關於T5光管一個小問題

作者: 031504 發表于 2011-5-12 17:53:03
1998 8
大家個供電座係邊到買的?
岩岩經過問左~菲利普就咁一枝T5 14W就要30幾$
但連埋個供電果舊野就要150$,,,,,,,而且有一塊磨沙玻璃檔著,,,

想問果D座係五金鋪有無得買
GMT+8 發表於 2011-5-12 18:22:16 |顯示全部樓層

菲利普就咁一枝T5 14W應該十幾蚊有交易
供電果舊野---即係支架 約半年前我係灣仔近泳池個度標價好似$13x但佢當時做緊特價$99
塊磨沙玻璃, 其實係一個可以移除既膠殼

另外要注意, 不同牌子的T5支架接駁位都不同, 所以不能串連在一起除非是自己加工
但無水電牌千萬不要做, 無事就無野, 有事都無野 (係燒到無哂野)

個人覺得, 始終係成日都會開住既電器
如果家中唔係時常有人睇住都係買大牌子安心些
回復

C702 發表於 2011-5-12 23:18:34 |顯示全部樓層
電器鋪係海鮮價
我都係幫襯科X/X聯架!應該係全九龍最平!
大陸架加36吋菲利保管都係$3X
回復

031504 發表於 2011-5-12 21:24:02 |顯示全部樓層
mcdull918 發表於 2011-5-12 21:12
去街坊電器舖問啦,舊文話深水埗聯x最平 $38蚊套 (忘了幾吋),我住土瓜灣,響兩間問過,$58 同 $50蚊24" 一套光 ...

好的
好彩今日無賣,,,差D想買,但覺得太貴
回復

豆腐仔 發表於 2011-5-12 21:24:46 |顯示全部樓層
若果閣下近荃灣..
可以係德華公園正面果度D 鋪頭買..
若果雜牌.. 無記錯係.. 28-33蚊一SET.. (無罩)
有罩好似貴少少.. 但都唔駛過百..
另外..
單一支管.. 好似10蚊左右..

不過都比以前貴左好多..
以前係.. 7至8蚊一支.. 科記都係14蚊一支..
回復

031504 發表於 2011-5-12 21:27:07 |顯示全部樓層
豆腐仔 發表於 2011-5-12 21:24
若果閣下近荃灣..
可以係德華公園正面果度D 鋪頭買..
若果雜牌.. 無記錯係.. 28-33蚊一SET.. (無罩)

你又知我真係住荃灣GE ?

星期日去買先  THX
回復

mcdull918 發表於 2011-5-12 21:12:29 |顯示全部樓層
去街坊電器舖問啦,舊文話深水埗聯x最平 $38蚊套 (忘了幾吋),我住土瓜灣,響兩間問過,$58 同 $50蚊24" 一套光管連支架,我買一枝所以冇落深水埗,不過我隻唔係"飛你舖"

另外有隻有埋膠罩,果隻貴d就係"飛你舖" $8x.

剩光管 1 支 $1x蚊.

唔好去大檔問,價錢差好遠架.
回復

031504 發表於 2011-5-12 20:47:32 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2011-5-12 18:22
菲利普就咁一枝T5 14W應該十幾蚊有交易
供電果舊野---即係支架 約半年前我係灣仔近泳池個度標價好似$13x但 ...

竟然!?
可能我係D大商場鋪頭問掛,,
等我走番落D街鋪到買先

個支架都幾貴下,,,,
如果買兩枝都成250-300
回復

豆腐仔 發表於 2011-5-15 01:12:36 |顯示全部樓層
C702 發表於 2011-5-12 23:18
電器鋪係海鮮價
我都係幫襯科X/X聯架!應該係全九龍最平!
大陸架加36吋菲利保管都係$3X ...

係啦...

我諗住聽日都係落一落荃灣買十二支T5..
準備換D 管.. 不過.. 有D 包裝唔同架..
有隻係綠色紙皮包裝.. 另一種係白色加藍色..
後者好似用得耐D...

(科聯單管比較貴.. 所以唔會出去買.. 仲要比埋車錢勁唔化算)
回復