名單更新

作者: psyche 發表于 2020-4-30 11:23:31
9641 166

上年萬春園宣布正式結業後,我便一直很抑鬱,但最近無意中竟發現萬春園Facebook仲有更新,便打去試探下,點知真係仲有花賣。

之前義賣已清了蘭園內四分一的蘭花,加上不時有舊會員大批入貨,預左庫存所餘無幾,我最想補倉的''萬''巴比龍清哂、惠蘭賣哂、好多原種都冇貨、拖鞋蘭得返一批雜交貨尾、蝴蝶蘭冇哂影、C. Alma kee 清哂、但仲有為數不少的特選花C. purpurata、C. intermedia、C. Walkeriana和其雜交的嘉多類,中-大輪花的交配種嘉多利仲有貨、嘉仔迷可以去望下;原種春石斛都仲有幾牆、萬代蘭得返幾棵、名種豆蘭仲有好多、一堆毬蘭,一堆的迷你雜屬蘭花,文心類都仲有,我挨蚊咬抄左兩日牌,都仲有唔少特別和珍貴的品種,整理後會post俾大家睇下,否則未見花好難買。

園主王太話蘭場只獲業主續租到明年4月,到時便終極結業,蘭場內所有花都做半價甚至更低,以當年門市定價計算,我建議最好先買左未掉名牌的,否則好難查到價錢,只能單憑王太的記憶。

原先只揀了幾盆,但王太話無時間再打理,半賣半送叫我接哂佢,只見拖鞋蘭和嘉多利放同一位置被曬得半得不死,我考慮後便接受了她的建議。

再次補充,萬春園的蘭花主要係香港本地瓶苗生產,在高溫蘭棚下成長,全部食過夜粥較一般進口蘭花易種,人力成本好高,在當今花市下便顯得異常珍貴,所以就算這批拖鞋當中好像沒有我的心頭好,需要一段時間恢復生機,但我一樣會當係寶。

我已不能否認自己是一位萬春園的fans,如有花友有興趣去可留語或PM我,我幫大家分組去,等王太招呼都容易少少。

蘭苑拖鞋蘭區封左,搬了出去

freddywongdy 發表於 2020-4-30 17:15:26 |顯示全部樓層
正呀psyche大,萬春園出品一定好易養呢!
回復

psyche 發表於 2020-5-1 08:14:15 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-4-30 17:15
正呀psyche大,萬春園出品一定好易養呢!

大部分啦,我前幾年買的花有幾棵都守唔住。
回復

psyche 發表於 2020-5-1 08:26:43 |顯示全部樓層

琴晚草草幫啲花分類過,發現多左好多ES-4890,種返靚之後可以分啲俾大家一齊種。

唯一見名的名牌,原來交左麻粟坡,唔怪得啲葉質乾乾地。

WhatsApp Image 2020-05-01 at 08.19.35.jpeg
回復

nekotoro 發表於 2020-5-1 10:15:52 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-1 08:26
琴晚草草幫啲花分類過,發現多左好多ES-4890,種返靚之後可以分啲俾大家一齊種。

ES4890即係咩嚟呢?

蘭花編號  發表於 2020-5-1 20:35
回復

Ming36 發表於 2020-5-1 10:49:16 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-1 08:14
大部分啦,我前幾年買的花有幾棵都守唔住。

我舊年年頭都入過去,買迷你蘭花,有幾盆都守唔住,剩返嗰啲,仍努力中。
你一次過入咁多,趁呢幾日長假期,快快檢查它的植料及狀況。
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-1 10:51:01 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-1 08:26

自散種定瓶苗呢?
回復

psyche 發表於 2020-5-1 20:38:27 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-5-1 10:49
我舊年年頭都入過去,買迷你蘭花,有幾盆都守唔住,剩返嗰啲,仍努力中。
你一次過入咁多,趁呢幾日長假 ...

