求大大指教

作者: dragonkinght 發表于 2020-1-8 01:15:26
3648 47

請問這植物的名字是?洗根有中藥味是正常嗎?應否剪了太長的根嗎?

因為泥土過濕(二星期都未乾)出現黑斑病或炭疽病(不停掉葉後化水腐爛),今天我用了內吸性殺菌劑泡了十多分鐘,是否陰乾兩天,消毒盤再原先那些曬乾的泥再種植?

請問原配土(泥炭土(排子:靚土)、2包鋪面石、1包火山岩)加上1包河沙(石粒)和1包硅藻土,這樣能降低保水性和提升透氣嗎?

這個盤的大小是否太大?下面有7個排水孔是否太小?
lamkaicheung 發表於 2020-1-8 16:55:23 來自手機 |顯示全部樓層
樓主你呢棵應該玉樹,只要等到葉起皺摺軟軟哋就可以大灌水濕透整盆,散光位置也能生長,是較容易照顧的!
至於洗根時有藥材味我就唔多清楚,如果發現根有問題,可以剪晒佢走,等風乾再從插,好快就長翻晒新根!
回復

dragonkinght 發表於 2020-1-8 21:50:31 |顯示全部樓層
感謝大大指教,我見佢生命力咁好,所以先無放棄佢,但黑斑病或炭疽病(不停掉葉後化水腐爛)我處理是否正確?我最怕佢係冬天休眠,空氣潮濕,又黑斑病或炭疽病,同時動土,會唔會因為咁而支撐唔到?

另外葉孵機率係唔係好低?
回復

MasterTT 發表於 2020-1-8 21:52:47 來自手機 |顯示全部樓層
個名應該係黃金花月或玉樹
盆唔算太大,驚爛可以加顆粒成份
回復

MasterTT 發表於 2020-1-8 21:55:59 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-1-8 21:50
感謝大大指教,我見佢生命力咁好,所以先無放棄佢,但黑斑病或炭疽病(不停掉葉後化水腐爛)我處理是否正確 ...

葉插率很高,和景天差不多
回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-9 12:56:48 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-1-8 21:50
感謝大大指教,我見佢生命力咁好,所以先無放棄佢,但黑斑病或炭疽病(不停掉葉後化水腐爛)我處理是否正確 ...

先來講講你棵玉樹甩葉情況,如果是樹身下位甩葉不需太擔心, 是新陳代謝一種,甩掉來的葉有時會化水或乾枯死亡,但甩出的葉我也有成活孵出幼苗的個案,樓上孖T前輩有講到葉孵率也很高!
圖照是我今早所拍的,是上個月自然甩脫後,放在陰涼處不用理會,自自然然就長出根苗!
至於黑班病及炭疽病,我就唔多太清楚,不過樓主已進行咗殺菌消毒,對棵玉樹都有一定的幫助!
我的玉樹在冬天就看不出有休眠跡象,還不斷生長出側牙長新葉,甩葉節位也同時冒出新牙,所以樓主也不要太擔心嘅!
我也想講一下自己取用植料是沙60%泥20%炭20%溝成來種,因為用的是大盆,經濟著想,所以取比普通植料,但也見過有人用純正泥土及種地一樣生長非常之良好!
現在樓主取用啲較為梳水植物,對玉樹絕對沒有問題 ,只要時刻留意一下葉片,用手指輕微觸碰葉的軟硬度,再制定自己嘅灌水時間表,好快種倒鬼火咁靚㗎喇!
在園藝館我非常認同這位師兄的講法, 別人的經驗是別人, 自己的經驗才是自己, 樓主慢慢參詳種植樂趣!
好啦!講到呢倒,我都唔太多口水啦!
回復

dragonkinght 發表於 2020-1-9 15:42:39 |顯示全部樓層
因為那棵掉葉情況係2星期掉十幾塊,而且係先有爛邊或中間黑班再掉葉,同時一挖出來發現泥土濕ge程度係同剛剛淋完水一樣……
回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-9 18:15:38 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-1-9 15:42
因為那棵掉葉情況係2星期掉十幾塊,而且係先有爛邊或中間黑班再掉葉,同時一挖出來發現泥土濕ge程度係同剛 ...

嘩……嗰情況原來已經去到咁嚴重啦!
樓主不用急,慢慢細心一些再診斷一下根莖位置有冇黑腐,如果發現就要切除有根莖位置,切割好再細心檢查中有冇瘀黑,有的話要再切上一些!
樓主不要氣餒,實有辦法去救治,因為照片上來看棵玉樹都幾壯健,唔洗擔心佢好命硬,如果成功救活,佢可以長命過我!

回復

dragonkinght 發表於 2020-1-9 21:03:21 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-1-9 18:15
嘩……嗰情況原來已經去到咁嚴重啦!
樓主不用急,慢慢細心一 ...

