初養生石花記錄(30/11/2020更新生石花冰橙)

作者: taxitang 發表于 2020-4-7 15:42:04
17631 851
小蘑菇 發表於 2020-4-24 18:00:49 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-24 10:16
一來算是便宜,看店主送七粒紫勳就知算是普貨,雖然細粒,二是較其它的品種算是好養,三就是我喜歡的亮麗 ...

店家送嘅品種都好靚, 花墟好似唔多有呢
回復

taxitang 發表於 2020-4-24 18:47:14 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-24 18:00

我也覺得呢七粒黃綠紫勳真的不差,雖然細粒少少,但好滿意,種定後唔死一定更美。哈!謝謝!
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-25 00:47:25 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-24 18:47
我也覺得呢七粒黃綠紫勳真的不差,雖然細粒少少,但好滿意,種定後唔死一定更美。哈!謝謝! ...

哈哈…… 除左唔死, 仲要唔徒長, 多水會化水, 少水又徒長, 生石花真係好難揍呢

我細盆嗰幾粒都徒長好多, 而大盆暫時無事。 兩盆同一日淋水, 不過水量唔同, 細盆濕 d,  而大盆只淋一圈, 明顯生石花對水份好敏感呢
回復

taxitang 發表於 2020-4-25 06:46:21 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-25 00:47
哈哈…… 除左唔死, 仲要唔徒長, 多水會化水, 少水又徒長, 生石花真係好難揍呢

我細盆嗰幾粒都徒長 ...

係呀!看過一些資料,一脫前可以較多水,但脫後要控水了,所以我現在也傾向小水,徒了就肉酸,還需摸索。
回復

taxitang 發表於 2020-4-25 07:44:01 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-24 18:00

師姐有沒有興趣,我之前那盆已有一粒,如有興趣,我送五粒給妳,但是非常細粒,看圖片就知道,比一毫子還要小,有興趣就PM地址給我,星期一寄出,希望早日答覆,因明日到齊就上盆。謝謝!
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-25 22:43:15 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-25 07:44
師姐有沒有興趣,我之前那盆已有一粒,如有興趣,我送五粒給妳,但是非常細粒,看圖片就知道,比一毫子還 ...

我都好想要, 但家中不方便收件
回復

taxitang 發表於 2020-4-25 22:48:07 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-25 22:43
我都好想要, 但家中不方便收件

係喎,忘記了,上次都係咁話,唔緊要,大把機會,剛剛看完淘佬定價,約一元一粒左右,大把貨,將來妳要,淘返來送給妳。
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-26 00:45:18 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-25 22:48
係喎,忘記了,上次都係咁話,唔緊要,大把機會,剛剛看完淘佬定價,約一元一粒左右,大把貨,將來妳要, ...

好的, 下次有機會, 蘑菇可能要勞煩師兄都不一定。今次先多謝師兄

淘寶又平, 又多選擇,真的太邪惡了。
回復

GW1225 發表於 2020-4-26 05:23:01 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-24 08:01
7號是什麼我唔知道,未接觸過,其它的生石花,我唔知大大你在何處買,如在本地的,大多沒有名稱,雜交太 ...

淘既新手套餐
點分邊D係正店呢?
只係識睇D評分, 全部4.9或以上, 評語之類

有無正店介紹呢?
1蚊粒, 好低呀

回復

GW1225 發表於 2020-4-26 05:27:13 |顯示全部樓層

哈, 下次換盆時, 將佢地埋返入士得唔得架?
唔緊要啦, 預左交學費, 徒都係一種形狀, 唔好死就得
回復

taxitang 發表於 2020-4-26 07:11:34 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-26 00:45
好的, 下次有機會, 蘑菇可能要勞煩師兄都不一定。今次先多謝師兄

淘寶又平, 又多選擇 ...

互相交流協助,大家玩得開心
回復

taxitang 發表於 2020-4-26 07:27:51 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-26 05:23
淘既新手套餐
點分邊D係正店呢?
只係識睇D評分, 全部4.9或以上, 評語之類

1蚊粒是一脫苗,相比一毫子還小,量大的更是五毫子,我第一盆那粒綠紫勳就要15蚊人仔一粒。
店舖評語要看內容,有些是打手,有些是給五粒星,但內容就媽叉店主。
除非小苗,否則我喜歡一拍一拍,通常會與照片的一樣,當然會打燈和人為修圖,但起碼有概括。
回復

MasterTT 發表於 2020-4-26 10:57:31 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-26 05:27
哈, 下次換盆時, 將佢地埋返入士得唔得架?
唔緊要啦, 預左交學費, 徒都係一種形狀, 唔好死就得 ...

唔太建議用土封埋佢,因為會焗住佢,焗下就會焗爛咗!
回復

waiting 發表於 2020-4-26 11:34:16 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-26 00:45

淘寶又平, 又多選擇 ...

淘淘比呢度更邪惡…
呢度見到的都係人家嘅寶貝, 買唔到. 淘淘的植物就棵棵都可以成為自己嘅寶貝, 只要㩒幾個掣就得…
回復

chuyat10 發表於 2020-4-26 11:48:50 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-26 11:34
淘淘比呢度更邪惡…
呢度見到的都係人家嘅寶貝, 買唔到. 淘淘的植物就棵棵都可以成為自己嘅寶貝, 只要㩒 ...

兩位女士都係唔會衝動,放心。
孖T的士大較難控制。
回復

waiting 發表於 2020-4-26 12:16:30 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-24 06:57
想麻煩大家, 這些是什麼品種呢?
另係唔係都算徒左?
最大兩粒,裂開左,新葉都仲係咁高,有無得攪架? ...

有d似巴里玉, 又有d似日輪, 又有d似福來…真係唔肯定…
賣家冇標明都好難確定是甚麼品種, 只要係自己喜歡就夠.
回復

taxitang 發表於 2020-4-26 12:17:57 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-4-26 11:48
兩位女士都係唔會衝動,放心。
孖T的士大較難控制。

係呀!係呀!好像又忍唔住,之前看版大的鸞鳳玉錦非常美麗,但看淘佬無乜合眼緣,除非貴到飛起那些,等機遇點都要一棵。
回復

chuyat10 發表於 2020-4-26 12:30:10 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-26 12:17
係呀!係呀!好像又忍唔住,之前看版大的鸞鳳玉錦非常美麗,但看淘佬無乜合眼緣,除非貴到飛起那些,等機 ...

係啊,再靚嘢一個品種買一顆就可以啦,(生石花另計)好似北齊買咁多有D失控。
回復

chuyat10 發表於 2020-4-26 12:36:06 來自手機 |顯示全部樓層
今日應該有新生石盆景睇了呱,好期望。
回復

taxitang 發表於 2020-4-26 12:44:12 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-4-26 12:36
今日應該有新生石盆景睇了呱,好期望。

還未收到通知,應該差不多,還欠三粒綠光陽,白瓷盆和金剛沙
回復