返回列表 發新帖

男朋友買左盆蝴蝶蘭比我...想比心機咁種佢

作者: skyling 發表于 2008-3-16 21:30:08
6150 30
八王爺 發表於 2008-3-18 13:45:08 |顯示全部樓層
原帖由 skyling 於 2008-3-16 16:26 發表
其實我都唔知真正係幾多錢, 只係果陣我同佢講左句話我銀包有$1200 當我自己買ga la~ 但佢話都唔夠錢.
所以我要比d 心機去種.

你可否教教我點可以種得好d?? ...

哩位 兰花新手,其实香港种 蝴蝶兰係 好难死的。
而且,一般唔贵。 我当然唔知你 朋友做乜嘢工作,不过,如果佢捨得用你講的价錢买俾你,你真係要冧冧平日佢奌使錢!
最初 我見到个价 以为係 台灣錢!除4 就差不多300,不过,如果係港幣,我冧真係 斃!
因为乜鬼蝴蝶兰 都唔使咁贵,而且睇張相,用哩个 价 係花墟真係 买到10-20盆!

所以你种死咗唔使担心,佢唔係咁 矜贵。
蝴蝶兰係 唔晒得太阳,你咪俾d 亂 講 就 信以為真。
你试吓晒佢!即刻燶晒,花變褐死,仲 缺水死添!

聽你講d 植料,应該唔使換住,唔係一般水苔,可以用多一年半載。
現在佢开緊花,你唔使日日淋水,除非濕度低過70%

上网有好多 种兰的资料,如果你想我俾你,你发短消息俾我,我唔想係度講太多,得罪人。
回復

skyling 發表於 2008-3-18 17:34:51 |顯示全部樓層
是否?  

<--YES~~ 你貼的圖同我果個真係好似 AR thx so much
我之前見過唔同的白色蝴蝶蘭, 但總是跟我手上的不一樣~thx you so much, 現在我總算知道佢個名了

回復

skyling 發表於 2008-3-18 17:46:02 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-18 13:45 發表

而且,一般唔贵。 我当然唔知你 朋友做乜嘢工作,不过,如果佢捨得用你講的价錢买俾你,你真係要冧冧平日佢奌使錢!
最初 我見到个价 以为係 台灣錢!除4 就差不多300,不过,如果係 ...

hi~ thank you~
其實我昨日去了香港的花墟想搵相同的花,可惜找不到.
你這樣說道我便沒有這麼擔心. 你是中國的朋友嗎? 中國我也見過很美的蘭花, 可惜不能把蘭花帶到香港.
幸好我沒有把蘭花直接曬太陽, 我只放在家中有光的地方,

請問一下, 如何以可以令花期較長? 令開花時間長久些?
回復

skyling 發表於 2008-3-18 17:53:05 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-3-18 17:44 發表

不一定是 amabilis ... 白花唔易分架 ... 有興趣可以睇睇呢一篇, 會嚇親你 ...

http://www.orchidata.com/thread-8299-1-1.html

你好, 我睇左你剛貼的post.
開頭我覺得我手上的一盤同你剛貼的post 的一張好似, 但係我手上的蘭花的花瓣係比較圓的
其實我都去過花墟同上網睇過, 但都好似好難分到佢係邊個品種. 因為有個花好似, 但d葉唔似, 有d 就係個花瓣唔似,而有一d 就係個花蕊入面d頻唔同, 一d 花蕊入面係"點點",而我的係"條型"

請問你知否我手上的係什麼品種?
另外, 我發覺我手上的蘭花,佢開左花但d花係唔同其他的, 其他的花的花瓣開左後係直的, 但我果d 就彎彎的, 好似個波咁..
係咪我種得唔好呢? 定佢個種本身係咁?THX
回復

八王爺 發表於 2008-3-19 12:42:49 |顯示全部樓層
我建议 skyling 再拍多 几張相,post 出黎。
咁样就容易少少,分品种。 要拍d 葉,根呀!
我都想睇吓 d 植材係乜料!

