AV 熱到就死, 得返d 葉係綠色

作者: skyling 發表于 2010-6-21 17:54:38
1596 4
話說我去左旅行, AV 在公司.. 本來仲有花的..
不過我返黎時.. D AV (我估)熱到就死..
D 葉/柄 軟曬.. 比水都唔識硬返..
過左1,2日.. D 柄/葉變曬啡色................
我盤好多花的 A3...唉.. 依家得D 葉係綠色.. 我CUT 左落黎....
仲有其他AV..都未有佢死得咁慘.. 但都好多葉啡曬..

我想問.. 點先可以令呢片葉可以生返D 柄同根呀.. 唉. 好慘呀.. 我種左一年半先有花GA....開左2個月都唔夠, 仲有好多花蕾.. 但就要死..
skyling 發表於 2010-6-21 18:00:40 |顯示全部樓層
我拎曬左佢地返屋企.. 但屋企又無公司咁,咁多冷氣的時間.. 屋企下午多數都無人..
我怕佢地又熱死............
我要唔要放入雪櫃? 定要唔要照多D 燈??
依家我的A3.. 得返1.5片仲係綠色的葉.. 但己經無左柄的.. .點好>_<" 嗚...
回復

tongtony 發表於 2010-6-23 21:41:10 |顯示全部樓層
夏天是AV的重大考驗,高溫26c 以上,空氣不流通,決水,AV就會死比你睇!
如果還有綠色葉子可以重新浸葉.(一定要切去啡色壞部份,風乾切口.)
回復

痴蜂 發表於 2010-6-26 11:13:56 |顯示全部樓層
AV如果高温一段時間缺水軟下來好像不可以立刻大量灌水, 我以前初種時就試過見花花乾到軟晒愛花心切猛淋水, 第日就變啡色C左, 可能用噴水器慢慢噴番濕會好D, 不過我沒機會試!
回復

evacatcat 發表於 2010-6-26 11:44:25 |顯示全部樓層
如果軟晒就要快d淋水呀,放入溫室保持高度濕潤,再放入勁冷氣房,過一晚d葉就會挺返架啦
香港夏天對av黎講真係大考驗,我屋企果幾盆 S486 熱到新生出黎d葉變晒型,又硬又彎曲
回復