買 T5 燈問題 ~

作者: 茄星人 發表于 2008-10-8 13:35:29
23596 40
請問 買 T5光管應該要買幾 W ?  同最短買幾長 ? (因為空間有限,會被屋企人罵的)
唔知有無記錯,好似種植物最少要5000-6000光譜度 ?

爬文時看到說日本城有賣支架組合,但係咪入面支管已經係T5 ?
佢可唔可以拆出黎自己換光管 ~

我是種番茄仔,因為窗唔係太夠光,所以想買燈補返下 ~

麻煩各位解答  ,謝謝  
比得大帝 發表於 2008-10-8 14:43:38 |顯示全部樓層
原帖由 茄星人 於 2008-10-8 13:35 發表
請問 買 T5光管應該要買幾 W ?  同最短買幾長 ? (因為空間有限,會被屋企人罵的)

爬文時看到說日本城有賣支架組合,但係咪入面支管已經係T5 ?
佢可唔可以拆出黎自己換光 ...

T5管好似冇分walt數
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-10-9 00:15:47 |顯示全部樓層
原帖由 茄星人 於 2008-10-8 13:35 發表

佢可唔可以拆出黎自己換光 ...

T5曬蔬果植物唔夠光架...
我試過唔得~
去咗金魚街買T8光管...
12000 kelvin (←??)bright blue daylight果隻!
店員話有正午太陽既光線喎...
不過我只裝咗幾日,
未知效果如何~
回復

茄星人 發表於 2008-10-9 13:49:00 |顯示全部樓層
滑嘟嘟,有消息記得上黎分享 ^^
支 T8 管有幾長架
回復

sandylam 發表於 2008-10-9 13:54:52 |顯示全部樓層
我就係買左T5管種菜,不過我買細條既,就算放到好近都唔夠暖同光架.
如果種AV就夠,但種蔬果好似唔太得.
真要要買就要買大條少少,WATT數大少少先夠.
回復

jellyfishy 發表於 2008-10-9 14:25:36 |顯示全部樓層
用 T5HO, 效能好好多.
回復

loktinyiu 發表於 2008-10-9 18:01:44 |顯示全部樓層
請問如果種紫羅蘭, 用咩燈會較好?

回復

monstergary 發表於 2008-10-10 00:53:23 |顯示全部樓層
T5 光管又好 T8 光管又好, 都係600mm/900mm/1200mm/1500mm長既
T5既 600mm 就 14W, T8既600mm就18W
T5既1200mm 就 28W, T8既1200mm就36W
基本上T5 同 T8 一樣既長度, 光度輸出都係差唔多既。 不過因為T5 光管腳同T8唔同, 所以唔可以撈亂用啦。

至於幾多K就係色溫o黎既, 如果屋企咁用黃光既, 通常都係2700K/3000K既,
2700K就同燈膽差唔多既顏色, 而3000K就比2700K白d, 4000K就冷白色
6500K就已經係白到日光色既, 12000K就已經白到去藍色既稼啦
如果以Philips 計既話, 827=2700K, 830=3000K, 840=4000K, 865=6500K
不過留意既, 因為色溫唔同, 所以感覺上同一功率既光管, 2700K 比 6500K 為暗,但係計輸出既光度都係差唔多

T5 HO就係High Output, 光度會比一搬既 T5光管光, 不過Watt數會大d 既,
600mm長 T5 VS T5 HO 就會係 14W VS 24W啦

Philips有隻係可以直插插蘇既光管支架套裝既, 唔駛煩駁線, 尤其唔係電工既話, 用呢d 就最方便啦

不過老實講, 我買燈都係信 Philips 同 Osram 啦, 始終都係全球最大既兩個牌子既。
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-10-10 01:56:57 |顯示全部樓層
原帖由 monstergary 於 2008-10-10 00:53 發表
T5 光管又好 T8 光管又好, 都係600mm/900mm/1200mm/1500mm長既
T5既 600mm 就 14W, T8既600mm就18W
T5既1200mm 就 28W, T8既1200mm就36W
基本上T5 同 T8 一樣既長度, 光度輸出都係差唔多既。 不過因為T5 光管腳同T8 ...

