可愛小青苔盆栽

關閉 [複製鏈接]
作者: 遙日 發表于 2008-3-9 17:04:58
5877 18
新買左一盆非常可愛的小青苔,好似一個綠色小山坡咁~

以前未種過,只知要保濕…其他就唔多清楚點種,有無高人指點下?

仲有個盆好細,唔知駛唔駛換盆?
但係唔識換,因為佢一個拱型山坡咁,換了盆咪維持唔到形狀囉?
萬一整死左佢我會好傷心…
Tony 發表於 2008-3-9 23:18:32 |顯示全部樓層
有D似鳳尾苔喎~~
小心有蟲
回復

ayclui 發表於 2008-3-9 23:40:56 |顯示全部樓層
原帖由 遙日 於 2008-3-9 17:04 發表
新買左一盆非常可愛的小青苔,好似一個綠色小山坡咁~

以前未種過,只知要保濕…其他就唔多清楚點種,有無高人指點下?

仲有個盆好細,唔知駛唔駛換盆?
但係唔識換,因為佢一個拱型山坡咁,換了盆咪維持唔到形狀囉?
萬一整死左佢我 ...

$20? 我唔捨得買啊
千萬唔好換盆住...重有, 我聽講話種呢D苔蘚要夠曬, 又要夠濕先會生得靚
回復

遙日 發表於 2008-3-10 17:47:34 |顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

下﹗會生蟲架?點預防呀?
回復

遙日 發表於 2008-3-10 17:50:15 |顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

唔係$20,係$12﹗
約6cm盆就$12,大盆d就$15 (我唔係賣廣告呀…)

保持佢好濕無問題,但係我係室內種,陽光就係大問題了…

不過謝謝你指教呢﹗
回復

Tony 發表於 2008-3-10 17:53:39 |顯示全部樓層
唔係一定有ge,多數有囉~~所以我唔敢買,but真係好靚

回復

遙日 發表於 2008-3-10 18:55:21 |顯示全部樓層
BUT多數有…都已經夠晴天霹靂了﹗﹗
等我仲愛不釋手地摸呀摸…(因為佢除左靚,摸起來仲好舒服~)
回復

Tony 發表於 2008-3-10 23:16:14 |顯示全部樓層
原帖由 遙日 於 2008-3-10 18:55 發表

噢~~~sorry呀,我好似太多口~~~
回復

遙日 發表於 2008-3-10 23:23:57 |顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

唔緊要,我又唔會因為佢可能有蟲而對佢唔好0既
萬一佢真係搬左d蟲蟲住客來,我先諗點算啦~
回復

小C王 發表於 2008-3-11 01:00:04 |顯示全部樓層
原帖由 遙日 於 2008-3-10 18:55 發表

你咁大膽用手摸
我由細到大都好怕青苔
好似有一種滑滑的怪感覺
回復

遙日 發表於 2008-3-11 13:28:56 |顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

每人都會怕某D東西吧?
我覺得青苔摸起來好似軟毯咁,又涼爽,幾得意架﹗
不過野生青苔我驚佢有虫"呢"埋,唔敢亂摸
如果肉眼睇到無虫就OK囉
回復

cross 發表於 2008-3-11 16:09:42 |顯示全部樓層
其實你買番黎佢情況冇變都以經可以了
保持番個環境就ok.
回復

sam 發表於 2008-3-11 16:21:47 |顯示全部樓層
其實種植任何植物,只要環境合適(以蟲蟲來說),有蟲一D都並不出奇,仍自然現象!
回復

DAVIDYIP 發表於 2008-3-11 16:56:32 |顯示全部樓層
好似用水喉水種會容易枯死,用蒸餾水種會好些。
回復

orchids 發表於 2008-3-11 18:30:23 |顯示全部樓層
我試過買番嚟盆花有青苔,我留起D之後換新水苔,再將青苔種番落盆花,又種落盆夾,兩盆都可以生滿青苔.哩種青苔就係kuno版主早前介紹的柔毛真蘚,似乎係好普遍.
回復

遙日 發表於 2008-3-11 23:27:13 |顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

我都明白,但是我很怕昆蟲的…(我連蝴蝶都驚…)
但我又鐘意種野,所以很努力打理植物,以免佢生虫…
回復

遙日 發表於 2008-3-11 23:29:08 |顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

那麼…請教orchids,我那盆是你說那種柔毛真蘚?
回復

orchids 發表於 2008-3-12 11:50:35 |顯示全部樓層
原帖由 遙日 於 2008-3-11 23:29 發表
那麼…請教orchids,我那盆是你說那種柔毛真蘚?

看你的相片有D似,我在花墟看過實物,葉好似.在kuno版主的帖子(以下有link)有大特寫睇,我都係睇左帖子再問版主,先知道哩隻苔蘚個名.
我自己將這苔蘚種在拖鞋蘭盆,覺得好靚,好似拖鞋蘭下邊有一片草地咁.
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1
回復

羊咩咩 發表於 2008-3-12 18:17:04 |顯示全部樓層
用噴水或吸水方法比水佢,唔好淋水,咩水都得
朝早晒一晒就得架啦,中午太陽太晒啦,佢會晒死
回復