關於施肥和結子的問題

作者: 031504 發表于 2011-7-11 18:30:59
1142 6
請問一般岩桐施肥可以直接噴落葉嗎?
開花前落肥還是開花後才落?
一般是落花寶2號和5號嗎?

超迷岩怎樣可以令佢結子?
開過幾次開都結唔到子,,,

謝謝
yorkie 發表於 2011-7-15 08:14:26 |顯示全部樓層

我隔週用花寶2號開1500倍水落泥;如天氣凉時隔週落HYPONEX紫羅蘭肥,天熱就一個月一次。
我認為岩桐跟紫羅蘭一樣,葉片都不能沾水,澆水時都要小心,若水珠彈在葉面都要抹去,因遇
光照會變色有印,所以肥料亦不應噴在葉片。
另肥料我會一直落,但見她花苞將要開時就停肥,這時我覺得光照及溫度更重要。

+1  發表於 2011-7-15 15:43
回復

031504 發表於 2011-7-15 16:22:37 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2011-7-15 16:00
好多人以為迷岩同av係親戚,乜都一樣...其實有唔同咖~
其實種植環境好,而你又唔要求佢爆花,可以唔落肥 ...

如果連續生完花~需唔需要落肥?
因為leo果度話佢地多數會剪花,,

唔知你係咪講開完花要剪定點... 不過佢果度咁焗...開完花唔剪會焗到發毛咖~哈哈  發表於 2011-7-16 00:13
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-7-15 16:00:17 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-7-15 15:44
thx~終於有人回了

不過開1500倍會不會太小?

好多人以為迷岩同av係親戚,乜都一樣...其實有唔同咖~
其實種植環境好,而你又唔要求佢爆花,可以唔落肥都得~
我自己會落魔肥做基肥,一個星期噴一次葉肥,有花唔噴,
想葉生得又平又令,除左可以落葉肥外,每次淋水都可以噴d水係葉面~

+1  發表於 2011-7-15 16:21
回復

031504 發表於 2011-7-15 15:44:22 |顯示全部樓層
yorkie 發表於 2011-7-15 08:14
我隔週用花寶2號開1500倍水落泥;如天氣凉時隔週落HYPONEX紫羅蘭肥,天熱就一個月一次。
我認為岩桐跟紫羅 ...

thx~終於有人回了

不過開1500倍會不會太小?
回復

yorkie 發表於 2011-7-15 20:44:38 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-7-15 16:22
如果連續生完花~需唔需要落肥?
因為leo果度話佢地多數會剪花,,

leo的看法是花如人一樣,晚晚著到「行」去威,鐵打都會殘啦。所以唔一定次次都讓她開花,尤其熱天而生長環境不是全天候空調更要保留體力,
反而我覺得一是換泥,一是cut頂讓她回氣。
另肥料我認為等同給一個BB營養,視乎她先天狀況加後天環境,份量及用那隻牌子因人而異。
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-7-16 04:07:32 |顯示全部樓層
yorkie 發表於 2011-7-15 20:44
leo的看法是花如人一樣,晚晚著到「行」去威,鐵打都會殘啦。所以唔一定次次都讓她開花,尤其熱天而生長 ...

無錯~av係會咁做法~
但係迷岩有個球根的話,哩套理論不適用~
回復