有邊隻係超迷你品種

作者: byau 發表于 2011-5-1 03:22:46
3683 24
請問除了AV Rob's Itty Bitty外, 仲有邊隻係超迷你品種呢?
george 發表於 2011-5-1 03:38:04 |顯示全部樓層
byau 發表於 2011-5-1 03:22
請問除了AV Rob's Itty Bitty外, 仲有邊隻係超迷你品種呢?

以我所知,超迷你紫羅蘭,除了你所提及,
我自己種過的,還有Peppermint Girl, Child's Play, Tenny Bopper....
其實凡Rob's系列的非洲堇,都是迷你/半迷你型,
超迷你紫羅蘭的花色一般較單調
回復

tongtony 發表於 2011-5-1 20:32:14 |顯示全部樓層
george 發表於 2011-5-1 03:38
以我所知,超迷你紫羅蘭,除了你所提及,
我自己種過的,還有Peppermint Girl, Child's Play, Tenny Bopp ...

哈!又學到野啦!
回復

比得大帝 發表於 2011-5-1 23:41:50 |顯示全部樓層
回復 george 的帖子

佐治, 記唔記得嘉韻關門時, 有盆好似五毫子咁大的紫羅蘭, 我話想買, 你話唔靚, 叫我唔好買, 果盆叫乜名呀?
回復

george 發表於 2011-5-2 00:07:35 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-5-1 23:41
回復 george 的帖子

佐治, 記唔記得嘉韻關門時, 有盆好似五毫子咁大的紫羅蘭, 我話想買, 你話唔靚, 叫我唔 ...

回皇上,應該是 Tenny Bopper
回復

byau 發表於 2011-5-2 05:08:37 |顯示全部樓層
謝謝兩位大大既資料, 我覺得咁細盆好慳位可以種多幾盆... 想問多句: 超迷你也可以插葉嗎?因為感覺上D葉太細好難可以長出芽
回復

David 發表於 2011-5-2 07:08:07 |顯示全部樓層
插葉 ok ga ^^
回復

byau 發表於 2011-5-3 00:00:43 |顯示全部樓層
明白,謝謝
回復

george 發表於 2011-5-3 00:02:00 |顯示全部樓層
David 發表於 2011-5-2 07:08
插葉 ok ga ^^

DAVID !!!
YOU TYPE CHINESE !!!
回復

David 發表於 2011-5-3 07:42:18 |顯示全部樓層
george 發表於 2011-5-3 00:02
DAVID !!!
YOU TYPE CHINESE !!!

Copy and paste from yahoo dictionary ga ^^
Although, I often think that if Peter can type Chinese, may be I ought to learn as well :>
回復

比得大帝 發表於 2011-5-3 10:52:00 |顯示全部樓層
回復 David 的帖子

What do you mean by saying "I often think that if Peter can type Chinese, may be I ought to learn as well "?

I am one of the best Chinese typers in this forum.  I use Chong Kid ga.  Anyway, it is not difficult.  I pick it up in only 2 weeks.

In fact, I was thinking since David can type English, I should use English more often.  

回復

比得大帝 發表於 2011-5-3 10:55:27 |顯示全部樓層

我有隻教倉頡的CD, 可以給你 at FOC, 如果你真的有興趣
回復

David 發表於 2011-5-3 16:43:44 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-5-3 10:55

我有隻教倉頡的CD, 可以給你 at FOC, 如果你真的有興趣

Really? 倉頡 in 2 weeks?  Just by using the CD?  In which case, do you think I can have it?  
Can I post you an empty CD box with return mail?
回復

比得大帝 發表於 2011-5-3 17:03:01 |顯示全部樓層
你有興趣, 我明天上大陸找.  因為放咗响大陸.
我搵到就帶回來, 再問你攞地址寄給你.  唔好咁煩甚麼回郵.  到時約出嚟食午飯啦, 上次佐治請咗, 出得嚟行, 要還嘅.  約埋佐治一齊.
回復

george 發表於 2011-5-3 20:28:18 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-5-3 17:03
你有興趣, 我明天上大陸找.  因為放咗响大陸.
我搵到就帶回來, 再問你攞地址寄給你.  唔好咁煩甚麼回郵.   ...

wow !!!
回復

比得大帝 發表於 2011-5-3 21:56:14 |顯示全部樓層

搵到嘞, 重有本書
幾時等閒出嚟食飯吹水
回復

KiKiLi 發表於 2011-5-3 23:14:01 |顯示全部樓層
我都係打倉頡架, 都OK快架~ 哈哈     <-- 搭咀
回復

Fleur 發表於 2011-5-3 23:49:59 |顯示全部樓層
路過-->對於中文程度唔喺咁好嘅friend, 用簡易(速成)容易好多.
回復

David 發表於 2011-5-4 01:28:43 |顯示全部樓層
Fleur 發表於 2011-5-3 23:49
路過-->對於中文程度唔喺咁好嘅friend, 用簡易(速成)容易好多.

My 中文 is F.2 程度, but I also took  中文 GCSE and got an A* ga ^^
Just you wait, I'll be sooooo good in Chinese in two weeks time   .....

中文程度高同低唔喺罪, 唔好介意....因為倉頡要好熟部首, 拆碼....而速成只要知頭尾部首便可, 所以比較容易.  發表於 2011-5-4 23:55
回復

george 發表於 2011-5-4 01:35:21 |顯示全部樓層
David 發表於 2011-5-4 01:28
My 中文 is F.2 程度, but I also took  中文 GCSE and got an A* ga ^^
Just you wait, I'll be sooooo  ...

拭目以待!
回復

12下一頁