止咳有良方 (前名: 中藥)

作者: 比得大帝 發表于 2011-4-20 14:58:07
7251 112
candyafr 發表於 2011-4-20 18:02:49 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-4-20 17:58
寒咳多數係身子虛,攪掂個底子自然就會好啦
燥就反而由好多因素形成,而且人年紀越大,接觸既燥物亦增多,例 ...

又或者接觸化學野,例如氣味..............甚至有人食罐頭食品飲啤酒都唔得
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-4-20 18:02:50 |顯示全部樓層
wince 發表於 2011-4-20 17:33
我又係寒底,中醫話寒咳西醫就叫氣管敏感,要"介"口,唔"介"口就手尾長.唉!!!!!!!!而家菜就淨食菜心+鱼,其他 ...

氣管敏感寒熱都有架,係西醫一個統稱
幾乎係感冒傷風左二個星期之後仍然係咳(其他肺病唔計),佢地都會話係氣管敏感,張醫生紙會寫係上呼吸道感染  upper respiratory tract infection
回復

wince 發表於 2011-4-20 18:05:54 |顯示全部樓層
回復 prodorothyhkg 的帖子

我係寒底,但一不後生.二不虛弱,剩係每次感冒好番就咳就未好,好煩,呢次都係由感冒引起,所以求神拜佛我千祈唔好感冒,唔係就咳死,感冒事小,咳事大,多謝你回帖.
回復

msfion 發表於 2011-4-20 18:09:05 |顯示全部樓層

如果氣管敏感的話,可以試一試天灸,
家人係氣管敏感人事,兩位"債主"一出世,家庭醫生己吩咐小心謹慎,
所以當時只要唔洗食藥的方法,都會試一下,(針灸除外)
天灸反正唔洗食藥,當保健又好做多樣保險又好,一做就四年
現在兩位"債主"都大個仔大女嘞~氣管問題總算大步檻過~
補返句,有病都係要先看醫生.
回復

wince 發表於 2011-4-20 18:15:02 |顯示全部樓層
回復 msfion 的帖子

天灸唔係想做就做,要睇月份至做,不過都係1個好提議
回復

msfion 發表於 2011-4-20 18:18:29 |顯示全部樓層
wince 發表於 2011-4-20 18:15

天灸唔係想做就做,要睇月份至做,不過都係1個好提議

對,是一年最凍和最熱的日子做.考驗考驗點耐性
回復

wince 發表於 2011-4-20 18:21:32 |顯示全部樓層

哈.......我就係冇耐性,死未
回復

cheung999 發表於 2011-4-20 18:24:04 |顯示全部樓層
止咳秘方 :
材料:
1. 蛋一只
2. 多葱(只要葱頭,唔要葱尾)和多彊. 全部切碎粒
3. 白糯米酒(黃色,裕華和超市有賣)
首先將雞蛋煎成荷包蛋,加半碗水,與葱碎粒和彊碎粒一齊著至滾起,再加半碗白糯米酒加熱一分鐘,連酒和蛋全部吃晒,二至三日,便可止咳(睡前)
回復

cklife 發表於 2011-4-20 18:55:00 |顯示全部樓層
yen 發表於 2011-4-20 16:46
我都有氣管敏感,天氣一轉就咳,早幾年咳,睇極醫生(西醫)食氣管敏感藥都冇用,食藥食到人都呆晒,都係要咳返個 ...

所以轉天氣前會去搵個中醫把個平安脈,清左個底子先。再係轉天氣其間煲多D北蓍黨參湯(或靈之湯)增強低抗力。
回復

cklife 發表於 2011-4-20 18:58:53 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-4-20 16:57
我脾虛,食咸桔(皮)會肚痾

我都係脾虛...不過我食唔會痾.....真係每個人都唔同....

不過我咳多數飲薑水....煮送勁落胡椒。因為我咳多數係有風.....(好痕...喉嚨好痕架)
回復

cklife 發表於 2011-4-20 19:00:39 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-4-20 16:59

唔駛佢話我寒, 我都知自已寒啦

我胃寒係食榴槤架.....
我妹小學就開始有胃痛...長期食藥...後來都係食榴槤好番....
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-4-20 19:02:52 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-4-20 18:58
我都係脾虛...不過我食唔會痾.....真係每個人都唔同....

