河砂究竟係邊到有!!!!

作者: 031504 發表于 2011-5-28 21:52:51
7500 18
搵左好耐了!!!五金鋪又無,,,花墟又唔見,,,,魚街太多沙又唔識分
問店員有好幾位都問反我轉頭"咩叫河砂"?,,,

我暈orz
見到魚街好多一包包掛係到的
諗著想買但怕種死,,,雖然應該都係for淡水魚,,,但都有點怕怕
新手農夫 發表於 2011-5-28 21:58:27 |顯示全部樓層
花墟木木木記有,我前幾天剛買完!
回復

031504 發表於 2011-5-28 22:06:11 |顯示全部樓層
新手農夫 發表於 2011-5-28 21:58
花墟木木木記有,我前幾天剛買完!

有咩???我之前問過話無仲比佢串
你講的是黃花沙吧??我只見過有黃花沙@@
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-5-29 01:58:50 |顯示全部樓層

我係元朗買過河砂,不過對你黎講唔知遠唔遠...
係千色廣場附近,對住合益廣場大藥房果間菜種鋪頭~
唔記得係$8包定$12包,應該都over 1kg~
回復

031504 發表於 2011-5-29 01:48:50 |顯示全部樓層
teddybear10_10 發表於 2011-5-29 01:25
我上星期在深水埔"英發"五金鋪買沙, 一元一斤, 買時老闆話他不知來源, 不肯定是否河沙. 但我見網上花友話五 ...

我也查過五金鋪的河沙岩用@@
但搵過幾間都話無,,一係就賣哂
回復

teddybear10_10 發表於 2011-5-29 01:25:53 |顯示全部樓層
我上星期在深水埔"英發"五金鋪買沙, 一元一斤, 買時老闆話他不知來源, 不肯定是否河沙. 但我見網上花友話五金鋪賣的是淡水沙, 所以就買了來用. 星期二用來混泥種了風雨蘭及玉簪花, 到今天它們也長了新葉.

如過你想試, "英發" 在桂林街38E地下,  "陳振潮菜種行" 隔幾間鋪.
回復

031504 發表於 2011-5-29 02:46:28 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2011-5-29 01:58
我係元朗買過河砂,不過對你黎講唔知遠唔遠...
係千色廣場附近,對住合益廣場大藥房果間菜種鋪頭~
唔記得係 ...

元朗啊,,,,遠望,,,,好多年無入過去了orz
回復

gracegarden 發表於 2011-5-30 01:39:05 |顯示全部樓層
回復 031504 的帖子

PM 你啦!
回復

gracegarden 發表於 2011-5-30 01:29:18 |顯示全部樓層

河砂我曾在五金鋪買, 都要問下幾間先找到有
我有全新/ 曾用, ,我可以送俾你, 唔洗四處搵! 如果要, 你要幾多份量?
回復

031504 發表於 2011-5-30 01:31:26 |顯示全部樓層
gracegarden 發表於 2011-5-30 01:29

河砂我曾在五金鋪買, 都要問下幾間先找到有

謝謝你啊
我要1L-2L左右~你住哪區?

回復

031504 發表於 2011-5-30 00:34:35 |顯示全部樓層
wolffia 發表於 2011-5-29 20:20
賣水泥嘅舖頭果d一包包嘅砂,都係河砂。因為開水泥唔可以用海水砂。一包廿幾磅,都係賣十幾蚊。 ...

ok,不過係魚街的五金鋪都係:-(
遲下去第二度搵先
回復

031504 發表於 2011-5-30 00:36:22 |顯示全部樓層
新手農夫 發表於 2011-5-29 20:56
我冇話用嚟做咩嘢,我見到有細包裝黃花沙,我問佢有冇大包同埋有冇河沙,於是就抬了兩包沙走  ...

我都見到佢有黃花沙,不過唔知佢d野好無用@3@
不過上前之後都唔係咁想幫襯佢
回復

新手農夫 發表於 2011-5-29 20:56:37 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-5-29 19:05
我上次就係問佢有無河沙定黃花沙
之後佢話種食蟲唔駛用沙,,,,仲比佢串-.-
...

我冇話用嚟做咩嘢,我見到有細包裝黃花沙,我問佢有冇大包同埋有冇河沙,於是就抬了兩包沙走
回復

wolffia 發表於 2011-5-29 20:20:16 |顯示全部樓層
賣水泥嘅舖頭果d一包包嘅砂,都係河砂。因為開水泥唔可以用海水砂。一包廿幾磅,都係賣十幾蚊。
回復

新手農夫 發表於 2011-5-29 18:21:10 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-5-28 22:06
有咩???我之前問過話無仲比佢串
你講的是黃花沙吧??我只見過有黃花沙@@

兩樣都有,我兩樣都買咗
回復

031504 發表於 2011-5-29 19:05:05 |顯示全部樓層
新手農夫 發表於 2011-5-29 18:21
兩樣都有,我兩樣都買咗

我上次就係問佢有無河沙定黃花沙
之後佢話種食蟲唔駛用沙,,,,仲比佢串-.-
回復

teddybear10_10 發表於 2011-5-30 13:06:45 |顯示全部樓層
回復 chan3445 的帖子

就在深水埗鴨寮街街口,深水埗地鐵站C2出口傍。如果你企係地鐵站C2出口,左邊的桂林街係公廁,而公廁對面的右邊桂林街便是”英發”。”英發”地面舖擺放了很多水喉,買沙要到樓上。散買$1/斤。老闆話買一袋$15抵D,但我沒有問一袋有幾重。
回復

chan3445 發表於 2011-5-30 13:20:39 |顯示全部樓層
回復 teddybear10_10 的帖子

唔該晒你,咁岩我係附近返工,以後買沙唔駛走到去花墟
回復

chan3445 發表於 2011-5-30 10:40:15 |顯示全部樓層
回復 teddybear10_10 的帖子

請問桂林街38E係近青山道定係西九龍走廊果邊?
回復