求大大指教

作者: dragonkinght 發表于 2020-1-8 01:15:26
3651 47
lamkaicheung 發表於 2020-1-11 23:29:17 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-1-11 13:46
人都發巔係列

琴晚十二點用筲箕篩d泥出黎,再人手分返鋪面石、火山岩、珍珠岩出黎,到五點鐘

樓主要做嘅都做晒,現在只有等,等棵玉樹慢慢康復,就好似一個病人要慢慢咁復原,唔可以太心急,要循序漸進,樓主揀咗幾個鐘頭石仔,瞓醒先再算,如果捱病咗,棵樹冇人照顧咪仲陰公!
回復

Forumdata 發表於 2020-1-12 15:44:41 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-1-11 13:46
人都發巔係列

琴晚十二點用筲箕篩d泥出黎,再人手分返鋪面石、火山岩、珍珠岩出黎,到五點鐘

顆粒其實不貴,下次不要浪費這些時間去分番類。

如果我的話,修根後,浸半小時多菌灵,再浸半小時生根粉。

玉樹葉厚似碧玉,泥土起初不要積太多水,太多水,植物會懶生根去抓水。反而多照陽光,一星期後再圍盆倒小小水
回復

dragonkinght 發表於 2020-1-14 12:04:34 |顯示全部樓層
隔左2日用左100ml水比佢,好似無再掉葉,但有幾塊葉中間收乾左水,應該係有病地方壞死再收水,我估係復原先兆,下次淋水再比多次藥應該無問題
回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-15 17:02:28 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-1-14 12:04
隔左2日用左100ml水比佢,好似無再掉葉,但有幾塊葉中間收乾左水,應該係有病地方壞死再收水,我估係復原先 ...

多肉植物中有自行修復能力,當受到傷害會自行調節, 減少消耗體內養分流失,現在樓主要耐心等待,靜心觀察玉樹的變化,每星期遞增100ml 為單位 ×2×3×4 水量,過了幾週可用手輕搖樹身有沒有鞏固跡象,頂頭有冇新葉芽長出,以上两點都是正明玉樹有好轉,這時刻我就要恭喜樓主成功挽救棵玉樹!
回復

dragonkinght 發表於 2020-2-3 12:33:43 |顯示全部樓層

有人見過葉子變葉同時有透光的情況嗎?

另外那些葉孵,化水就化水,變乾就變乾,剩下這麼小的但沒有生根,是甚麼原因?
這是最近的近照
回復

MasterTT 發表於 2020-2-3 17:12:23 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-2-3 12:33

另外那些葉孵,化水就化水,變乾就變乾,剩下這麼小的但沒有生根 ...

葉孵要俾多啲耐性的試吓噴少少水落去,潤下啲泥,但唔好太濕,稍微濕潤(潮土)就可以啦
回復

lamkaicheung 發表於 2020-2-3 23:46:31 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-2-3 12:33

另外那些葉孵,化水就化水,變乾就變乾,剩下這麼小的但沒有生根 ...

請問玉樹有冇氣息?
回復

dragonkinght 發表於 2020-2-3 23:59:40 |顯示全部樓層
無咩生過葉,全部葉都軟軟地,我都唔知點做好,我唔想再挖多次出黎,我怕佢真係缺水同營養死
回復

lamkaicheung 發表於 2020-2-4 10:50:07 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-2-3 23:59
無咩生過葉,全部葉都軟軟地,我都唔知點做好,我唔想再挖多次出黎,我怕佢真係缺水同營養死 ...

喺呢葉有冇再甩,如果冇就再等下㖭,始終係做過手術,等根長出有吸收水份能力,葉自然就堅挺起來!

回復

dragonkinght 發表於 2020-2-4 12:28:10 |顯示全部樓層

沒有甩但都有化水再收乾,不過好過之前,我只係淋過四次水,種回第三日、第五日、第十二日、第二十六日,之前就每三日用2-4滴肥(建議用量每二星期10滴)
回復

lamkaicheung 發表於 2020-2-4 14:20:06 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-2-4 12:28
沒有甩但都有化水再收乾,不過好過之前,我只係淋過四次水,種回第三日、第五日、第十二日、第二十六日,之 ...