不過我咳多數飲薑水....煮送勁落胡椒。因為我咳 ...

你就真係寒咳,你要好好保重身體,多點運動,仲要勤力練功,祝身體健康,可以用水母一整扎扎跳
回復

cklife 發表於 2011-4-20 19:04:19 |顯示全部樓層
wince 發表於 2011-4-20 17:33
我又係寒底,中醫話寒咳西醫就叫氣管敏感,要"介"口,唔"介"口就手尾長.唉!!!!!!!!而家菜就淨食菜心+鱼,其他 ...

我都戒左好耐口呀....我係腸胃寒濕夾有風.....
回復

cklife 發表於 2011-4-20 19:05:49 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-4-20 17:41
寒咳反而容易攪,養x丸,好有效,不過都係要加埋戒口

養X丸唔係個個都適合食架...
回復

cklife 發表於 2011-4-20 19:09:54 |顯示全部樓層
wince 發表於 2011-4-20 18:05

我係寒底,但一不後生.二不虛弱,剩係每次感冒好番就咳就未好,好煩,呢次都係由感 ...

感冒後既剩低既咳...係咪食過西藥...你咳有無痰架....

如果感冒食過西藥後剩底既咳...係有痰果種.....

用川貝我幾個朋友都得喎...

熱咳有痰...川貝燉雪梨...尤其係食過西藥果種...
如果係寒咳有痰....川貝燉果皮......

反正係食療....藥力唔係咁勁.....我好多朋友都話OK..
回復

cklife 發表於 2011-4-20 19:13:02 |顯示全部樓層
msfion 發表於 2011-4-20 18:09
如果氣管敏感的話,可以試一試天灸,
家人係氣管敏感人事,兩位"債主"一出世,家庭醫生己吩咐小心謹慎,
所以當 ...

我上年剛試完天灸,唔知點解....反而困左一堆寒氣係背心,幫我推拿既朋友話我,佢將我D寒集中左...但散唔到出黎...

唔知係咪因為我只係灸...但無把脈食藥呢....(個醫生推介係叫我食埋藥...不過佢收得好貴...所以我無食)
回復

cklife 發表於 2011-4-20 19:13:59 |顯示全部樓層
cheung999 發表於 2011-4-20 18:24
止咳秘方 :
材料:
1. 蛋一只

依個幾好喎....又好味...食左暖暖地訓喎...

抄低佢先..
回復

cklife 發表於 2011-4-20 19:17:00 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-4-20 19:02
你就真係寒咳,你要好好保重身體,多點運動,仲要勤力練功,祝身體健康,可以用水母一整扎扎跳  ...

係...真係架....要多做運動加番D火.....勁缺火呀...
回復

wince 發表於 2011-4-20 19:33:16 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-4-20 19:09
感冒後既剩低既咳...係咪食過西藥...你咳有無痰架....

如果感冒食過西藥後剩底既咳...係有痰果種.....

我係寒咳有痰,唔知份量如何?
回復

cklife 發表於 2011-4-20 19:51:15 |顯示全部樓層
wince 發表於 2011-4-20 19:33
我係寒咳有痰,唔知份量如何?

煲既方法︰
陳皮一或二角,凍水浸軟輕輕刮左[郎],即內皮D野,切絲...
川貝粉4錢(或2平茶匙)用少許凍水開一開佢備用,
1-2碗水,凍水落陳皮,水滾後等10分鐘左右(等陳皮出少少味),加入川貝煲淨一碗水度。
煲好放至適暖和,加入蜂蜜調味...

另外可以用燉既方法...將上面既材料加入一碗冷開水燉1 1/2小時至2小時....燉好放暖和後加入蜂蜜調味...

有D老人家咳既痰係白白地色,有泡泡果種...都可以用川貝燉陳皮...
回復