謝謝你的關心,但你知唔知花園街邊到有殺菌劑買?我啊媽琴日買左枝殺蟲劑返黎……父母又唔想我自己去買,所以想一問會否知道?
另外附上一張琴晚剪完的相
回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-9 22:01:04 來自手機 |顯示全部樓層
照片上根莖部分都很健全沒有發黑喎,建議根可以再修剪短一些或剪走晒,因鬚根睇嚟已乾枯,再等它從新長根會較好!
花園街我都唔熟悉,看看有沒有花友講你聽在那裡買殺菌劑!
回復

dragonkinght 發表於 2020-1-10 11:56:08 |顯示全部樓層
乾枯有機會係我放係窗台曬兩日,冬天陽光唔係太強,根還有紅色應該未乾枯,本身有老根發黑,但比我剪左,我記得係十個月前d主根,我在想,泥未乾,我應唔應該再泡一次根等泥乾透兩日先種返去
回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-10 12:46:12 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-1-10 11:56
乾枯有機會係我放係窗台曬兩日,冬天陽光唔係太強,根還有紅色應該未乾枯,本身有老根發黑,但比我剪左,我 ...

根唔需要再浸或泡,等泥乾到8至9成就種去,記住唔好太急淋水,睇翻先前所講來做就可以,俗語有句話, 淡淡定有錢淨!
樓主俾啲信心自己同我!加油努力!

回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-10 12:58:43 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-1-10 12:46
根唔需要再浸或泡,等泥乾到8至9成就種去,記住唔好太急淋水,睇翻先前所講來做就可以,俗語有句話, 淡 ...

樓主俾支强心針你睇下!
由葉孵苗種到而家二年幾差不多三年,噚日朝才拍攝的,雖然我成日吹水,但認真起上嚟都好認真㗎!
回復

dragonkinght 發表於 2020-1-10 15:50:08 |顯示全部樓層
嘩!同我果盤差唔多年幾,但大咁多,我果棵比較向上發展、d葉無咁長同比較圓
回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-10 17:43:01 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-1-10 15:50
嘩!同我果盤差唔多年幾,但大咁多,我果棵比較向上發展、d葉無咁長同比較圓 ...

係上年未換盆是玩控養,一直唔俾佢大,一個月唔俾水佢飲都冇問題,之後又不斷曬日光浴,令到葉厚肥壯葉底出現紅紅紫紫,葉邊也變紅雲綑邊幾靚㗎!
之後在園藝館見到位師兄種到好大盆,有人咁高,還爆晒花嗰隻超靚,所以我咪的起心肝要種到佢開花,先換大盆俾佢,轉咗盆唔夠一年就變成咁大啦,估計再養多一排應該好快就有花睇!
樓主棵玉樹種翻生,唔想佢咁高,耐不耐修剪一下頂頭部分,等佢爆多啲側芽就變成嗰波咁,可以試下玩控養,做法只係限制給水,阻止長大!
回復

little_stone 發表於 2020-1-10 17:56:31 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-1-9 21:03
謝謝你的關心,但你知唔知花園街邊到有殺菌劑買?我啊媽琴日買左枝殺蟲劑返黎……父母又唔想我自己去買, ...

可以試下噴藥用酒精呀~
萬用殺菌劑
回復

yunge0 發表於 2020-1-11 00:11:37 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-1-10 12:58
樓主俾支强心針你睇下!

由葉孵苗種到而家二年幾差不多三年,噚日朝才拍攝的,雖然我成日吹水{:emoji_022 ...

種得好好! 令人鼓舞!

一起努力加油(∩▽∩)  發表於 2020-1-11 07:52
回復

powergun 發表於 2020-1-11 08:28:05 |顯示全部樓層
樓主的種植環境是室內還是室外? 幾多日淋一次水? 如果室內, 可以一兩星期至淋一次水的, 室外如果是全日都可曬的話, 一日淋兩次都唔多, 要睇返情況, 植物有藥味, 唔通好似電視劇咁, 有人將飲剩的藥倒入花盆?  
回復

dragonkinght 發表於 2020-1-11 13:46:23 |顯示全部樓層

人都發巔係列

琴晚十二點用筲箕篩d泥出黎,再人手分返鋪面石、火山岩、珍珠岩出黎,到五點鐘

將分出黎火山岩、珍珠岩(一包)再加兩包河沙、一包火山岩、小量硅藻土、小量珍珠岩、1半杯泥炭土搞均、下面加張沙布
因為根剪太短又唔想太深,結果打算放到原位唔跌就算,結果今朝就睡低左

之後再種返佢,但又再秩,結果要用筷子夾住佢
因為掉得三塊葉,最後就暴力修葉做葉插,家人又要堅持要分棵,就剪了下面的分枝

但下面的主杆出現黑腐和上面頂點的葉都有點爛
我感覺佢應該過唔到夏天
回復

dragonkinght 發表於 2020-1-11 16:53:36 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2020-1-11 08:28
樓主的種植環境是室內還是室外? 幾多日淋一次水? 如果室內, 可以一兩星期至淋一次水的, 室外如果是全日都可 ...

室內,一至兩星期一次,唔會有人倒藥湯……
回復

123下一頁