我当然係中国人,不过,在香港出生長大。
咪睇我打簡体字就当係国內,因为打簡体字快d 啊!
回復

lolo 發表於 2008-3-19 14:18:34 |顯示全部樓層
路過的    好開心見到你認真對待每個生命

另     可否問問 Armani Fiori 呢      呢d大公司 來貨一定有個 list!!!
回復

seed 發表於 2008-3-19 14:29:38 |顯示全部樓層
這個蝴蝶蘭真的幾可愛呢
圓圓的, 很cute
我都好喜歡
努力la
回復

foresteyes 發表於 2008-3-25 06:17:01 |顯示全部樓層
原帖由 skyling 於 2008-3-18 01:37 發表

我今日將佢搬左返屋企.
我拎開左d 裝飾品, 佢唔係用全水苔, 我眼睇佢係有三層的最高係深色(黑色/墨綠色),中間米黃色,底層係見到有白色一粒粒(一節手指大左右)
我係要等佢開完花時才換植料?thx ...

我估佢黑色果的都係青苔同埋巳氧化的的水苔
米黃色係正常的水苔
白色果的係發泡膠
回復

skyling 發表於 2008-3-25 09:31:52 |顯示全部樓層
原帖由 foresteyes 於 2008-3-25 06:17 發表

我估佢黑色果的都係青苔同埋巳氧化的的水苔
米黃色係正常的水苔
白色果的係發泡膠

哈哈~~你講得岩ar~ 我拆左佢出黎睇, 真你同你講的一樣 ^_^
回復

Exodus 發表於 2008-3-26 02:46:08 |顯示全部樓層
1. 係咪姐叫...富貴竹....戈間花店
如果竹上面寫住Emporio Armani我會好開心

2. 唔答都無謂o係到串人...
咁你又係咪串緊人?

3.
原帖由 ~浩浩飞虫~ 於 2008-3-18 12:16 發表

是否?

又一張相中物(aphrodite hybrids)非文中物(amabilis)

原帖由 八王爺 於 2008-3-18 13:45 發表

最初 我見到个价 以为係 台灣錢!除4 就差不多300,不过,如果係 ...

首先板主大大我希望你走入名牌花店一看
Armani Fiori同Agnes b. Fleuriste賣果d 都唔係你果d 一般野而係荷蘭貨
當然名牌食水深
20棵? 呢d 唔係中晒病毒甚至有灰黴病既花

香港種蝴蝶蘭係好難死?
板大有種過cochlearis或者micholitzii甚至gigantea未?
07-08冬天有幾多人種死幾多蝴蝶蘭你知道嗎? 有d 野唔好亂講

種死左唔使唔開心?
此早己超越花本身價值問題而臻至意義上男女朋友之間既問題
我有幾棵醜花, 但佢係我外公生前第一棵的蝴蝶蘭
佢既價值對我而言已經不言而喻

而我板大閣下對最後一句好有保留.

4. 不一定是 amabilis ... 白花唔易分架 ... 有興趣可以睇睇呢一篇, 會嚇親你 ...
好名顯呢棵唔係乜野amabilis同aphrodite
至於分辨原種呢個層次已經唔係呢度可提
amabilis同aphrodite有多人會搞得清? 更毋寧蝴蝶蘭的交配品系了...

這可能是Phal. Rong Guan Amah, 可以去google查

5. 留番俾打字風咁快果個 Jumpluff 答啦 ~ 睇佢有無心情 ~
風你個頭, 我打字唔快但係我堅持要打最有文化最養眼的繁體字
確實我心情唔靚

6. 哈哈~~你講得岩ar~ 我拆左佢出黎睇, 真你同你講的一樣 ^_^
開完花可以剪晒d 花梗
成棵抽出黎重新種植
盆入面結構係temporary, 無預你會長期栽培

回復

清補涼 發表於 2008-3-26 21:16:40 |顯示全部樓層
原帖由 skyling 於 2008-3-18 01:32 發表

我想問你有無去過Armani Fiori睇過佢的花? 我唔係想話佢係咩名牌, 但老實講,佢的花同花藝真係唔係普通街邊貨仔

可能你種的蘭花種得好靚. 你不妨講我知你屋企種緊咩? 靚唔靚? d 葉同d 花生得好唔好? 貼張相黎睇下 ...

呵 ~~ 原來你回左我 老實講我真係無去過Armani Fiori睇過佢的花..1200蚊買盆咁ga野
你捉我都唔會去呀 (買呀) 至於我種ga野都有幾盆 post過上尼 靚唔靚好難講
你有時間未睇睇囉 我唔想同你艾交 我是表達我得感受姐 我知係你男朋友送但 1200蚊係好貴喎

回復