返回列表 發新帖

求大大指教

作者: dragonkinght 發表于 2020-1-8 01:15:26
3650 47
MasterTT 發表於 2020-2-13 19:03:24 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-2-13 13:31
生根了,但我得尖咀果d澆水樽,比多幾滴水會唔會死?(有一塊生根乾左我都唔知……)

10號我比左25cc水佢 ...

其實你唔駛幾多cc幾多cc咁俾水佢一係不澆,澆則澆透。一次過淋到盆底出水啦,前提係泥土必順疏水透氣
回復

dragonkinght 發表於 2020-2-13 20:41:51 |顯示全部樓層
之前就是太多水,佢盆肉過濕先有黑腐,到而家都好似中有,我寧乾莫濕,你可能唔知個情況,未發病前,我用1包火山岩加2包鋪面石,其他都係泥炭,每一至兩星期淋水,結果就太濕出現黑腐(已停水兩星期泥全部濕)
回復

MasterTT 發表於 2020-2-13 21:14:35 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-2-13 20:41
之前就是太多水,佢盆肉過濕先有黑腐,到而家都好似中有,我寧乾莫濕,你可能唔知個情況,未發病前,我用1 ...

火山石加泥炭呢個配土方面冇問題,可能係淋水果段期間空氣唔流通(煱得制)引致黑腐。所以未必關泥土事喔。或者係高濕,遇到高溫(高溫高濕),就極易引起黑腐!
我有個風扇專吹肉肉,令空氣更暢通。你都可以參考下我
講返淋水方面,如果你淋水淋唔透,有啲根吸收到水分(沒有事),但有啲毛細根吸唔到水分,咁就會太亁而枯萎喔。所以我會建議淋透囉
回復

taxitang 發表於 2020-2-13 21:31:50 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-2-13 21:14
火山石加泥炭呢個配土方面冇問題,可能係淋水果段期間空氣唔流通(煱得制)引致黑腐。所以未必關泥土事喔 ...

我也覺得小風扇是好幫手。
回復

MasterTT 發表於 2020-2-13 22:07:39 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-2-13 21:31
我也覺得小風扇是好幫手。

係呀!夏天死少了好多多肉
回復

dragonkinght 發表於 2020-2-14 00:26:51 |顯示全部樓層

我這棵太怪了,明明玉樹夏天35度會半休眠,但佢就不停生長,冬天15度應該半休眠,佢就完全休眠
多肉本身耐旱和儲水強,根部唔應該長期有水,轉左3包河沙、2包火山岩、半包硅藻土、半包珍珠岩、3成泥炭土,起碼3至4日乾,入面唔會太濕
回復

dragonkinght 發表於 2020-3-15 12:39:26 |顯示全部樓層
我來報喜了,生長狀態十分好,距離對上一次淋透水係15日前,目前d葉有軟有硬,打算再等多五日再淋水

另外葉孵都有成果,見到有兩塊有生葉,多數都生左根,改用每日一次噴水四下,佢地無再過濕爛葉或者變葉乾
回復

MasterTT 發表於 2020-3-15 13:04:53 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-3-15 12:39
我來報喜了,生長狀態十分好,距離對上一次淋透水係15日前,目前d葉有軟有硬,打算再等多五日再淋水

另外 ...

恭喜樓主!
玉樹恢復得唔錯!可以施一肥谷肥啲葉!
回復