AV有不知名蟲蟲入侵

作者: byau 發表于 2011-4-27 09:25:19
1832 8

我發現其中一盆AV的葉子同葉幹有啲大約0.5-2mm既昆蟲黏住,要用手指甲先劃到落黎.掂佢又唔會郁,個面有殼但唔覺有腳,顏色係啡啡地。請問係咩黎同有咩消滅既方法?謝謝
pkq 發表於 2011-4-27 13:15:17 |顯示全部樓層
byau 發表於 2011-4-27 09:25
我發現其中一盆AV的葉子同葉幹有啲大約0.5-2mm既昆蟲黏住,要用手指甲先劃到落黎.掂佢又唔會郁,個面有殼 ...

有無相, post出黎, 比大家研究吓.
回復

byau 發表於 2011-4-27 15:07:40 |顯示全部樓層
好細粒呀,我番去試下影唔影到
回復

byau 發表於 2011-4-27 22:19:04 |顯示全部樓層
就係佢地啦
回復

KIMHO 發表於 2011-4-27 22:40:47 |顯示全部樓層
盾蚧.....
回復

byau 發表於 2011-4-27 22:58:28 |顯示全部樓層
請問可以點做? 切頭, 用加左漂白水+洗潔精+火酒既水浸有無用?
回復

george 發表於 2011-4-28 03:56:18 |顯示全部樓層
byau 發表於 2011-4-27 22:58
請問可以點做? 切頭, 用加左漂白水+洗潔精+火酒既水浸有無用?

byau 你好,我沒有見過這小蟲,
漂白水、洗潔精及火酒混清水的溶液,一般只用來消毒植株及棉花蟲,
所以未知能否殺死相中的小蟲,
但一試無妨,浸完漂白水、洗潔精及火酒混清水的溶液,
看看小蟲能否清除,
倘若不成功,還是忍痛報銷,免得蔓延開去~

希望幫到你!
回復

比得大帝 發表於 2011-4-28 09:35:27 |顯示全部樓層
回復 byau 的帖子

你看看這編文

【花卉介壳虫的防治】那部份
http://www.iyanghua.com/d/5.shtml

你睇完之後, 發覺要馬上掉咗佢, 用垃圾袋包好, 唔好俾佢四圍走.

1. 最重要隔離,
2. 介売虫繁殖力強, 而且蟲卵在泥裏, 要長時間鬥爭
3.  介売虫有坈包著, 一般殺蟲藥殺不了
回復

byau 發表於 2011-4-28 22:31:54 |顯示全部樓層
謝謝大家的資料, 看來蟲患未算嚴重, 照片中的葉子是我看到最多的蟲蟲。我已將AV切根及浸過漂白水、洗潔精及火酒混清水的溶液,打算今日會用火酒擦抺葉子及隔兩天噴一次洗潔精水試試。
回復