正常,蘭花本來就唔易種,好多都唔侷得。淨係換盆都有排搞,但想完成左個post先,一連去左三日蘭場很疲累。
回復

psyche 發表於 2020-5-1 20:40:53 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-1 10:51
自散種定瓶苗呢?

咩叫自散種? 佢地係買外國種子返香港自己做種。
回復

psyche 發表於 2020-5-1 21:57:38 |顯示全部樓層

Part1

1. 960138

樣: 唔知

2. ES-3301 Blc. Mahina Yahiro 'Ulii'

樣:

源: 原生蘭花網

3. 960127 (Mtssa. Olmec x ...)

4. ES-1268 C. walkeriana 'alba' x C. Tiffin Bells ' Orchidglade'

樣:

源: 萬春園個blog

5. LC. Jungle eyes x Epidendrum atropurpuraum??

回復

psyche 發表於 2020-5-1 22:07:02 |顯示全部樓層

Part2

6. ES - 4606-F Milt. (spectabilis v. mooriana x clowesii)
7. ??
8. ES-4502-1 C. mossiae var semi ...
9. ES-1632-? LC. J...
10. ES-1449 Blc. Pink Diamond
11. ES-5560, ES-1402 C. intermedia var orlata
回復

psyche 發表於 2020-5-1 22:13:27 |顯示全部樓層

Part3

12. ES-990541 BLC. MEN. HELEN BROWN X C. MOSCOMBE 黃底紅色插角中輪花
13. ES-4502-2 C. mossiae var. semi-alba
14. ES-4881-?? C. warneri  
15. ES-4159 C. mossiae v.... ES-0780-2
16.  ES-4159 C. mossiae v. semi-alba x self  
17. ES-3301 Blc. Mahina yahiro (重複)
回復

psyche 發表於 2020-5-1 22:19:43 |顯示全部樓層

Part4

18. ES-4502-1 C. mossiae var. semi-alba
19. ES-4129-4 L. purpurata... (Semi alba...)
20. ES-1268 C. walkeriana 'alba' x C. Tiffin Bells ' Orchidglade' (重複)
21. ES-1449 Blc. Pink Diamond (重複)
22. EFO-038 BC. Yen Desire x Blc... ES-4900 or 4400??
23. ES-3242...Little Teskie x Blx. ...
回復

erwong 發表於 2020-5-1 22:26:55 來自手機 |顯示全部樓層
哥哥真的有心
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-1 22:54:28 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-1 20:40
咩叫自散種? 佢地係買外國種子返香港自己做種。

自交然後做瓶苗囉!

對瓶苗唔熟悉  發表於 2020-5-2 09:10
回復

psyche 發表於 2020-5-2 09:15:36 |顯示全部樓層

Part5

ES-3096-1 C. Di Pozzi Tiziano
ES-4878 C. labiata
C. skinerri

回復

psyche 發表於 2020-5-2 09:18:25 |顯示全部樓層

Part6

ES-1614 Lc. Jungle E1 x Epi. atropurpuraum 原來係嘉仔交樹蘭
ES-1495 Blc. Lucky strike 仲有貨
回復

psyche 發表於 2020-5-2 09:23:21 |顯示全部樓層

Part7

ES-0817 POT. FREE SPIRIT X BLC. MAKAHAGO 細輪黃花個類
ES-1967 Blc. Golden Zelle 淺黃交配大輪花,我都買左一棵,好平
EFO-038 BC. Yen Desire x BLC..., ES-4400
ES-3455 Gomesa recurva 人仔,好似得返一棵, 綠色小花
回復

W88 發表於 2020-5-2 09:35:46 來自手機 |顯示全部樓層
好多都係葉,想睇花多啲!

回復

Ming36 發表於 2020-5-3 00:52:21 來自手機 |顯示全部樓層
請問這些是什麼植料?我舊年在園內買嗰批迷你蘭,大部份都係呢一種植料,一拆出嚟就散晒,比較老舊,我全部換晒
回復