新手裝備~請指點

作者: 031504 發表于 2011-4-28 21:24:23
1493 13

我想問我係缸底放"格仔板 > 蘭石(可以用來做底石嗎?)  > 泥炭土mix珍珠石 > 少量水苔+赤玉土
植物> 捕蟲堇,小白兔,毛氈

今日出左花墟同魚街買左少少野
在森買了捕蟲菫~不過返到屋企先知好似買錯左種>"<,,,我想買櫻葉,但哩加哩隻好似唔係: (
BTW我見森有D食蟲B,大家建唔建議新手買食蟲B? (我仲想買毛氈B,不過驚整死佢

另外買了無肥泥炭土,10$一小包,,,唔抵呢
仲買了珍珠石~不過比$時員工同我講捕蟲菫唔駛珍珠石
伹我見好多會員都有用,,所以我都先買了

另外仲買了小燈~~唔知哩隻燈照食蟲O唔OK呢??
我問個老闆照食蟲得唔得,佢話得   (不過其實我唔多信佢- -..純粹多口問埋

同埋我想問植料用邊幾隻好,同埋要填到幾高?? 
仲有新缸需要浸一晚消毒嗎?

感謝
LUKE 發表於 2011-4-28 22:41:36 |顯示全部樓層
回復

patrickn 發表於 2011-4-28 22:48:37 |顯示全部樓層
盒上面寫11W, 係伙數, 定係型號? 如果枝燈係11Watt, 放近少少應該都可以種食蟲. 況且, 捕蟲堇對光要求較低, 11W還可以. 小白兔同毛毯苔都OK唔死. 但唔會靚.

"食蟲B"係指邊種食蟲呢?

你set缸, 應該唔係種一種食蟲架啦. 用乜植料, 要睇你種乜喎.

你話浸一晚消毒! 你諗住用乜野浸呀? 如果用水浸, 就無謂啦. 如果用漂白水等清潔劑, 就記住浸返夠長時間, 去清清潔劑至好. 如果真係想消毒, 就不如用漂白水浸一小時, 之後浸返清水一晚.

我個人就覺得, 唔駛消毒咁誇張, 基本清潔就得啦.

回復

dtyhbv 發表於 2011-4-28 22:09:41 |顯示全部樓層
森X好似冇賣過櫻葉。。
支燈應該唔夠種食虫。。
森XD食蟲B新手都OK~
回復

031504 發表於 2011-4-28 22:25:18 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2011-4-28 22:09
森X好似冇賣過櫻葉。。
支燈應該唔夠種食虫。。
森XD食蟲B新手都OK~ ...

唔係啊,,,心裡爆粗中,,,,我岩岩爬文都心知不妙
如果照小白兔ok嗎??   毛氈夠唔夠??
唉,,又無理由買過枝,,,,,為有用著先,,等佢壞左轉光管
回復

031504 發表於 2011-4-28 23:29:38 |顯示全部樓層
LUKE 發表於 2011-4-28 22:41
http://cp-toxin.blogspot.com/2008/01/t5.html
用尼支啦~

我上次有睇啊~~不過我想要個燈架
如果就咁買枝光管又唔知點放好
回復

031504 發表於 2011-4-28 23:38:10 |顯示全部樓層
patrickn 發表於 2011-4-28 22:48
盒上面寫11W, 係伙數, 定係型號? 如果枝燈係11Watt, 放近少少應該都可以種食蟲. 況且, 捕蟲堇對光要求較低, ...

11W應該是伙數
其實我想買夾B同毛氈B~本來今天的捕蟲堇是打算買BB的~但怕整死,所以才買了大一點的

本來打算用漂白水消毒~~不過睇來就咁用消毒洗手液抺完再浸一晚都OK ?  浸缸的水需要用蒸流水嗎?還是水喉水就可以了 ?

我見其他人SET缸D植料都係得水苔同泥炭土~~
如果我只種捕蟲,毛氈,夾夾,小白兔這幾種,,,就咁用泥炭土OK嗎?
需要加赤玉土或珍珠石嗎?
回復

dtyhbv 發表於 2011-4-29 12:13:04 |顯示全部樓層
泥炭土+赤玉土係最常用組合
回復

billylam9 發表於 2011-4-29 08:25:53 |顯示全部樓層
咁都叫買左少少野
赤玉土(中粒) :疏水
珍珠石 我問,人地話比:礦物質 &疏水
溝泥係~功效好~&~享受~
回復

031504 發表於 2011-4-29 16:26:20 |顯示全部樓層
billylam9 發表於 2011-4-29 08:25
咁都叫買左少少野
赤玉土(中粒) :疏水
珍珠石 我問,人地話比:礦物質 &疏水

算少了~返到屋企先知仲有好多野未買
但如果種毛氈係咪唔可以用珍珠石?
回復

billylam9 發表於 2011-4-29 16:45:49 |顯示全部樓層
你中毒了>~<
查實我估人地指既礦物應該唔會係水喉水果d掛(所以無問題)
泥炭有d 唔多疏水so 有人溝河沙<五金有得買(海沙唔得,因有鈣)
如果你整缸 咩食蟲都有就咁 :泥炭土,赤玉土,河沙就ok
水苔唔建議用,因為係缸以經保濕,水苔會勾起(黏住個ping咁唔洗幾個鍾就黑曬葉)
回復

031504 發表於 2011-4-29 16:53:33 |顯示全部樓層
billylam9 發表於 2011-4-29 16:45
你中毒了>~

其實一開始係想玩水族,但唔知點解最後黎左食蟲界

我記得係連鹽分都唔可以有@@
比例大概係1:1:1 ?

另外底層用蘭石得唔得?
還是用海棉好?
回復

billylam9 發表於 2011-4-29 17:00:52 |顯示全部樓層
55,ok既,
蘭石疏水
海棉保水,你想保定疏?(個缸下面應該冇洞噶呵!?)
回復

031504 發表於 2011-4-29 18:59:23 |顯示全部樓層
billylam9 發表於 2011-4-29 17:00
55,ok既,
蘭石疏水
海棉保水,你想保定疏?(個缸下面應該冇洞噶呵!?)

蘭石放底,海棉放高 ?

純粹想整高D用少D泥 =,.="..
回復