嚟交流,相信有經驗的花友會好願意同你分享佢地的寶貴經驗。

感謝各位前輩耐心指導!  發表於 2020-8-2 10:41
回復

lamkaicheung 發表於 2020-8-2 07:23:27 來自手機 |顯示全部樓層
Haworthia 發表於 2020-8-1 18:11
今天逛花墟時忍不著入手鬼切蘆薈了⋯⋯
很喜歡他胖胖的包起來的樣子,初次種植蘆薈請問有甚麼注意事項?現 ...

呢隻鬼切可以勁曬,我到係放上天台好天曬落雨淋,至於黑點應該唔係曬傷做成,可能係運送時碰傷啫!
回復

freddywongdy 發表於 2020-8-2 09:04:45 |顯示全部樓層
jun9999 發表於 2020-8-1 11:39
我都覺佢好怕過濕!我而家都嚴禁控水!

我換左d疏水一d嘅植料而家好d啦!
回復

freddywongdy 發表於 2020-8-2 09:08:29 |顯示全部樓層
Haworthia 發表於 2020-8-1 13:16
最初不會種因此植料泥炭比例偏高,後來換了幾次盆增加顆粒士的比例,這次修根後會嘗試1:4泥炭顆粒,希望 ...

可以試下,不過可以嘅話我會用仙人掌用沙質土,
可能我用膠盆,上兩次加小小泥炭土都係太濕...
回復

Haworthia 發表於 2020-8-2 10:43:39 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-8-2 07:23
呢隻鬼切可以勁曬,我到係放上天台好天曬落雨淋,至於黑點應該唔係曬傷做成,可能係運送時碰傷啫! ...

幸好不是黑腐,可惜最近下雨不能放窗台養
回復

Haworthia 發表於 2020-8-2 10:44:33 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-2 09:08
可以試下,不過可以嘅話我會用仙人掌用沙質土,
可能我用膠盆,上兩次加小小泥炭土都係太濕...   ...

請問沙質土要如何配土?一般只見多肉用的顆粒土
回復