(分享) 我的水種植物

作者: catina 發表于 2011-6-29 08:56:13
13831 25
我係一個唔識種野的人, n年前, 朋友送我一棵仙人掌, 結果都比我種死左...

係, 冇錯, 唔係作大, 係真事, 因為我一d都唔識點種野...

不過, 自從黎左而家個位度做野之後... 大穫喇... 身邊d同事個個都係種野高手...

加上我個位係條走廊的盡頭, 同事話, 放d小植物係檯面擋擋會好少少...

鑑於我係一個完全的種野白痴... 同事們於是推介水種植物比我... 有咩好?  易照顧囉, 見到佢乾塘, 加水就ok嘛...

哈哈... 同事們真夠了解我...

Picture 262a.jpg
lok_1980 發表於 2011-6-29 09:36:14 |顯示全部樓層
你的金童子生得好高,可能唔係太夠光。
黃金葛真的好易種
你果塊葉係唔係叫一葉蓮?係的話唔可以咁種的。
http://blog.roodo.com/ato543/archives/6635797.html
回復

catina 發表於 2011-6-29 09:55:55 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2011-6-29 09:36
你的金童子生得好高,可能唔係太夠光。
黃金葛真的好易種
你果塊葉係唔係叫一葉蓮?係的話唔可以咁種的。

^^... 原來... 佢叫金童子丫... 多謝您話我知佢叫咩名丫...
同事將佢轉贈比我時, 已經係咁高架喇...佢而家個位置上面, 正正有兩支光管照住... 係咪都係唔夠光呢??

果塊葉係CitysupXX買架, 個包裝寫話係 "Mother Leaf", 個職員教我話, 就咁浸落水, 塊葉的邊邊位, 就會生 bb 葉出黎...
佢地仲教我話, 生得咁上下, 可以直接剪出黎, 落泥種或就咁繼續水種wow...
Picture 236a.jpg
回復

lok_1980 發表於 2011-6-29 10:34:04 |顯示全部樓層
金童子我都有幾棵,唔知點解係好易變長的。但短短地靚d。你果d一開始就咁長就無法了。
Mother Leaf我未種過唔知,但有點似個網頁講果種,所以比你參考下。
回復

catina 發表於 2011-6-29 11:29:13 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2011-6-29 10:34
金童子我都有幾棵,唔知點解係好易變長的。但短短地靚d。你果d一開始就咁長就無法了。
Mother Leaf我未種過 ...

係丫, 佢一開始就咁長架喇... 頭先問過同事, 佢話如果我嫌太高, 可以又玩一刀切, cut 短 d 再浸過wow...
hehe~ 等我得閒又試下先...

Mother Leaf 個包裝寫話係由泰國入口架, 浸水後兩三日就開始出芽, 每個星期換一次水, 我呢d白痴都覺得ok易同得意,
我仲每次換左水之後, 加多幾滴觀葉植物的液體肥 tim...
回復

lok_1980 發表於 2011-6-29 12:10:39 |顯示全部樓層
好呀,希望你種到花出來,到時等我又試下先。
回復

juneyes 發表於 2011-6-29 12:20:15 |顯示全部樓層
水棵小發財樹夠擋
回復

juneyes 發表於 2011-6-29 12:43:20 |顯示全部樓層
樓上的發財好看,發了很多財啦

有新水根了?有就讓木底離開水面好,久浸爛底。
回復

catina 發表於 2011-6-29 13:23:58 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2011-6-29 12:10
好呀,希望你種到花出來,到時等我又試下先。

Mother Leaf 得葉, 唔會有花架~~

我之前係銅鑼灣CITYSUPXX都見到,好想買!但係最後冇買~ 之後再落去已經冇晒LU~~~~勁後悔~~ 而家你果塊種成點呀?  發表於 2011-8-9 13:10
回復

catina 發表於 2011-6-29 13:26:08 |顯示全部樓層
男人三十 發表於 2011-6-29 12:31
睇下我嘅
發材樹同埋滴水觀音

哇... 好犀利丫... 不過, 我怕我會整死佢地wow...

我同事推介呢幾種比我, 都係貪佢夠粗生, 好難整得死佢地... XDDDDD
回復

lok_1980 發表於 2011-6-29 14:06:24 |顯示全部樓層
juneyes 發表於 2011-6-29 12:43
樓上的發財好看,發了很多財啦

有新水根了?有就讓木底離開水面好,久浸爛底。 ...

咦,發財樹的木要離水架?
咁我回家都要搞搞佢了。
回復

lok_1980 發表於 2011-6-29 14:07:28 |顯示全部樓層
男人三十 發表於 2011-6-29 12:31
睇下我嘅
發材樹同埋滴水觀音

你的發財樹d葉可以生得咁好的。
我果棵大部份都係望木好近就生,一大堆咁唔好睇。
回復

031504 發表於 2011-7-1 01:15:32 |顯示全部樓層
曾記何時我都種死過仙人掌,,,
原因係太多水

我都試過種死仙人掌....之後俾我D同事話我LOW B....  發表於 2011-8-9 13:10
回復

lok_1980 發表於 2011-7-1 09:36:51 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-7-1 01:15
原因係太多水

我都種死過仙人掌,但原因係太耐唔記得淋水..........
回復

catina 發表於 2011-7-1 14:39:41 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-7-1 01:15
原因係太多水

您又係因為太多水的原因?

我都係!當時同事以為我冇理佢,所以幫我加水
但我又唔知道同事的好心... 結果就...
回復

031504 發表於 2011-7-1 15:28:04 |顯示全部樓層
catina 發表於 2011-7-1 14:39
您又係因為太多水的原因?

我都係!當時同事以為我冇理佢,所以幫我加水

果時仲未識種野,,,(雖然哩加都唔係話好識=,.=
我以為仙人掌係沙漠生長無水飲好慘,,,所以就幫佢灌水,,最後爛左-.-
回復

031504 發表於 2011-7-1 15:38:47 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2011-7-1 09:36
我都種死過仙人掌,但原因係太耐唔記得淋水..........

但仙人掌好耐唔淋水都無野ge喎
你唔係過左成年先記得佢啊
回復

lok_1980 發表於 2011-7-1 21:38:15 |顯示全部樓層
又唔係,可能佢本身唔健康卦。
回復

catina 發表於 2011-7-2 00:34:36 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-7-1 15:28
果時仲未識種野,,,(雖然哩加都唔係話好識=,.=
我以為仙人掌係沙漠生長無水飲好慘,,,所以就幫佢灌水,,最後 ...

原來大家都試過類似情況,突然覺得... D仙人掌好可憐喔...
希望日後唔會再發生呢d情況啦~~~
回復

031504 發表於 2011-7-2 01:36:56 |顯示全部樓層
catina 發表於 2011-7-2 00:34
原來大家都試過類似情況,突然覺得... D仙人掌好可憐喔...
希望日後唔會再發生呢d情況啦~~~ ...

因為好多人都覺得仙人掌易種嘛
回復

12下一頁