男朋友買左盆蝴蝶蘭比我...想比心機咁種佢

作者: skyling 發表于 2008-3-16 21:30:08
6154 30
我男朋友在ARMANI 買左盆蝴蝶蘭比我... 佢無講幾錢, 但我套過佢, 超過$1200 ... (我真係覺得好貴)
所以我想努力d 種佢. 唔想佢咁快死
我有以下的問題想問

- 呢個花叫咩名? 係咪就咁叫蝴蝶蘭, 會否有詳細d 的名?
- 佢一個頭有三支花, 每支會再有開叉位, 佢有好多仲未開的花, 我放在公司種得唔得? (公司: 日間溫度18-20度左右, 無太陽,空氣非常流通; 夜晚溫度25-28度左右,空氣唔流通)
- 幾耐要淋一次水??
- 點先令d花開耐d ?

我其實己經上網睇過好多資料. 但最大唔明就係溫度方面, 同點先可以keep 耐d d 花.
其實我要唔要拎返屋企種會好d?

skyling 發表於 2008-3-16 21:33:26 |顯示全部樓層
仲有多一張相
回復

raymonde 發表於 2008-3-16 22:04:48 |顯示全部樓層
超過$1200 x10000000000000000
回復

skyling 發表於 2008-3-16 23:26:52 |顯示全部樓層
其實我都唔知真正係幾多錢, 只係果陣我同佢講左句話我銀包有$1200 當我自己買ga la~ 但佢話都唔夠錢.
所以我要比d 心機去種.

你可否教教我點可以種得好d??
回復

dick 發表於 2008-3-16 23:38:14 |顯示全部樓層
一定不超過$1200, 可能 $120 吧
回復

小子 發表於 2008-3-17 00:10:42 |顯示全部樓層
please msn to me
[email protected]
回復

skyling 發表於 2008-3-17 00:39:10 |顯示全部樓層
原帖由 小子 於 2008-3-17 00:10 發表
please msn to me
[email protected]

???  唔明
回復

skyling 發表於 2008-3-17 00:41:02 |顯示全部樓層
原帖由 dick 於 2008-3-16 23:38 發表
一定不超過$1200, 可能 $120 吧

雖然我無親身去過, 但我諗Armani Fiori 應該搵唔到$120的花~~~ =P

你不如教我點種丫~~THX

回復

Exodus 發表於 2008-3-17 00:52:34 |顯示全部樓層
三支竹真係貴      
回復

四少 發表於 2008-3-17 01:01:25 |顯示全部樓層
店舖問題
種法你可用 "搜索" 呢個功能找有關 蝴蝶蘭 的資料
品種, 你就叫佢 白蝴蝶蘭 啦 ~
男友心意 , 你就唔好諗價格/品種
點種真係要睇你盆野下面係點, 一般呢 D 商品預你會開完花就扔棄 , 要種都可以不過植料方面要睇下岩唔岩有無需要換, 而且呢 D 商品花一般都要一段時間種返好佢, 呢 D 花多數係花場吹谷出來的..... 個盆就一定唔多岩用來種佢
回復

kaicleung4 發表於 2008-3-17 01:59:10 |顯示全部樓層
千萬不要搵佢係咩品種同價錢.........
回復

小花朵 發表於 2008-3-17 19:32:21 |顯示全部樓層
只係牌子o既問題!

d葉都好靚好健康,應該會好襟生。不過蘭花都需要d陽光。
回復

清補涼 發表於 2008-3-17 20:32:08 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-3-17 00:52 發表
三支竹真係貴      

係咪姐叫...富貴竹....戈間花店
回復

manlokr 發表於 2008-3-17 21:47:52 |顯示全部樓層
要答人點答咪答
唔答都無謂o係到串人...
回復

dick 發表於 2008-3-18 00:16:42 |顯示全部樓層
你公司無太陽可能難 種0的, 會唔會搬回家種?
等佢開完花後試下cut 左花 & 換植料 & 盆啦, 現在應該用全水苔吧?
回復

skyling 發表於 2008-3-18 01:27:50 |顯示全部樓層
原帖由 manlokr 於 2008-3-17 21:47 發表
要答人點答咪答
唔答都無謂o係到串人...

THANK YOU~
唔該曬你. 我都係想問下點種好d花, 但可惜網友們只係講其他野.
回復

skyling 發表於 2008-3-18 01:32:33 |顯示全部樓層
原帖由 清補涼 於 2008-3-17 20:32 發表

係咪姐叫...富貴竹....戈間花店

我想問你有無去過Armani Fiori睇過佢的花? 我唔係想話佢係咩名牌, 但老實講,佢的花同花藝真係唔係普通街邊貨仔

可能你種的蘭花種得好靚. 你不妨講我知你屋企種緊咩? 靚唔靚? d 葉同d 花生得好唔好? 貼張相黎睇下丫, 我都想學下種好佢

如果你唔係想回答有關種植的問題, 請你好唔講野.thx

回復

skyling 發表於 2008-3-18 01:37:12 |顯示全部樓層
原帖由 dick 於 2008-3-18 00:16 發表
你公司無太陽可能難 種0的, 會唔會搬回家種?
等佢開完花後試下cut 左花 & 換植料 & 盆啦, 現在應該用全水苔吧?

我今日將佢搬左返屋企.
我拎開左d 裝飾品, 佢唔係用全水苔, 我眼睇佢係有三層的最高係深色(黑色/墨綠色),中間米黃色,底層係見到有白色一粒粒(一節手指大左右)
我係要等佢開完花時才換植料?thx
回復

skyling 發表於 2008-3-18 01:38:37 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-3-17 01:01 發表
店舖問題
種法你可用 "搜索" 呢個功能找有關 蝴蝶蘭 的資料
品種, 你就叫佢 白蝴蝶蘭 啦 ~
男友心意 , 你就唔好諗價格/品種
點種真係要睇你盆野下面係點, 一般呢 D 商品預你會開完花就扔棄 , 要種都可以不過植料方面 ...

好的~~thx you so much
回復

~浩浩飞虫~ 發表於 2008-3-18 12:16:22 |顯示全部樓層

是否?
回復

12下一頁