誤打誤撞之水種開花?? (成功開花喇~~ ^^)

作者: catina 發表于 2011-6-27 13:47:32
3161 19

講真, 我的紫羅蘭真係唔知佢係咩品種同咩名 (可能根本唔算係紫羅蘭tim)... 因為佢地都係我的好同事們轉贈比我呢個連仙人掌都種得死的人手上 (唔通佢地唔擔心咩??)...

講返呢盆... 之前就係可能比水太多, 所以d葉 dum 晒, 逼不得已, 係上次開晒花後就一刀切, 原先打算浸返出根再落盆, 點知...

真係人算不如天算... 算得上係因禍得福... 而家要等佢開晒花之後至可以落盆喇...
Picture 240a.jpg
Picture 240a.jpg
大紫花 發表於 2011-6-27 14:04:11 |顯示全部樓層
想問係唔係先剪哂啲根後再放落水浸到出根?是可以這樣的嗎?是不是天氣太熱 , 咁做好過放落泥等出根 , 請指點?
回復

catina 發表於 2011-6-27 14:14:04 |顯示全部樓層
大紫花 發表於 2011-6-27 14:04
想問係唔係先剪哂啲根後再放落水浸到出根?是可以這樣的嗎?是不是天氣太熱 , 咁做好過放落泥等出根 , 請指點 ...

您好丫~

指點我唔敢講, 因為我真係岩岩至開始學點種花...

不過, 呢盆係同事在旁教我既... 佢教我只係將露出泥面的部份齊口 cut 出黎, 係泥入面的唔要...

因為有好多葉 dum 左, 所以就將 dum 的葉剪晒出黎 (當時差唔多比我剪晒d葉咁制 ), 再放入水, 放係公司有陽光晒到的地方...

大約2個星期左右, 就出根lu...

講真, 我覺得我係誤打誤撞的, 因為浸水期間冇加肥, 所以佢的花蕾明顯比落泥時細左好多...

希望可以幫到您啦~
回復

大紫花 發表於 2011-6-27 14:21:59 |顯示全部樓層
catina 發表於 2011-6-27 14:14
您好丫~

指點我唔敢講, 因為我真係岩岩至開始學點種花...

好多謝您詳細的介紹 , 因為我都係初開始學種花 , 都係好多嘢唔明架 . 因為我屋企有棵快c了, 想轉水種呀!
回復

catina 發表於 2011-6-27 14:29:20 |顯示全部樓層
大紫花 發表於 2011-6-27 14:21
好多謝您詳細的介紹 , 因為我都係初開始學種花 , 都係好多嘢唔明架 . 因為我屋企有棵快c了, 想轉水種呀!  ...

您太客氣喇~
希望您都可以救返心愛的植物啦~
我地一齊加油啦~
回復

eve3313 發表於 2011-6-27 14:58:17 |顯示全部樓層
唔.... 我都想將d就死AV轉做水種, 不過會加珠石去試種!  我看了你以上 EXAMPLE, 找個星期天做下實驗先!  
回復

lok_1980 發表於 2011-6-27 16:30:39 |顯示全部樓層
我的水種AV還未開到花.........
回復

sohugosh 發表於 2011-6-27 19:32:40 |顯示全部樓層
水培啊,厉害了
回復

catina 發表於 2011-6-27 20:05:53 來自手機 |顯示全部樓層
eve3313 發表於 2011-6-27 14:58
唔.... 我都想將d就死AV轉做水種, 不過會加珠石去試種!  我看了你以上 EXAMPLE, 找個星期天做下實驗先!   ...

我純粹誤打誤撞咋,未必係好例子,不過都祝您成功!^^
回復

catina 發表於 2011-6-27 20:07:15 來自手機 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2011-6-27 16:30
我的水種AV還未開到花.........

我都唔知佢開唔開到架,花蕾就已結,希望成功啦
回復

catina 發表於 2011-6-27 20:08:37 來自手機 |顯示全部樓層
sohugosh 發表於 2011-6-27 19:32
水培啊,厉害了

多謝讚賞,我都係誤打誤撞咋,希望成功啦
回復

catina 發表於 2011-7-4 08:35:09 |顯示全部樓層
開花喇~~

經過3日假期, 今朝一返到公司, 就見到...

哇哇哇~ 開花喇, 佢真係開左花喇~

好開心丫~~
Picture 269a.jpg
回復

sam261 發表於 2011-7-4 08:56:40 |顯示全部樓層
Good~~

Thank you very much~ ^^  發表於 2011-7-4 10:57
回復

土豆貓 發表於 2011-7-4 09:37:50 |顯示全部樓層
Horray.......congratulations...等我又試下先, 因為我係公司種濕度吳夠中心d葉成日都向內彎呀....

Thank you very much~ ^^ 希望您都可以成功啦~  發表於 2011-7-4 10:58
回復

ahhung68 發表於 2011-7-4 20:59:45 |顯示全部樓層
vvb~ very very beautiful

Thank you very much~ ^^  發表於 2011-7-5 08:16
回復

ben_pang 發表於 2011-7-5 09:36:03 |顯示全部樓層
呢盆應該係鍾形花,單瓣,花半開合,剛巧昨天我都有棵開

回復

catina 發表於 2011-7-5 10:05:46 |顯示全部樓層
ben_pang 發表於 2011-7-5 09:36
呢盆應該係鍾形花,單瓣,花半開合,剛巧昨天我都有棵開

HAHA~ 我岩岩都見到您另外個post 丫... 可惜, 雖然似, 但我呢盆同您o個盆唔同品種呢...
回復

lok_1980 發表於 2011-7-7 11:37:59 |顯示全部樓層
我果棵的葉同你的好似,可能係同一品種,見到你棵開到,我都要努力打理下。

Thank you~~ ^^ 大家一齊努力啦~~  發表於 2011-7-7 14:57
回復

大紫花 發表於 2011-7-7 13:54:51 |顯示全部樓層
恭喜您 , 開咗個好漂亮的花呀!

但係之前我原本想改水種的一棵 , 因京為實在太弱 , 已經 C 咗喇

Thank you~~ ^^ 下? 真的?? 好可惜喔~  發表於 2011-7-7 14:56
回復

catina 發表於 2011-7-8 14:15:30 |顯示全部樓層
又係時候匯報一下佢的開花進展...

嗯, 冇錯, d花的確唔及落泥開得咁大...

不過, 以佢而家開緊花的情況, 點都要等埋呢轉花期至可以有所動作喇
Picture 275.jpg
Picture 276a.jpg
回復