自動麵包機

作者: everydayfan 發表于 2008-3-12 11:54:23
4490 10
幾日前係網上必必左一個麵包機, 可以自己整麵包,不知有無花友都有自己整包包呢?
我整既包包塊皮好硬, 個型仲好怪添呀...
不知是否材料放置次序有誤..各位可否分亨下心得?
tata 發表於 2008-3-12 12:04:14 |顯示全部樓層
好唔好食呀? 黑色一粒粒係咩嚟架??
回復

everydayfan 發表於 2008-3-12 12:09:02 |顯示全部樓層
入面係麵包, 出面係法包皮但厚身好多。
一D都唔鬆軟。。。
黑色一粒粒係倒左2包紅茶茶包, 呢個原先係紅茶香麵包
回復

美美 發表於 2008-3-13 14:32:03 |顯示全部樓層
可否提供做麵包的份量 ?
上個月, 我孻叔都送了一部自動麵包機給我, 但我尚未做過, 我想先參考您的意見, 我只懂跟著書本的份量及材料做麵團,  再用焗爐來焗熟, 我也嘗試過用鑊來焗熟麵團, 但沒有用焗爐弄出來的好.
回復

Fonica 發表於 2008-3-13 14:45:27 |顯示全部樓層
做麵包d粉團要適當地發酵才會鬆軟的.....不過我從來未做過麵包
回復

everydayfan 發表於 2008-3-13 14:57:41 |顯示全部樓層
我係跟足佢既材料去整, 咁多日以黎我去搵左D料, 不如大家睇下--->http://leilako.com/recipes/breadmaker/machinebread_list.html
最後我好努力地睇過其它人既post, 話yeast係要instant yeast, 我用左超市既普通yeast.
所以發唔起, 實dap dap...
原來yeast唔可以濕水, 次序係: 先落奶/水/油, 上面跟住係麵粉, 再上面落yeast.
係呀~ 因麵團要適當地發酵, 部機會攪完會停, 可能由於時間太短, 所以要用instant yeast.
睇左人地咁多野, 講就天下無敵, 做就唔知得唔得~
回復

HoneyBees 發表於 2008-3-13 15:39:16 |顯示全部樓層
自己做既麵包真材實料,係會比出面買既麵包較為實一點,但係呢d先係真正既麵包,街賣個d食落係軟滑d, 不過唔知落左d乜野個飽先發成咁.
回復

everydayfan 發表於 2008-3-13 17:46:47 |顯示全部樓層
係呀, 雖然成本貴好多, 覺得自己係食緊麵包, 食左個人都健康D, 精神D咁呀~
諗返金鐘超市果D類型賣既包包, 好味果D都係實dap dap架.
回復

Tony 發表於 2008-3-13 22:23:19 |顯示全部樓層
12032008795<---------左邊果D唔會係.....發咗mo呱
回復

比得大帝 發表於 2008-5-24 11:23:45 |顯示全部樓層
問過d玩開焗嘢嘅人仕, 佢地話唔好研究嘞, 麵包機做出來的一定好硬, 一定唔好食, 所以一定唔好買麵包機.
回復

nuage 發表於 2008-5-24 11:30:01 |顯示全部樓層
以下可供參考,我試過,幾好﹗
http://www.wretch.cc/blog/Maggie0310/4383389

以下是天然酵母做法,但我未試過。
http://www.wretch.cc/blog/luciana&category_id=964052
回復