(求救) 草莓葉邊開始變黃

作者: 茄星人 發表于 2008-9-20 12:54:49
6077 10
最近 種植的草莓葉邊開始變黃黃、青青

而且幾乎是所有葉都有這個問題,請問應該點做 ?

是缺肥 ? 晒得多 ? 還是其他原因 ?

它很辛苦才渡過夏天的,快要到十月,我唔想前功盡費  > <   
EddieOR 發表於 2008-9-20 22:43:06 |顯示全部樓層
以下都有機會導致你的草莓葉邊變黃
1. 澆水過多或排水不良,造成根死或無法吸收
2. 缺水,對生長造成限制
3. 肥料太多,造成燒傷
4. 肥料不足,營養不良
5. 乾風,造成葉面、花部迅速失水
回復

茄星人 發表於 2008-9-21 19:05:59 |顯示全部樓層
唔.... 請問草莓可以落咩肥料 ?

可以解釋乾風意思嗎 ?
回復

athernas 發表於 2008-9-22 23:26:06 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2008-9-20 22:43 發表
以下都有機會導致你的草莓葉邊變黃
1. 澆水過多或排水不良,造成根死或無法吸收
2. 缺水,對生長造成限制
3. 肥料太多,造成燒傷
4. 肥料不足,營養不良
5. 乾風,造成葉面、花部迅速失水 ...

咁點算啊,我之前果棵都係咁慢慢成棵枯咗.
回復

winnie02008 發表於 2008-9-23 08:27:34 |顯示全部樓層
我覺得呢排的天氣都好大影響,d風吹埋黎又乾又熱,焗到暈,我有d植物頂唔順呢個天氣就咁就死左~
回復

sandylam 發表於 2008-9-23 13:31:17 |顯示全部樓層
我都特別去買左包珍珠岩混合有機泥比草莓.
聽講話草莓要涼,土質又要疏水.
回復

茄星人 發表於 2008-9-23 13:52:40 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-9-23 13:31 發表
我都特別去買左包珍珠岩混合有機泥比草莓.
聽講話草莓要涼,土質又要疏水.

請問珍珠岩 可以係邊度買 ?
回復

sandylam 發表於 2008-9-23 19:20:43 |顯示全部樓層
我係花墟買,太子道西果度,5蚊一包.
老闆娘話珍珠岩其實同砂既作用差唔多,都係疏水,但砂會重身好多,如果用盆種,珍珠岩會好少少.
回復

茄星人 發表於 2008-10-8 15:55:38 |顯示全部樓層
大家知唔知椰纖土可唔可以直接代替培養土 ?

佢雖然輕身d,但係聽聞疏水度好似幾好 ~

如果用黎種草莓又唔知得唔得呢 ~

這有講台灣農民用椰纖土種草莓
http://www.yilan.com.tw/html/modules/cjaycontent/index.php?id=669

回復

farfeifar 發表於 2008-10-8 16:03:51 |顯示全部樓層
椰纖土又過疏喎!
回復

茄星人 發表於 2008-10-8 23:32:52 |顯示全部樓層
咁 培養土 + 腐葉土 + 粒肥(基肥) or  
     培養土 + 腐葉土 + 椰纖土  + 粒肥(基肥) or
     培養土 + 椰纖土 + 粒肥(基肥)    邊樣好 ?

我第一次自己混土,唔係咁識 ~  要加珍珠石嗎 ?

我見台灣有隻土叫 翠x,各位有無用過呢 ? 花墟有賣嗎 ?
不過我想買小包的,因為堅企無位擺  ~

如果買砂土混,有無細包裝 ? 我見花墟個d好大包o架 ~
同上,都係無度擺,屋企人會殺死我的 ~

回復