名單更新

作者: psyche 发表于 2020-4-30 11:23:31
9531 166
Ming36 發表於 2020-7-9 20:09:32 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-7-9 20:06
搞緊,仲有時間,我搵完一次過擺上Youtube

請問知唔知,除咗加多利亞蘭,仲有冇春秋石斛或者文心蘭?
psyche 發表於 2020-7-11 00:00:54 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-9 20:09
請問知唔知,除咗加多利亞蘭,仲有冇春秋石斛或者文心蘭?

有好多,我今日都拍左啲片,文心蘭同特價中的嘉多利老頭放在一起,春秋石斛仲有好多一板板,留意彌若花園。
yunge0 發表於 2020-7-11 02:06:05 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-7-9 14:03
7月12日蘭園開放日,上午9時至下午5時,不需預約,地址:

http://www.everspringarden.com/default.htm

本土第三波疫情爆發下,未知原定12/7的開放日會否取消或順延呢?
psyche 發表於 2020-7-11 13:10:48 |顯示全部樓層
https://youtu.be/I4sCgPa3VN0

相已放花嘉仔攻略Part2
psyche 發表於 2020-7-11 13:11:53 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-7-11 02:06
本土第三波疫情爆發下,未知原定12/7的開放日會否取消或順延呢?

可轉快遞。
yunge0 發表於 2020-7-12 07:50:03 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-7-11 13:11
可轉快遞。

喜歡看實物,看蘭園,跟王太打招呼。打算下午去逛逛。
nekotoro 發表於 2020-7-12 10:36:30 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-7-12 07:50

帶定件衫去換,參觀完成件衫濕晒!
yunge0 發表於 2020-7-12 13:22:01 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-7-12 10:36
帶定件衫去換,參觀完成件衫濕晒!<span class="emoji emoji1f606"></span>

今日有大風,心理上覺得無五月時去咁熱。
Ming36 發表於 2020-7-12 13:23:50 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-7-12 07:50

希望你能選到心頭好!
上網見到網友post 出來的照,買到心頭好,非常羨慕!
yunge0 發表於 2020-7-12 13:36:08 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-12 13:23
希望你能選到心頭好!
上網見到網友post 出來的照,買到心頭好,非常羨慕!
...

我以往無種嘉仔,對蘭花認識不多。只是五月參觀蘭園時,發現蘭花不怕熱,於是買了幾棵苗回家。至今所有的苗全部都長了新葉。今日趁開放日,去逛逛。合眼緣便會買。Ming 大有無心頭好?
Ming36 發表於 2020-7-12 14:06:12 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-7-12 13:36
我以往無種嘉仔,對蘭花認識不多。只是五月參觀蘭園時,發現蘭花不怕熱,於是買了幾棵苗回家。至今所有的 ...

有呀!我非常、非常、非常喜歡加仔,之前在園藝館有post統計各人的喜好,我也投加仔一票的。
疫情下的假日,我比較忙碌!唯有把選揀心頭好的名單,交給信任的花友,感激他的義助、相信他的眼光及安排。
之後付款安排速遞。
現在靜待消息中
Ming36 發表於 2020-7-12 14:07:47 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-7-12 13:36
我以往無種嘉仔,對蘭花認識不多。只是五月參觀蘭園時,發現蘭花不怕熱,於是買了幾棵苗回家。至今所有的 ...

有一些蘭花品種是怕熱的,如果王太喺度,最好問清楚,或自己做多一點點的網上搜尋
祝願妳買到喜愛的品種
yunge0 發表於 2020-7-12 14:20:36 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-12 14:07
有一些蘭花品種是怕熱的,如果王太喺度,最好問清楚,或自己做多一點點的網上搜尋<span class="emoji emoji1f50d"></span>
...

多謝祝福!
louis1616 發表於 2020-7-12 17:14:21 來自手機 |顯示全部樓層
今天一早就入咗去萬春園,見到好多都好鐘意,但可惜手得一對。
Ming36 發表於 2020-7-12 17:19:08 來自手機 |顯示全部樓層
louis1616 發表於 2020-7-12 17:14
今天一早就入咗去萬春園,見到好多都好鐘意,但可惜手得一對。

你有咩收穫啊?介唔介意喺度分享吓
louis1616 發表於 2020-7-12 17:52:26 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-12 17:19
你有咩收穫啊?介唔介意喺度分享吓<span class="emoji emoji1f603"></span>

15945471220652696910841580096039.jpg 15945471863184913369209665955562.jpg 15945472489213081784931230304709.jpg IMG_20200712_115534.jpg IMG_20200712_115301.jpg IMG-20200712-WA0022.jpeg
這些就是了!
Ming36 發表於 2020-7-12 18:00:25 來自手機 |顯示全部樓層
louis1616 發表於 2020-7-12 17:52
這些就是了!

嘩!超級大豐收呀!
請問遮光簾嗰幾棵是什麼植物?好強壯、好茂盛
louis1616 發表於 2020-7-12 18:04:34 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-12 18:00
嘩!超級大豐收呀!
請問遮光簾嗰幾棵是什麼植物?好強壯、好茂盛<span class="emoji emoji1f44d"></span> ...

都是豆蘭,有 Crphm. Emly Siegerist,  Bulb. putidum x fassinator
Ming36 發表於 2020-7-12 18:47:19 來自手機 |顯示全部樓層
louis1616 發表於 2020-7-12 18:04
都是豆蘭,有 Crphm. Emly Siegerist,  Bulb. putidum x fassinator

真係好呀!全部有名有姓
嗰幾盆唔使點理住。
其他就可能要換植料、上盆,對嗎?
nekotoro 發表於 2020-7-12 19:04:29 來自手機 |顯示全部樓層
louis1616 發表於 2020-7-12 17:52
這些就是了!

有斑點果隻加仔好靚呀!係原種定原種雜交?