投選你最喜歡的多肉植物!(暫共32人投票)

作者: MasterTT 發表于 2020-4-1 20:18:23
4865 91
小雷子 發表於 2020-4-2 12:05:50 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-2 11:48
景天科我都中意的, 可惜屋企暫時唔多適合種, 每次種都好易呱, 都係種仙人掌比較合適, 貪佢生長慢,  ...

點解咁多人鐘意仙人掌,我見到刺刺就怕怕!我以前種過,比AV更易C,而且一唔小心又刺到手!
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-2 12:46:22 來自手機 |顯示全部樓層

[quote]小雷子 發表於 2020-4-2 12:05
點解咁多人鐘意仙人掌,我見到刺刺就怕怕!我以前種過,比AV更易C,而且一唔小心又刺到手!

仙人掌唔多使理佢的, 只要你用 d 粗粒植料, 就算唔淋水1~2 個月都唔會死嫁。

編輯這段回覆就可以  發表於 2020-4-2 16:34
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-2 12:49:18 |顯示全部樓層

[quote]小雷子 發表於 2020-4-2 12:05

仙人掌唔多使理佢的, 只要你用 d 粗粒植料, 就算唔淋水1~2
都唔會死嫁。 我又唔知點解又好中意睇佢d 刺喎, 雖然我都成日刺到手

以前我有段時間, 好中意種迷岩, 不過後來佢生得好快, 覺得成日要打理, 唔多適合我呢 d 懶人, 最終 give up 左了。
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-2 12:50:38 |顯示全部樓層
嘩~ 點解我 reply 完變直行嘅
回復

小雷子 發表於 2020-4-2 12:51:43 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-2 12:50

幾得意呀!睇到文字唔洗理!
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-2 12:52:02 |顯示全部樓層
回小雷子:

仙人掌唔多使理佢的, 只要你用 d 粗粒植料, 就算唔淋水1~2
都唔會死嫁。 我又唔知點解又好中意睇佢d 刺喎, 雖然我都成日刺到手

以前我有段時間, 好中意種迷岩, 不過後來佢生得好快, 覺得成日要打理, 唔多適合我呢 d 懶人, 最終 give up 左了。
回復

小雷子 發表於 2020-4-2 13:08:49 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-2 12:52
回小雷子:

每個人唔同階段都有唔同喜好!呢啲咪叫<花心>囉,<我話緊自己>
呢個館有好多唔同嘅毒物,要好有忍耐力先可以把持得住!
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-2 14:07:56 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-4-2 13:08
每個人唔同階段都有唔同喜好!呢啲咪叫囉,
呢個館有好多唔同嘅毒物,要好有忍耐力 ...

哈哈, 人毒你, 你毒返人就可以解毒嫁喇

不過話時話, 唔種過, 又確實唔知岩唔岩種的,唔種過又唔會死心啫,  所以我又唔覺得係花心喎
回復

小雷子 發表於 2020-4-2 14:11:50 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-2 14:07
哈哈, 人毒你, 你毒返人就可以解毒嫁喇  

不過話時話, 唔種過, 又確實唔知岩唔岩種的 ...

咁又係,環境做主導,我家唔夠光,多肉仙人掌種唔到!
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-2 14:16:32 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-4-2 14:11
咁又係,環境做主導,我家唔夠光,多肉仙人掌種唔到!

我家都唔夠光, 全部仙人掌主要係照燈大的
回復

MasterTT 發表於 2020-4-2 14:30:28 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-2 11:48
景天科我都中意的, 可惜屋企暫時唔多適合種, 每次種都好易呱, 都係種仙人掌比較合適, 貪佢生長慢,  ...

景天照燈一定唔夠!
回復

yunge0 發表於 2020-4-2 16:15:02 來自手機 |顯示全部樓層

論形態,花形和花色的變化,番杏科最為豐富。它們為適應不同環境而演化成形態千奇百怪,有活化石之稱。我第一次遇見石生花就被它千奇百怪外形嚇倒,還以為是開玩笑。可惜香港氣候難養。
回復

taxitang 發表於 2020-4-2 16:33:21 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-2 12:50

師姐可以去編輯,然後刪除表憤符號的代碼,那就可以
回復

psyche 發表於 2020-4-2 17:02:47 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-2 11:11
喜歡就要實行,正常嗜好,精神寄托,管理植物的時候,可以忘掉所有思想上混雜,完成後,頭腦自然清晰,等 ...

經你這一說我就記得了,換盆的時候內心的確很靜,因為要專心一致,原來種花那麼健康。還好我目前心有所屬,你的極品暫時毒害不到我。但我希望各位平日會盡量找機會向身邊人播毒,引領眾人欣賞大自然的神奇美麗。
回復

taxitang 發表於 2020-4-2 19:07:25 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-4-2 17:02
經你這一說我就記得了,換盆的時候內心的確很靜,因為要專心一致,原來種花那麼健康。還好我目前心有所屬 ...

養花先養心,玩花不是被花玩,一切也是隨緣,還是開心為首要,傳開正能量,自然多人玩,所以栽種能歷久不衰,帶來歡樂,。
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-2 23:40:24 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-2 16:33
師姐可以去編輯,然後刪除表憤符號的代碼,那就可以

太神奇了, 已攪掂了,謝謝師兄
回復

taxitang 發表於 2020-4-3 07:50:28 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-4-2 16:15
論形態,花形和花色的變化,番杏科最為豐富。它們為適應不同環境而演化成形態千奇百怪,有活化石之稱。我第 ...

看來大大對生石花有養殖經驗,可否分享經驗?生石花與香港氣候有何衝突不協調?謝謝!
回復

yunge0 發表於 2020-4-3 11:35:15 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-3 07:50
看來大大對生石花有養殖經驗,可否分享經驗?生石花與香港氣候有何衝突不協調?謝謝! ...

只是試種過一轉,一星期腰一次水,泥不能全亁又不能過濕。有日天氣轉高溫悶熱,它們便相繼萎縮消失。可愛的小屁屁話走就走,令人傷心。
回復

taxitang 發表於 2020-4-3 12:52:20 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-4-3 11:35
只是試種過一轉,一星期腰一次水,泥不能全亁又不能過濕。有日天氣轉高溫悶熱,它們便相繼萎縮消失。可愛 ...

啊!明白,忌水也忌悶熱是重點,謝謝分享經驗。剛剛看了篇短文,生石花也有穩植難度,我選的紫勳系原來就是適合新手栽種,大大如想再嘗試,不妨考慮紫勳,亮麗而美麗售價也大眾化。
回復

MasterTT 發表於 2020-4-3 13:03:49 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-3 12:52
啊!明白,忌水也忌悶熱是重點,謝謝分享經驗。剛剛看了篇短文,生石花也有穩植難度,我選的紫勳系原來就 ...

我都種過紫勳,可惜C哂!
回復