樓主肥暫時停停先,因根部未原全康復落幾多都冇用,等玉樹回復狀態,然後慢慢加翻肥都未遲,小心駛得萬年船,唔怕一萬只怕萬一,怕剛出來啲根得幾條毛毛,怕肥過濃而受到傷害啫!
回復

dragonkinght 發表於 2020-2-5 13:15:05 |顯示全部樓層

我剛剛打算鬆開固定用木筷子,結果又連根把起,順勢睇下有無生根、爛根和泥會否濕,無咩生長過根(有一條白色好似氣根)、又無爛根、泥又唔濕,真接再重新種回去,我已經唔知點救佢,葉孵又未成功
回復

MasterTT 發表於 2020-2-5 14:11:55 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-2-5 13:15
我剛剛打算鬆開固定用木筷子,結果又連根把起,順勢睇下有無生根、爛根和泥會否濕,無咩生長 ...

請問你上次換盆有冇修根?

請睇睇#9  發表於 2020-2-5 15:29
回復

dragonkinght 發表於 2020-2-5 16:15:34 |顯示全部樓層
有啊,頭先固定唔好,又再反多次,今次直接用2枝木筷子直插盤底,頭先見佢有幾條白色新根
回復

lamkaicheung 發表於 2020-2-5 18:41:57 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-2-5 16:15
有啊,頭先固定唔好,又再反多次,今次直接用2枝木筷子直插盤底,頭先見佢有幾條白色新根
...

恭喜樓主發現玉樹出白根是好現象,两三星後再用手指輕輕試探樹身有沒有鞏固跡象,如果感覺上玉樹已紮根穩定下來,根已有吸水能力,這時就可以來一次大灌透,等她可以來一次飲飽喝醉!
幾小時或一天之後樓主就要做一位葉大夫把脈,就是用手輕輕捏捏葉片,有沒有堅挺即象,如果發現堅硬,就真的要恭喜樓主,從鬼門關救回玉樹啦!

回復

dragonkinght 發表於 2020-2-5 21:52:14 |顯示全部樓層
兩至三星期有鞏固先淋得水?情況其實唔係太好,有兩塊葉好似化水想乾枯,我應唔應該切枝?
好後悔未葉孵之前d葉硬好多同多葉比佢枯,但而家再枯葉怕就會真係無葉比佢枯
回復

lamkaicheung 發表於 2020-2-6 00:41:03 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-2-5 21:52
兩至三星期有鞏固先淋得水?情況其實唔係太好,有兩塊葉好似化水想乾枯,我應唔應該切枝?
好後悔未葉孵之 ...

反起再種回影響不大,照樣每星期淋一次水,因已出根,根部有一定的吸水能力,所以提議二至三星期開始試探輕搖樹身,只是用作判斷玉樹的抓根能力去到那種情況,只要感覺上是稍為穩固,就可以放胆去淋透整盆!
另外樓主真的想做一個備份工作,是可以同時進行剪枝扦插的,放胆去嘗試!
如果失敗,我來做你的後盾支援!
回復

dragonkinght 發表於 2020-2-6 01:08:10 |顯示全部樓層
睇生長速應該要等到半年後先有能力自行固定,之前淋水同化水反應,應該可以等2個星期淋水,就好似佢之前飲太多,強制飲水會嘔,可能要渴下佢就會好
回復

lamkaicheung 發表於 2020-2-6 09:28:46 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-2-6 01:08
睇生長速應該要等到半年後先有能力自行固定,之前淋水同化水反應,應該可以等2個星期淋水,就好似佢之前飲 ...

環境因素也是影響種植出入,只要樓主能判斷出玉樹的喝水情況,再制定自己灌水模式,定能對玉樹有很大幫助!
回復

dragonkinght 發表於 2020-2-13 13:31:52 |顯示全部樓層

生根了,但我得尖咀果d澆水樽,比多幾滴水會唔會死?(有一塊生根乾左我都唔知……)

10號我比左25cc水佢,佢又硬反,好似無再化水爛葉,但而家佢下面果d葉都係有小小軟,我應唔應該等佢10日再比40cc水佢?
回復