彩色蘿蔔 超級成長問題

作者: 茄星人 發表于 2008-3-9 00:33:58
2482 6
我想問種 彩色蘿蔔問題  ~

種子發芽超快 4/3 晚播種, 5/3  晚上已經發芽

7/3 晚上

8/3 凌晨  

8/3  15:27

8/3  23:41

想請問 蘿蔔苗前晚莖部是紫色,第二天再看便變成 灰白色 , 有問題嗎 ?

圖中紅色位,在莖底部 現有些白色像(穌穌) 定 小毛毛的東西 ,要用泥蓋住嗎 ? 係咪根呢架?

藍色個度係莖定蘿蔔位 ? 我擔心係咪我種得太淺土有問題,因為當時只用幾粒仔泥蓋住

同埋,點解莖部好似好長咁,有無問題 ?

PACO 發表於 2008-3-9 05:07:41 |顯示全部樓層
蘿蔔要不斷培土於面,唔好比根部見光呀 !你仲好似唔夠光呢
回復

cvcvcv6 發表於 2008-3-9 11:33:02 |顯示全部樓層
見光會點?           
回復

茄星人 發表於 2008-3-9 13:16:43 |顯示全部樓層
係咪意思它不斷長高時,把泥土覆在藍色部份 ?還是紅色部份 ?

他由紫色變白色有無問題 ?

回復

heiheimama 發表於 2008-3-9 22:44:28 |顯示全部樓層
你d蘿蔔,好明顯唔夠光.她們不可以在室內種,窗台都唔得,一定要室外全日照.

苗苗初長時是紫色的,大大下就會變色,冇問題,但如最初下種時埋深d(泥下1-2cm即可),就不須要日後加泥,因為在苗苗期間,最好不要大多動作,不小心傷到苗就好易拜拜.~

另外種櫻桃蘿蔔起碼要半尺深泥,不要用個杯仔,若不只會徒長,結不出蘿蔔.
回復

茄星人 發表於 2008-3-10 00:32:52 |顯示全部樓層
謝謝 heihei 媽媽 和 PACO ~
我還擔心小苗是有問題,因為會變色 ~
因為沒有露台,現打算給他照燈燈 ,希望有效 ~
咁通常係幾耐度可以收成 ?
今天給他堆土了,總算減少了莖部外露部份
回復

PACO 發表於 2008-3-10 08:13:49 |顯示全部樓層
原帖由 茄星人 於 2008-3-10 00:32 發表
謝謝 heihei 媽媽 和 PACO ~
我還擔心小苗是有問題,因為會變色 ~
因為沒有露台,現打算給他照燈燈 ,希望有效 ~
咁通常係幾耐度可以收成 ?
今天給他堆土了,總算減少了莖部外露部份 ...

唔駛客氣! 識就答你囉,唔識就費事教錯你麻 如果係迷你品種,大約28日就有,大就長好多了!

回復