咁請問Philips有冇出12000K?
如果有~ 效果係咪等同我支熱帶魚日光燈呢?
回復

avery 發表於 2008-10-10 07:45:39 |顯示全部樓層
高K數光管通常用响魚紅, 因為藍光穿透力比較高, 照得到缸底D草

一般栽種不需強光照射又比較矮小之植物 如AV, 觀葉植物, 6500k T5光管 就好夠, 但如果植物較高又或需光度較高, T5HO 就相對合宜
回復

JackJack 發表於 2008-10-10 10:18:30 |顯示全部樓層
用開T5光管既花友如果想換T5HO光管, 記得要換埋T5HO火牛,
因為T5火牛係唔夠力推T5HO光管, 大家要注意啦.
回復

monstergary 發表於 2008-10-11 01:45:50 |顯示全部樓層

回復 9# 滑嘟嘟 的帖子

Philips 無出去到12000K既光管
回復

maywong918 發表於 2008-10-11 02:35:53 |顯示全部樓層
個人建議用T5, 因 output & efficiency 較高. 其他較經濟可用 "BMC~三腳"
Range of T5 batten:
8W, 303mmL (tube from Holland/Japan-貴)
14W, 549mmL (tube is Philips-PRC)
21W, 849mmL (tube is Philips-PRC)
28W, 1149mmL (more common & tube is Philips-PRC)
35W: 1449mm (E 燒)
我都係用 Philips - 1120mm, with 28W daylight tube, 再加蘇板 & timer control (因支架插蘇套裝線唔夠長)
溫馨提示: 勿用鴨記的 "BMC" T5, 只有兩腳, 無水線腳 (earthing or CPC), 危險
回復

sandylam 發表於 2008-10-11 11:28:31 |顯示全部樓層

回復 8# monstergary 的帖子

我想問一下响邊度買到呢種一套既T-5管?
回復

avery 發表於 2008-10-11 11:49:26 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-10-11 11:28 發表
我想問一下响邊度買到呢種一套既T-5管?

視乎你點用啫 ~

靚靚仔仔有燈架既 ~
靚靚仔仔有燈架連魚缸既 ~
淨買燈架自己接線又 OK ( 好似 DIY 放層架底) T5 可以串連7,8 支管都好 safe
回復

sandylam 發表於 2008-10-11 11:59:57 |顯示全部樓層
我同滑嘟嘟一樣用黎種菜,但我覺得最緊要又平又方便.
我想要一套既phillips T-5管,又唔想自己駁,又唔想買金魚街有架比魚缸用果種喎
回復

avery 發表於 2008-10-11 12:04:27 |顯示全部樓層
種菜用 T5 要放好近 ( 15cm 以內) 至夠光, 棵菜一生高就頂頭

T5HO 好DD, 距離 30cm 上下, 但一樣有頂頭問題 ...

再唔得可能要用到 400 W 既鹵素燈 ... 但電費 ...
回復

jellyfishy 發表於 2008-10-11 13:19:36 |顯示全部樓層
avery講的沒錯.
種菜的話最低限度都要T5HO. 比T5多一倍能量光度.
回復

monstergary 發表於 2008-10-12 18:46:52 |顯示全部樓層

回復 14# sandylam 的帖子

今日都行過一轉, 我講o果隻Philips T5 光管支架係叫做"明麗 Adreno". 係屯門見到14W (2呎) 賣$95, 4呎(28W)好似係賣$125, 日本城就得4呎賣$130. 應該燈飾舖或者係大間d 既電器舖 (即係有得賣電工材料既都應該有)。日本城都有隻叫"陽光"既支架, 都係同Philips 呢隻"明麗"差唔多樣, 不過俾我都係信Philips 多d。

而呢款係配T5光管, 如果要T5 HO既話就唔得啦, 不過可以考慮買兩套囉.
睇過T5 HO既Spec. 同一長度下, 兩套T5 會比一套T5 HO既輸出既亮度多d d 既
回復

s20051179 發表於 2008-10-12 19:49:30 |顯示全部樓層
其實我都想買,,又無時間問,唔知幾多錢?
回復

123下一頁