投選你最喜歡的多肉植物!(暫共32人投票)

作者: MasterTT 发表于 2020-4-1 20:18:23
4834 91
taxitang 發表於 2020-4-3 13:35:53 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-3 13:03
我都種過紫勳,可惜C哂!

嚇!不是如文章所說較易養?那就不能掉了輕心,慎之!謝謝!
MasterTT 發表於 2020-4-3 13:40:54 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-3 13:35
嚇!不是如文章所說較易養?那就不能掉了輕心,慎之!謝謝!

唉...就算話係易種的品種都唔會易得好多!
我種過兩棵唔同顏色嘅紫勳(3cm)
一棵皺C,一棵爛C!唸起都心痛!
taxitang 發表於 2020-4-3 15:29:05 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-3 13:40
一棵皺C,一棵爛C!唸起都心 ...

嘩!3cm已經很大了,我買的大多也是1cm多少少,認真難服侍,等我又挑戰吓先。已發貨了,等收件。
MasterTT 發表於 2020-4-3 15:35:51 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-3 15:29
嘩!3cm已經很大了,我買的大多也是1cm多少少,認真難服侍,等我又挑戰吓先。已發貨了,等收件。 ...

現在仲未有人投番杏科!
師兄,我有個番杏科植物想介紹,超好養!名叫‘鹿角海棠’! 6FA537CB-A968-4EC4-B746-887F9E169F80.jpeg 1FE07239-6713-4756-9D00-C9D2F1E8AA75.jpeg 9F614C5B-51D3-45CD-AC69-08FD577799FB.jpeg
我這棵徒長,相信如果光照充足會好靚!
taxitang 發表於 2020-4-3 16:21:58 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-3 15:35
現在仲未有人投番杏科!
師兄,我有個番杏科植物想介紹,超好養!名叫‘鹿角海棠’!
我這 ...

哈!孖T兄,你還未知我性格,我看戲,喜歡笑片,衣服要鮮色,養蘭花,全都是燦爛、花多、色艷,十二卷要養錦,斑錦色變幻,仙人球要兜錦,生石花、也要通透艷麗,賞心悅目,望見人也精神一點,純個人喜好,純綠色植物唔合我心意。
yunge0 發表於 2020-4-3 16:23:24 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-3 13:40
一棵皺C,一棵爛C!唸起都心 ...

我非常理解你的心情。
MasterTT 發表於 2020-4-3 16:25:56 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-3 16:21
哈!孖T兄,你還未知我性格,我看戲,喜歡笑片,衣服要鮮色,養蘭花,全都是燦爛、花多、色艷,十二卷要 ...

哈哈!原來係咁!怪唔之得你咁鐘意十二卷錦呢!
我就好鐘意綠色植物,望住佢哋好舒服,對眼晴亦好健康!
有時出下街,望下街邊的植物,心情都會靚d!
MasterTT 發表於 2020-4-3 16:29:07 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-4-3 16:23
我非常理解你的心情。

第一次係咁短時間死咁多植物咋!
仲有小部分迷你pp,都俾我養死咗!
yunge0 發表於 2020-4-3 16:39:49 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-3 12:52
啊!明白,忌水也忌悶熱是重點,謝謝分享經驗。剛剛看了篇短文,生石花也有穩植難度,我選的紫勳系原來就 ...

謝謝推薦。
我覺醒種植它們都是需要經驗, 耐性和無限愛心。跟足配方種也未必可以成功。重點是它們需主人要高度掌握土濕和氣候變化情況, 憑經驗調較有利它們成長。
不過, 並非所有番杏科難種。改種其他無咁特別的番杏科會輕鬆些, 我今早發現我的花蔓草(日中花)有動靜了。
https://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=423882&extra=page%3D1&page=1&mobile=2
taxitang 發表於 2020-4-3 16:43:06 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-3 16:25
哈哈!原來係咁!怪唔之得你咁鐘意十二卷錦呢!
我就好鐘意綠色植物,望住佢哋好舒服,對眼晴亦好健康!
有 ...

咁係自己栽種咁又唔同,最喜歡雨後山上樹木的青綠,洗滌後,一塵不染,清新感覺,舒暢。

就係哩種感覺!  發表於 2020-4-3 16:52
taxitang 發表於 2020-4-3 16:46:32 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-4-3 16:39
謝謝推薦。
我覺醒種植它們都是需要經驗, 耐性和無限愛心。跟足配方種也未必可以成功。重點是它們需主人 ...

花蔓草
小巧艷紅,幾好看。
yunge0 發表於 2020-4-3 18:31:43 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-3 16:46
花蔓草
小巧艷紅,幾好看。

花蔓草是可吃的,但我不捨得食吃。網上見還有許多花色,我得此色。
MasterTT 發表於 2020-4-3 18:44:45 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-4-3 18:31
花蔓草是可吃的,但我不捨得食吃。網上見還有許多花色,我得此色。

見到啦,生得好荿盛,大大犀利!
taxitang 發表於 2020-4-3 18:46:42 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-4-3 18:31

剛看國內購物平台,也只找到紅色的,其餘顏色未有發現,會否是外國品種?
yunge0 發表於 2020-4-3 20:21:53 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-3 18:44
見到啦,生得好荿盛,大大犀利!

我細細盤,網上見台灣人種好大盤。
yunge0 發表於 2020-4-3 20:23:04 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-3 18:46
剛看國內購物平台,也只找到紅色的,其餘顏色未有發現,會否是外國品種? ...

來自台灣網頁,色彩繽紛,好靚。
czo4ODoiQ3ZKdGpVVHFXT205YXI3dlRabGI1TmtxY2xRZXI1aWc5VWdSaFdLWCtTTitWeVVqVHNGOEN3.jpg
http://photo.pchome.com.tw/huangshuzhen0407/139562812037
taxitang 發表於 2020-4-3 20:34:03 |顯示全部樓層
兩隻螺仔更吸引,純天然,無殺虫藥。
係喎,有橙有粉紅,放在一起確是更美。
GW1225 發表於 2020-4-3 22:06:13 |顯示全部樓層
最先係因為D蓮花狀既景天? 而入坑
之後見到仙人掌又覺得好得意,
見一類, 愛一種
遲早出事
psyche 發表於 2020-4-3 22:08:49 來自手機 |顯示全部樓層
我可能未夠資格投票,因在多肉路上資歷尚淺,而實在我的肉也不多。唯獨我覺得自己和蘿藦科比較有緣,她們有種迫人的邪氣能帶來窒息感,不是一般植物有的本事,而我又真的種過一種叫波斯地氈的蘿藦,雖然最後冇開花,但好歹叫曾經花時間研究過,所以我投蘿藦一票。

謝謝投票! 我一路都想種蘿藦科多肉,可惜搵唔到!  發表於 2020-4-3 23:10
MasterTT 發表於 2020-4-3 23:13:22 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-3 22:06
最先係因為D蓮花狀既景天? 而入坑
之後見到仙人掌又覺得好得意,
見一類, 愛一種

仙人掌梗係得意啦,尤其係啲bb,細細粒會長耳朵,好有趣!
種下啦,好粗生,新鮮採摘成活率應該有九成以上!