我的水種紫羅蘭有事丫...

作者: catina 發表于 2011-8-26 08:29:08
6886 13
唔知大家仲記唔記得, 我有株轉左水種的紫羅蘭呢?

水種的紫羅蘭

水種的紫羅蘭

上次o個轉開的花, 而家仲有幾朵開緊, 本來好開心, 只不過...

近呢兩個星期, 發現佢d葉開始燶左同枯萎...

d葉開始燶左同枯萎

d葉開始燶左同枯萎

請問咁多位知唔知佢究竟有咩事呢?  我應該點做至可以救到佢呢?

請咁多位高手幫幫忙, 話我知應該點做丫, THX...

catina 發表於 2011-8-26 16:31:37 |顯示全部樓層
edward 發表於 2011-8-26 16:22
你可以拿開佢,原則係不要過份太光....(你把手放在av上面看看有沒有光的影)影不要太大,既是影不要太光,你明 ...

多謝您的建議, 我會即刻去做左先...

不過, 講返轉頭, 由轉左做水種開始, 我就只用清水, 冇落過肥喇...
回復

edward 發表於 2011-8-26 16:41:50 |顯示全部樓層
所以有機會營養不足,
不用客氣,如果仲有其他問題,可以多d上黎發問.....哈哈
回復

edward 發表於 2011-8-26 15:17:28 |顯示全部樓層
這個情況是天氣太熱所引起的....
你種av的地方是否沒有冷氣,如果是請放在陽光哂不到的地方.....
回復

catina 發表於 2011-8-26 16:01:59 |顯示全部樓層
edward 發表於 2011-8-26 15:17
這個情況是天氣太熱所引起的....
你種av的地方是否沒有冷氣,如果是請放在陽光哂不到的地方..... ...

謝謝您的回覆同資料丫~

但呢株紫羅蘭, 我係放係公司的窗邊, 所以有冷氣又有陽光.

之前落泥種的時候, 從未出玩過呢個情況, 反而轉左水種半年後的而家, 至發生 d 咁的事...

咁樣, 我係咪都要將佢移離窗邊好 d 呢?
回復

saolan 發表於 2011-8-26 16:04:51 |顯示全部樓層
There must be a reason for you to use water, can you share it with us?  Normally soil has more nutrients for the plants (personal opinion only).
回復

catina 發表於 2011-8-26 16:18:06 |顯示全部樓層
saolan 發表於 2011-8-26 16:04
There must be a reason for you to use water, can you share it with us?  Normally soil has more nutri ...

其實之前唔係刻意轉佢做水種的

會轉佢做水種的原因, 係因為有一次落左太多水, 搞到佢 d 葉淋晒 (我係新手種野)

之後, 有種花經驗的同事就教我, 將凸出泥面的部分齊口切, 落水浸根, 等出根時再落返盆

點知, 當時連 d 根都未生得好長的時候, 佢就出左幾株花蕾, 所以就想等佢開左呢轉花至將佢轉返落泥 law

係咪真係天氣太熱, 太多陽光至會搞到佢咁丫?

定係因為 d 水的關係?  但我轉左水種好耐了, 如果有問題, 唔係應該早就有事咩?  點算好丫?
回復

edward 發表於 2011-8-26 16:22:05 |顯示全部樓層
你可以拿開佢,原則係不要過份太光....(你把手放在av上面看看有沒有光的影)影不要太大,既是影不要太光,你明白嗎?
而saolan提供的意見都有可能,不過你要把肥調希d.....
回復

Alaska 發表於 2011-8-26 23:20:47 |顯示全部樓層
有D似晒燶左咁既? 試下唔好晒陽光啦
回復

楊小波 發表於 2011-8-30 21:50:44 |顯示全部樓層
我想問問水種可唔可以加d米水?

漚蚊就唔會,變 臭屁醋 啦~ XDDDDDDDDDDD  發表於 2011-8-30 23:46
米水會野蚊吱。  發表於 2011-8-30 23:27
回復

edward 發表於 2011-8-31 00:27:01 |顯示全部樓層
楊小波 發表於 2011-8-30 21:50
我想問問水種可唔可以加d米水?

楊小波你好,
你話下米水可以嗎?
其實最好不要下米水,因為米水會引蚊和有臭味
回復

楊小波 發表於 2011-9-5 23:56:44 |顯示全部樓層
edward 發表於 2011-8-31 00:27
楊小波你好,
你話下米水可以嗎?
其實最好不要下米水,因為米水會引蚊和有臭味 ...

唔該晒,多謝指教
回復

magic_cone 發表於 2011-9-23 10:57:27 |顯示全部樓層
請問你比咩花肥...thanks
回復

nickyhk 發表於 2011-9-25 19:50:51 |顯示全部樓層
用個花花唧唧同佢係葉面沖下涼啦. 如果你窗邊, 我都有試個你既情況
回復